Els autònoms prometen crear 1,5 milions de llocs de treball gràcies a la reforma
“No sé si serà ocupació de primera o de segona, però creem-ne”, anima el líder de la CEOE
“No riguem, seriosos!”, ordena Rosell per dissimular l'alegria
La nova reforma laboral de Mariano Rajoy confia a les pimes i els autònoms tot el poder de crear ocupació i aprimar la nòmina de 5,3 milions d'aturats a l'Estat espanyol, i ahir els al·ludits van retornar la confiança en forma de promesa. El president de la federació espanyola d'autònoms CEAT, Pedro Barato, es va comprometre a la creació d'1,5 milions de llocs de treball gràcies a la reforma i va augurar que després de l'estiu ja es començarà a detectar un repunt en la contractació.
Els autònoms van fer aquesta precisa promesa després de prendre part en la junta directiva de la CEOE per valorar el decret, i al final de la qual el líder patronal, Joan Rosell, va ordenar mesura per no abonar la sospita sindical que Rajoy ha satisfet totes les seves demandes. “No riguem, eh, estiguem molt seriosos, que si no després...”, va reclamar als seus vicepresidents quan creia que el so no estava sent enregistrat.
El més precís en l'efecte de la reforma laboral va ser Barato, que va basar l'auguri en un càlcul. “Tinc clara la xifra d'1,5 milions de nous llocs de treball perquè som 3,3 milions d'autònoms i només que cadascun creï mig lloc de treball, ja surt”, raonava el líder de CEAT, integrada a la CEOE. Barato no va dir per què això no era viable amb l'anterior legislació, i va afegir que també els cal cobrar sense mora i no avançar l'IVA de factures no cobrades. Amb la nova normativa, que ara inicia la tramitació al Congrés, una empresa de menys de 50 treballadors pot contractar un empleat i acomiadar-lo el primer any gratuïtament. A més, se li amplia el ventall per poder acomiadar de forma procedent (pagant 20 i no 33 dies) i el Fogasa en paga 8.
Tot i un acomiadament més fàcil i més barat, però, el líder de la CEOE, Joan Rosell, no tem cap allau de nous aturats ara que només cal invocar nou mesos (tres trimestres) amb una caiguda de vendes. “Els empresaris no tenen al cap acomiadar, si fos així no contractarien”, va dir. “I no totes les empreses estan en pèrdues o caiguda de vendes: mires l'Íbex, i cap de les 35 estava en pèrdues el 2011”, va raonar.
‘Brots' després de l'estiu
A l'hora de crear ocupació, el líder patronal admetia que ningú té la vareta màgica. “No sabem què s'ha de fer per crear confiança per generar ocupació i no sabem si serà de primera o de segona, però creem-ne!”, va encoratjar. Tot i que la CEOE confia a començar a crear feina “després de l'estiu o abans d'acabar l'any”, fins ara el consens acadèmic manté que a l'Estat espanyol no es crea ocupació neta fins que el PIB no creix el 2%, i per al 2012 el Banc d'Espanya preveu precisament una contracció de l'1,5%.
Després d'afirmar que la reforma no recull tots els seus desitjos perquè no rebaixa les cotitzacions socials, Rosell va apostar per mantenir la solució d'arbitratge consensuat en la negociació col·lectiva pactada amb els sindicats sense imposició estatal.
LA XIFRA
Rosell vol una llei de vagues que vigili el servei públic
El president de la CEOE no només creu que no hi ha cap bri d'inconstitucionalitat en la reforma laboral, com han denunciat la UGT i CCOO, sinó que reclama anar més enllà i que ara el govern espanyol s'atreveixi a revisar el decret del 1979 que regula el dret de la vaga “tan ràpidament com sigui possible”.
Segons Joan Rosell, una reforma de la llei de vaga ha de servir per acotar el poder que tenen els treballadors dels serveis públics. “No pot ser que per defensar els drets d'alguns esclafem els drets dels altres”, denuncia Rosell sobre el potencial de coacció que retenen. El president de la patronal no va citar cap cas concret, però a polèmiques com el caos aeri per la vaga de controladors del 2011 que La Moncloa només va poder frenar amb la militarització forçosa del personal de baixa s'hi ha afegit aquests dies l'encès debat per la vaga d'autobusos convocada per TMB a Barcelona durant el World Mobile Congress.