Gran angular

DE MEMÒRIA

A Xile: artefactes, mobles i pedres

El 1902 es va constituir a Santiago de Xile l'empresa Grau i Companyia. Fàbrica d'Artefactes de Ciment. Els socis fundadors foren els germans Antoni, Lluís i Rafael Grau i Puigagut, que havien arribat a Santiago de Xile el 1889
(i eren nascuts a Valldaneu, a Osona). D'entrada, es van posar a treballar en la canalització del riu Mapuche, però aviat van avançar cap a la creació de Grau i Cia, que tindria una gran comanda, la fabricació dels tubs (els ‘artefactes' prefabricats) de formigó per a la construcció dels 500 km de la xarxa de clavegueres de Santiago de Xile

La qua­li­tat i l'excel·lència de la tra­dició cons­truc­tora de la soci­e­tat cata­lana s'ha mani­fes­tat en molts moments històrics i en molts llocs del pla­neta. Un d'aquests moments és a cavall entre el segle XIX i el XX, i un d'aquests llocs és la República de Xile.

El 1902 es va cons­ti­tuir a San­ti­ago de Xile l'empresa Grau i Com­pa­nyia. Fàbrica d'Arte­fac­tes de Ciment. Els socis fun­da­dors foren els ger­mans Antoni, Lluís i Rafael Grau i Pui­ga­gut, que havien arri­bat a San­ti­ago de Xile el 1889 (i eren nas­cuts a Vall­da­neu, a Osona, vint i escaig anys abans). D'entrada, es van posar a tre­ba­llar en la cana­lit­zació del riu Mapuche; aviat, però, van avançar cap a la cre­ació de Grau i Cia, que tin­dria una gran comanda, la fabri­cació dels tubs (els ‘arte­fac­tes' pre­fa­bri­cats) de for­migó per a la cons­trucció dels 500 quilòmetres de la xarxa de cla­ve­gue­res de San­ti­ago de Xile. Les obres s'enlles­ti­ren el 1909. Cent anys i un xic més després, encara fun­ci­o­nen.

A par­tir d'aquell moment, l'empresa, que a la dècada dels anys 1920 pas­sa­ria als fills de Lluís Grau, i que, des de 1965, és una soci­e­tat anònima, ha fabri­cat tot un ven­tall d'arte­fac­tes de ciment per a una gran vari­e­tat d'usos: cana­lit­za­ci­ons, cla­ve­gue­ram, vials, pavi­men­ta­ci­ons, obres en explo­ta­ci­ons agràries i rama­de­res, cons­trucció d'explo­ta­ci­ons mine­res.

A par­tir d'un cert moment, l'empresa, amb el nom de Pre­fa­bri­cats de for­migó Grau SA, va entrar en el camp de l'habi­tatge. La idea era cons­truir cases o grans immo­bles a par­tir de blocs tèrmics de for­migó. Uns blocs que no neces­si­ten reves­ti­ments ni inte­ri­ors ni exte­ri­ors, de menys pes, menys cost, ins­tal·lació més ràpida, i forta resistència al foc, i als sis­mes (amb els quals, a Xile, cal comp­tar sem­pre). La idea va tenir un nom comer­cial: Grau Home. Un nom en el qual els fun­da­dors, els Grau, encara hi són, i la casa ha esde­vin­gut home.

El 1889, el govern xilè con­tractà l'arqui­tecte Josep For­teza i Ubach com a titu­lar de la direcció d'obres públi­ques de la República. Al 1897, fou un dels fun­da­dors de l'Escola d'Arqui­tec­tura de San­ti­ago de Xile. Pro­jec­ta­des per For­teza han que­dat, a Xile, mol­tes obres d'una gran cor­recció for­mal: públi­ques i residències pri­va­des d'alt nivell. Una d'aques­tes, l'hotel Bris­tol (1913), ha estat rei­vin­di­cada per l'amenaça de demo­lició (com ha pas­sat amb el Palau Undur­ruga, neogòtic).

El 1945, Cris­tian Aguadé, Germà Rodríguez-Arias, Pere Pruna, Ramon Fernández Jurado i altres van posar en marxa Mue­bles Sur, empresa (fàbrica i botiga, més tard: boti­gues, a totes les grans ciu­tats xile­nes) de mobles de dis­seny inno­va­dor, cons­truïts amb mate­ri­als natu­rals. Sem­bla que la par­ti­ci­pació de Rodríguez-Arias, l'arqui­tecte del GATC­PAC, va ser deci­siva per a l'èxit de l'empresa.

De fet, poc després de la seva arri­bada a Val­pa­raiso el 1939, a bord del Win­ni­peg (que duia a l'exili xilè uns 500 cata­lans), Rodríguez-Arias va començar a tre­ba­llar en uns pro­jec­tes molt interes­sants. Pri­mer, en la reha­bi­li­tació de la casa de Pablo Neruda a San­ti­ago i en l'ampli­ació de la casa del poeta i polític a l'Illa Negra. Després, en la cons­trucció de cases, bun­ga­lous, refu­gis de mun­ta­nya, una pis­cina ados­sada a les roques i la seu del Club d'Esquí Bar­ce­lona per als cata­lans que freqüenta­ven l'estació d'esports d'hivern de Fare­llo­nes, als Andes, a 40 quilòmetres de San­ti­ago.

El que els crítics en diuen “arqui­tec­tura cor­di­lle­rana” de Germà Rodríguez Arias té un gran interès tècnic i artístic, ja que es tracta de cons­truir, es diu, “pedra dins la pedra”. A par­tir dels supòsits de l'arqui­tec­tura raci­o­na­lista de Le Cor­bu­sier, i de les lliçons de l'arqui­tec­tura popu­lar d'Eivissa, cons­trucció fun­ci­o­na­lista cata­lana als Andes, amb mate­ri­als del país.

Toponímia catalana

La presència de topònims catalans al territori de la República de Xile no és petita. De nord a sud, tenim un vèrtex geodèsic, com el Torrent; altiplans, com el Solé o l'Artur Prat; serres, com la de Sangrà; turons, com el Catalán; puigs, com Bonasort; rius, com el Vila, el Sant Ramon, el La Merced, el Barceló, el Soler o el Jorge Montt; passos d'alta muntanya, com el Mercedario o el Casanova; mines, com Barcelona, Granet, Montserrat, Nano, Sant Ramon, Valenciana; caps, com Bescaran o Olleta; penínsules, com la de Señoret; illes, com Puyó, Prat, Jorge Montt, i poblacions, com Prat, Manuel Montt, Vila Prat, Sant Ramon, Cataluña, Montserrat, Cerdà, La Fusta, Barcelona o Puerto Montt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.