Economia

BAIX EBRE

La Confraria de Pescadors de l'Ametlla denuncia el grup tonyinaire Balfegó

Presenta una demanda civil al jutjat en què li reclama 74.000 euros pel desembarcament de túnids

Els mariners podrien bloquejar avui el port

Guerra oberta entre la Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar i el grup tonyinaire Balfegó. La batalla s'arrossega des de fa un any, quan les tres embarcacions pesqueres de Balfegó es van donar de baixa de la Confraria de Pescadors i van deixar de pagar la quota pel desembarcament de peix fresc. “Vam fer un requeriment a l'empresa l'any passat perquè ens pagués el deute i hem fet múltiples reunions amb l'administració perquè intervingui, però finalment no hem tingut més remei que emprendre la via judicial”, va explicar el secretari de la Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar, Tomàs Margalef. Un deute que puja a 74.000 euros, corresponent al 3,5% de la facturació de les embarcacions de tonyina del grup Balfegó. “La resta d'embarcacions del port han de pagar una quota superior, que puja al 4% de la seua facturació, per compensar el deute de Balfegó”, va dir Margalef.

Un deute, però, que el grup Balfegó no reconeix. “No estem obligats a pagar cap quota a la Confraria de Pescadors perquè la nostra activitat és l'aqüicultura i no utilitzem cap dels serveis de la Confraria, funcionem de forma autònoma”, va explicar el president de l'empresa tonyinaire, Pere Balfegó. Segons l'empresa, el 2011 van comunicar a la Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar que en deixaven de ser socis per la retallada de la quota pesquera. “En poc temps ens han reduït la quota pesquera un 40% i hem hagut de fer ajustaments”, va dir Balfegó.

Els ingressos del grup Balfegó representaven un 9% del total de la facturació de la Confraria, que disposa d'un informe de la direcció general de Pesca en què es deixa clar que la pesca de la tonyina és objecte d'una transacció de primera venda i que, segons la normativa vigent, només es pot fer a través d'una llotja. Per expressar el seu rebuig a l'actitud del grup Balfegó, la Confraria de Pescadors ha penjat pancartes al port i avui hi ha prevista una reunió de patrons d'embarcacions, que podrien decidir bloquejar el port de l'Ametlla de Mar.

LA XIFRA

35
milions d'euros
factura anualment el grup Balfegó, ocupa 200 treballadors directes i 200 més indirectes

Visita turística a les granges

La polèmica entre la Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar i el grup Balfegó ha esclatat enmig de la setmana dedicada a la tonyina roja i de la inauguració de les visites turístiques a les granges d'engreix, un acte que havia de presidir el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que finalment per motius d'agenda no hi va ser. Tampoc la directora general de Pesca, Mercè Santmartí, ni cap representant del govern de la Generalitat. “Esperem que el conflicte amb la Confraria no hi tingui res a veure”, va manifestar el president de Balfegó. L'empresa ha invertit un milió d'euros en l'adquisició d'un catamarà que traslladarà turistes des del port de l'Ametlla fins a les granges d'engreix de tonyina, on els visitants podran nedar entre els túnids (a partir del juny).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.