Els aqüicultors del delta de l'Ebre perden un 80% de les cries d'ostra
Es fan analítiques per determinar la causa de la mort i el sector reclama una assegurança
Aquesta és la primera campanya en què els aqüicultors del Delta tenen assegurada la collita de musclos. Però enguany no és la producció de musclos, la que perilla (almenys de moment), sinó que és la d'ostra. En aquest sentit, la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre ha explicat que han mort un 80% de les cries d'ostra del Fangar i els Alfacs, la qual cosa hipoteca la producció del sector dels pròxims mesos. «Ara no es pot tornar a sembrar la badia, sinó que haurem d'esperar fins al setembre», ha explicat el president de la federació, José Ramón Castells. És per això que el sector ja s'ha reunit amb el director general de Pesca, Martí Sans, per reclamar-li ajuts per als aqüicultors afectats. «Som conscients que el pressupost del Departament d'Agricultura d'enguany és limitat per la crisi econòmica, però volem negociar una assegurança per a la producció d'ostra amb vista a la campanya vinent», ha dit Castells.
Els productors avaluen les pèrdues econòmiques que han tingut, i la setmana que ve faran arribar un document a la direcció general de Pesca amb la valoració, que superarà els 800.000 euros que es van perdre fa dos anys quan van morir part de les cries d'ostra al Fangar. «Fins ara els episodis de mortalitat d'ostra havien estat parcials, però aquesta vegada afecta tots els productors», ha manifestat el president de la federació. Tot i que l'IRTA encara fa les analítiques per determinar quines són les causes de la mort de les ostres, els aqüicultors l'atribueixen tant a la presència d'algun bacteri a l'aigua com a l'abocament a les badies de productes fitosanitaris provinents dels arrossars. «És cert que aquesta temporada s'ha produït una mortaldat d'ostres en altres llocs d'Europa, com ara a l'Estat francès, però no un volum tan significatiu com aquí», ha dit Castells. Fa un parell d'anys, un pesticida no autoritzat al Fangar va fer malbé bona part de la producció d'ostres, tot i que no es va poder determinar l'origen de l'abocament.
Al delta de l'Ebre es produeixen anualment un milió de quilos d'ostres. Enguany es cotitzen a 1,50 euros al productor.
«Cal que es renove l'aigua»
Segons els aqüicultors del delta de l'Ebre, el principal problema de les badies del Fangar i els Alfacs és la qualitat de l'aigua, de la qual depèn totalment la seua producció. «Necessitem que s'obri la badia del Fangar i que hi hagi circulació d'aigua, una mesura que evitaria molts dels episodis de mort que es repeteixen cada any», ha explicat el president de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre, José Ramon Castells. En aquest sentit, els productors de mol·luscos insisteixen que s'instal·le un vaixell draga de manera permanent a la desembocadura de l'Ebre. «L'única cosa que demanem és que tregui la sorra d'allà on molesta i que la trasllade als punts on fa falta», ha assenyalat Castells. També reclamen aquest vaixell draga els pescadors de Deltebre, les comunitats de regants, les cooperatives arrossaires i, en definitiva, tots els agents socioeconòmics del tram final de l'Ebre. Així, han demanat al govern de la Generalitat que reclame al de l'Estat –és el que té la competència– que s'inclogui en el pressupost del 2010 el vaixell draga. A més, la Federació de Productors de Mol·luscos té pendent una reunió amb el secretari d'estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, per abordar aquest tema.
Castells també ha manifestat que l'episodi de mort només ha afectat les ostres «perquè absorbeixen més l'aigua». «Els musclos, en canvi, pateixen més quan puja la temperatura de l'aigua de la badia», ha explicat el president de la federació. D'altra banda, un informe de Costes apunta que els responsables dels problemes de qualitat de l'aigua de les badies són els aqüicultors i els arrossaires.