Economia

Frigorífics Garrotxa tanca i deixa 120 persones al carrer

L'empresa de Sant Esteve d'en Bas al·lega falta de liquiditat i problemes organitzatius

Ho va anunciar dilluns als treballadors i ha iniciat un mes de negociacions per pactar les indemnitzacions

Frigorífics Garrotxa, dedicada a l'especejament de porcs i a fabricació d'embotits, ha presentat un ERO d'extinció que afecta els seus 120 treballadors, i ahir mateix va iniciar les negociacions amb el comitè d'empresa, de la UGT, per pactar les indemnitzacions, que en un principi són de 20 dies amb el màxim d'una anualitat. Els treballadors se'n van assabentar dilluns per la direcció, que al·lega falta de liquiditat i problemes organitzatius per cessar l'activitat i tancar els quatre centres de treball: a Sant Esteve d'en Bas, on treballaven 91 persones, i a Figueres, Barcelona i Sabadell. L'empresa, dirigida per Moisès Masó com a administrador únic, no va voler fer cap tipus de declaració a aquest diari.

Gabriel Tejada, responsable dels sectors industrial i agroalimentari de la UGT a les comarques gironines, va explicar que l'empresa redueix des d'ahir la seva activitat al mínim i engega un mes de negociacions amb el comitè per establir les indemnitzacions. L'augment del preu dels porcs i la baixada del consum a causa de la crisi han estat els motius que han portat l'empresa a prendre aquesta decisió. Això i la falta de liquiditat pel moment complicat d'accés al crèdit. Ahir al matí ja es van reunir empresa i comitè, i aquest amb els treballadors. Es preveuen més reunions divendres i la setmana vinent. L'empresa reduirà al mínim l'activitat aquest mes i donarà dies de vacances o de permís a la majoria de personal, tot i que vol acabar feines pendents. Entre els treballadors n'hi ha que fa més de vint anys que treballen a l'empresa i famílies amb més d'un membre que hi treballava. Els treballadors estan al corrent de les nòmines.

El setembre del 2002 l'empresa va presentar al jutjat d'Olot un expedient de fallida voluntària per poder complir els compromisos que havia pres amb els creditors el 1992, quan va presentar suspensió de pagaments amb un passiu de 600 milions de pessetes. L'empresa, que també estava al dia de les nòmines i amb la Seguretat Social, va remuntar la suspensió de pagament i va iniciar una forta expansió, però la pesta porcina la va portar a l'expedient, una mesura tècnica que va permetre remuntar la situació, fins a avui.

“És un cop molt dur”

Miquel Calm, alcalde de la Vall d'en Bas i vicepresident de la Diputació, estava al cas de les dificultats de l'empresa i es va mostrar molt preocupat pel tancament anunciat. “És evident que ningú tanca per gust, però s'ha de reconèixer que és un cop molt dur, una molt mala notícia.” Calm alertava que la situació de falta de liquiditat complica molt la situació de les nostres empreses. “En aquest país o es fa una injecció de diner que arribi a les empreses o no serà l'única a tancar. Les nostres empreses estan descapitalitzades, necessiten finançament. N'hi ha diverses la UVI, i o hi trobem solució o patirem.” L'alcalde, tot i això, no perd l'esperança: “Filatures Puigdemont va tancar i s'ha pogut reconduir la situació. Ara hi ha Tadesan, una empresa d'injecció de plàstic que ocupa 9.000 metres quadrats i que està funcionant molt bé.” Calm diu que Bracons ha situat molt bé tota la Vall i que ara mirarà d'ajudar la gent que ha quedat a l'atur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.