Gran angular

Posar la catifa vermella cap a Catalonia

Una empresa anglesa compra Gralisa, que havia tancat, amb el suport d'Invest in Catalonia, que atrau capital estranger

Jarmac ha aprofitat l'estructura i el personal de Gralisa, desapareguda al 2009

Diuen que l'empresa que tanca no torna a obrir, i que és teixit productiu que es perd, per això és molt important avançar-se a aquestes situacions. Però no sempre és així. L'empresa química Gralisa, de Cabrera de Mar, ha estat una excepció i ha tornat a obrir després que l'ha comprat una altra companyia del seu mateix sector, l'anglesa Jarmac.

Gralisa, fabricant d'olis tècnics per a la indústria química, va tancar al 2009. “A final del 2008 hi va haver una caiguda molt intensa”, explica Jordi Artigas, gerent de l'empresa, i al 2009 va tancar a causa d'aquest daltabaix del negoci. Es tractava d'una de les empreses del sector més antigues d'Europa, nascuda al 1983, i Jarmac, competidora de Gralisa, va aprofitar l'oportunitat i va comprar-la fa uns mesos per expandir-se al sud d'Europa. “Gràcies a Jarmac hem tingut continuïtat”, relata Artigas. Tant la fàbrica com els treballadors són els mateixos, tot i que no tots. Gralisa havia arribat a tenir una vintena de treballadors, i ara en té sis, quantitat que es preveu que augmenti a mesura que l'activitat i el negoci de Jarmac a l'àrea mediterrània creixin. “Aquí es concentra molta activitat química, estem molt ben posicionats per anat cap al sud d'Europa”, hi afegeix Artigas, per explicar el que ha atret Jarmac de l'empresa de Cabrera de Mar.

No obstant això, l'empresa anglesa no va fer renéixer Gralisa sola. “Invest in Catalonia va tutelar-ne el procés. Era una empresa que no coneixia el país i li va donar un punt de vista institucional”, explica Jordi Artigas. Invest in Catalonia és l'àrea de promoció i atracció d'inversions d'ACC1Ó, i una de les activitats a què es dedica és a buscar inversors per a empreses catalanes que passen per situacions difícils. En aquest cas, Gralisa ja havia tancat, de manera que el procés va ser l'invers: va detectar que Jarmac cercava un soci al sud d'Europa i va buscar si a Catalunya hi podia trobar aquest soci, i el va trobar. També el va ajudar a fer una dew diligence dels actius de Gralisa abans de la compra.

“Coneixem els inversors internacionals que s'estan movent, i es tracta de portar-los cap aquí. L'objectiu és mantenir llocs de treball i teixit productiu”, explica Joan Josep Berbel, director d'Invest in Catalonia, que admet que un cas com el de Gralisa, que ja havia tancat, és un rara avis, i que “l'important és anticipar-se” al tancament de l'empresa. Així ho estan fent amb una vintena de casos. Per exemple, actualment assessoren una companyia índia que estudia comprar una empresa catalana de components, i fa poc va tutelar la compra del 51% d'Industrias Lasem per la japonesa Nisshin Oillio. “Lassem no estava a punt de tancar però Nisshim l'està fent créixer”, hi afegeix Berbel.

“A mida de l'inversor”

Portar inversors per reflotar empreses catalanes no és l'única tasca d'Invest in Catalonia, ni tampoc la més important. Sí que la volen augmentar, per la importància de no deixar morir teixit productiu, però és difícil. La activitat principal d'aquesta àrea d'acció del departament d'Empresa i Ocupació és atraure inversions i “l'atenció continuada a les multinacionals amb operacions a Catalunya, que són més de 5.000”, explica Berbel, amb tots els serveis possibles llevat de subvencions, que en època de retallades van a la baixa. En diu “serveis especialitzats de consultoria de localització”. Busquen des de proveïdors a emplaçaments, i en negocien les condicions, així com dels subministraments. A més, també busquen inversió, si fa falta, i no només de la Generalitat, sinó per la via que sigui. “No donem subvenció, donem servei. Fem un paquet a mida de l'inversor”. Es tracta, en definitiva, de garantir que les multinacionals amb seu a Catalunya no marxin i que, a més, quan han de triar on fan una inversió o fabriquen un producte nou, triïn la planta catalana i no les altres.

Invest in Catalonia treballa actualment amb 236 projectes d'inversió i bona part són d'aquest tipus. I amb força bons resultats: “Tenim una ràtio d'èxit del 20%. Això demostra que Catalunya té potencial competitiu.” Berbel explica que la intenció és ampliar el nombre de projectes, per a la qual cosa disposen de vint oficines d'ACC1Ó repartides per tot el món. El pressupost d'Invest in Catalonia és de 800.000 euros però “el retorn és molt més gran”, segons el seu director, que assegura que l'any passat es van crear 2.200 llocs de treball i se'n van salvar 1.800 més gràcies a les inversions captades.

Darrerament, empreses com Ricoh, Fujitsu, Tech Data, Mecaplast i Continental han anunciat noves inversions a Catalunya, en què ha mediat Invest in Catalonia. Ricoh ha creat 250 llocs de treball, Tech Data 400 i Continental fabricarà a la planta de Rubí el catalitzador de la bateria per cotxe elèctric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.