Gran angular

DE MEMÒRIA

Catalans a Andalusia

Sumant tots els oficis relacionats amb el mar, des dels mestres d'aixa i els calafatadors fins als boters i els conservers, es calcula que entre el 1715 i el 1850 cap a 15.000 catalans –procedents, bàsicament, de la costa- van emigrar a terres andaluses amb l'objectiu de treballar en la pesca

Els nave­gants comer­ci­ants cata­lans medi­e­vals van seguir les rutes del sud de la Medi­terrània i, aviat, van tra­ves­sar l'estret de Gibral­tar. Van esta­blir rela­ci­ons esta­bles comer­ci­als i no comer­ci­als amb els habi­tants de les ter­res anda­lu­ses i els seus diri­gents. Pri­mer, amb els prínceps musul­mans, després, amb els reis cris­ti­ans. Ho sabem des que Antoni de Cap­many, per encàrrec de la Junta de Comerç, va publi­car, al final del segle XVIII, la seva inno­va­dora (i monu­men­tal) història econòmica de Cata­lu­nya al món.

Així, en una data llu­nyana com el 1282, el rei Fer­ran III de Cas­te­lla-Lleó va accep­tar que els cata­lans, com havien fet els geno­ve­sos, podien nome­nar un cònsol a la ciu­tat de Sevi­lla. Un pri­mer cònsol nome­nat en repre­sen­tació dels cata­lans resi­dents a Sevi­lla va ser Pere de Car­de­deu.

La història va con­ti­nuar, amb una presència cata­lana crei­xent. Segons Cap­many: “el rey Don Sancho, movido del deseo de poblar y engran­de­cer más y más aque­lla nobilísima capi­tal, con­cedióles [als cata­lans] una demar­cación de casas con sus tien­das, donde formásen bar­rio para su resi­den­cia, con Lonja y Juz­gado para su con­tra­tación.” En resum, un barri català a la Sevi­lla del segle XIII!

La raó de fons s'expli­cava així: “los Cata­la­nes lle­va­ban vinos y esto­fas de lana, y extrahían azey­tes para su país y otras par­tes de Levante, con­ducían allí tri­gos y hari­nas de otras tier­ras, y igual­mente fre­cu­en­ta­ban los demas puer­tos de los rei­nos de Mur­cia, Gra­nada y Sevi­lla… tenian repar­ti­das sus fac­to­rias por todos los puer­tos de las Anda­lu­cias, pues no solo tenian Con­sul naci­o­nal en Sevi­lla, sino en Alme­ria y Málaga, que eran enton­ces empo­rios de los Árabes” (Cap­many: Memo­rias históricas... Bar­ce­lona, 1779-1792).

En canvi, a final del segle XV hi ha una certa com­pli­cació: el 1486, a les orde­nan­ces de la ciu­tat de Sevi­lla, “se encu­en­tra un capítulo que pro­hibe que en lo suce­sivo pue­dan ejer­cer aquel ofi­cio [de cor­re­dor de llotja] los estran­ge­ros, entre los cua­les espe­cifíca los Ingle­ses, los Cata­la­nes y los Geno­ve­ses” (Cap­many: op. cit.). En qual­se­vol cas, els cònsols cata­lans (que eren, és clar, estran­gers) con­ti­nu­a­ren, i Cap­many dóna notícia del nome­na­ment, durant el segle XVI i des de Bar­ce­lona, de cònsols a Alme­ria i Màlaga, ja cris­ti­a­nes.

El fil no inter­rom­put de la presència cata­lana a Anda­lu­sia es fa molt visi­ble a par­tir del 1715, quan comen­cen les infor­ma­ci­ons dels pri­mers pes­ca­dors, sala­dors i comer­ci­ants cata­lans a les cos­tes anda­lu­ses. Sem­bla que aquesta presència va ser impor­tant, ja que els pes­ca­dors cata­lans duien una tècnica –la de la pesca amb bous- i els con­ser­vers van gene­rar una indústria amb unes xar­xes comer­ci­als ori­en­ta­des a l'expor­tació.

Sumant tots els ofi­cis rela­ci­o­nats amb el mar, des dels mes­tres d'aixa i els cala­fa­ta­dors fins als boters i els con­ser­vers, es cal­cula que entre el 1715 i el 1850 cap a 15.000 cata­lans –pro­ce­dents, bàsica­ment, de la costa- van emi­grar a ter­res anda­lu­ses amb l'objec­tiu de tre­ba­llar en la pesca. En alguns casos, la presència s'ha traduït en la toponímia: a la costa de Màlaga hi ha una població amb un nom que ofe­reix pocs dub­tes: “Cas­tell­de­ferro”. Aquesta loca­li­tat és a prop d'“Albuñol”, de la platja de “Cam­bril(e)s”, i del paratge del pont del “Noy”.

Del que tenim més infor­mació, però (gràcies a l'his­to­ri­a­dor d'ori­gen sit­getà Josep Mira­vent Soler), és de la població de la costa atlàntica anda­lusa fun­dada per pes­ca­dors cata­lans, i amb un empelt poste­rior de valen­ci­ans i por­tu­gue­sos, que es va for­mar a par­tir del 1756 amb el nom de La Figue­reta. El 1802 va esde­ve­nir muni­cipi inde­pen­dent. El pri­mer alcalde va ser Antoni Ros­selló, el segon, Joan Martín, el ter­cer, Manuel Cabot. El 1834 va sol·lici­tar un canvi admi­nis­tra­tiu de nom tot cer­cant la pro­tecció de la reina (libe­ral) regent. Va pas­sar a dir-se Isla-Cris­tina.

Des de mit­jan XIX, la indústria con­ser­vera de peix d'Isla-Cris­tina va fer grans avenços. Els estu­di­o­sos expli­quen que el viatge de nego­cis a Bos­ton, el 1888, de Joan Mar­tin Cabet va ser deci­siu. Va tor­nar per apli­car la tar­rafa, una nova tècnica de pesca per encer­cla­ment amb resul­tats espec­ta­cu­lars, que no es va uti­lit­zar a Galícia fins anys més tard. Qua­tre anys després va obrir la pri­mera indústria con­ser­vera moderna de la població, una gran fàbrica de sar­di­nes amb un ull posat al mer­cat d'Itàlia. El 1910 va moto­rit­zar la seva flota i, poc després, va intro­duir la il·lumi­nació elèctrica als grans vai­xells de pesca, que ja eren moguts pel vapor.

Des d'ini­cis del segle XX, Isla-Cris­tina va entrar ràpida­ment en la moder­ni­tat. Va fabri­car elec­tri­ci­tat amb guano, va dis­po­sar d'un diari propi, de cinema i de pis­tes de lawn-ten­nis.

A Sierra Morena

El 1767-75, entre Despeñaperros i Bailén, la monarquia absoluta –i amb unes gotes d'Il·lustració, del rei Carles III– va posar en marxa una vasta operació de colonització agrària d'una àrea extensa i despoblada del vessant d'Andalusia de Sierra Morena, finançada amb l'expropiació dels béns de la Companyia de Jesús. El projecte va rebre el nom de Nuevas Poblaciones de Sierra Morena, i l'origen dels colons va ser Baviera, la Suïssa catòlica, Galícia, Catalunya, València i Múrcia. El responsable del conjunt de l'operació va ser Pablo de Olavide, i el “Director de l'Agricultura” del projecte, l'economista i historiador català Antoni de Capmany de Montpalau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.