Investiguen un possible càrtel de la indústria làctia espanyola
La CE sospita de “pràctiques contràries a la competència” pel boicot a la lletera Can Feliu de Campllong
Les autoritats estan fent “inspeccions en associacions i empreses làcties”
La Comissió Europea sospita que la indústria làctia espanyola estaria abusant de l'explotació catalana Can Feliu de Campllong i cometent “pràctiques possiblement contràries a la lliure competència”. Després que l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa denunciés a Brussel·les el boicot que escanya i està abocant al tancament la lletera gironina i que aquest diari se'n fes ressò, “les autoritats de competència ho estan investigant” i, fins i tot, ja “s'han fet inspeccions en algunes associacions i empreses làcties, especialment a Catalunya”, segons va confirmar l'eurocomissari Joaquín Almunia.
Can Feliu, que produeix 22.000 litres diaris de llet crua, va voler renegociar el seu contracte amb Corporación Alimentaria Peñasanta, perquè, amb l'augment del pinso, el preu que li pagava no li sortia a compte. Però aquest gegant de la llet (líder a l'Estat, amb marques com ara Ato i Central Lechera Asturiana) no només s'hi va negar sinó que, directament, va amenaçar Can Feliu de no recollir-li més llet i la va acabar castigant comprant-li només llet en pols i amb una rebaixa d'encara 76 euros per tona. La lletera de Campllong va intentar vendre a altres empreses, però ni Danone, ni Pascual, ni Puleva (de Lactalis, primera firma mundial), ni Iparlat, ni Guissona no els van voler comprar ni un litre.
Almunia considera que Peñasanta i els altres gegants del sector làctic espanyol podrien estar fent “intercanvis d'informació o acords per repartir-se el mercat i imposar condicions comercials en el subministrament de llet crua de vaca”, pràctiques contràries a la legislació comunitària. L'eurocomissari de Competència i també vicepresident de l'executiu de José Manuel Durao Barroso va respondre a la queixa de CiU sostenint que “les autoritats de competència supervisen la situació d'aquest mercat” i “actualment estan investigant pràctiques possiblement il·legals”.
L'explotació de Campllong denuncia que tota la indústria s'ha posat d'acord per fer-los servir de cap de turc perquè cap altra explotació no demani millors condicions. “Ens estan discriminant i ara tenim clar que no hi ha cap voluntat d'arribar a acords; som una empresa catalana que funciona i haurem de tancar perquè algú des d'Espanya ha decidit que ens havia d'escarmentar”, es va queixar Xavier Codina, responsable de Can Feliu.
La CE intervé
D'altra banda, Tremosa demana a totes “les empreses catalanes que se sentin víctimes d'abusos” que ho denunciïn a la Comissió Europea, que, “com s'ha demostrat en aquest cas, obre un expedient, hi intervé i arribarà fins al final, i, si cal, fins i tot imposarà sancions”.
LES FRASES
Una de les cinc granges més importants del país
Can Feliu de Campllong és una de les cinc explotacions més importants del país: actualment té 640 vaques adultes, 550 de les quals es munyen i la resta estan a l'espera de parir vedells, alguns dels quals són destinats al mercat de carn. Reconeguda en l'àmbit europeu, la lletera gironina produeix 22.000 litres diaris de llet crua però podria haver de tancar, escanyada per la indústria làctia espanyola.
L'Estat espanyol, deficitari en la producció de llet
L'Estat és deficitari en producció de llet: s'hi consumeixen nou milions de tones, però en canvi la producció no arriba als sis milions de tones i, per tant, se n'ha d'importar de l'estranger.
265 euros per tona, molt per sota del preu de cost
Can Feliu de Campllong cobra 265 euros per tona de llet, molt per sota del preu de cost i els 360 euros la tona que fins ara es pagaven a la majoria d'explotacions de l'Estat. CiU qüestiona que aquest sigui de debò “el valor màxim que poden pagar els transformadors de llet”. La supressió el 2015 de les quotes lleteres que fins ara limitaven la producció amenaça encara més la supervivència dels ramaders.