Gran angular

DE MEMÒRIA

La revolució naval del s. XIV

La indústria naval catalana arriba a produir un tipus de vaixell: nau, coca, o caravel·la, que serà el primer que farà possible les llargues travessies transoceàniques, que són la pedra angular de la construcció, des de final del XV, dels primers imperis globals i del primer sistema-món.

Sabíem que la potència medi­e­val cata­lana –comer­cial i mili­tar, i cul­tu­ral- s'havia de basar en uns mit­jans de trans­port marítim impor­tants, com podia ser el cas de Venècia, Gènova, o Pisa. Sabíem que les dras­sa­nes de Bar­ce­lona eren, a més d'un monu­ment espec­ta­cu­lar del gòtic civil, la fàbrica medi­e­val con­ser­vada a Europa de més grans dimen­si­ons. Sabíem que la cons­trucció cata­lana de naus no era un feno­men només bar­ce­loní. Intuíem que era molt estrany que una gran potència política i naval medi­e­val com Cata­lu­nya s'endor­misqués sob­ta­da­ment, a final del segle XV.

Als anys 1960, Eulàlia Duran, tal com ho explica en una fantàstica entre­vista feta per Josep M. Muñoz per a la revista L'Avenç (núm.376, febrer del 2012), va començar a repas­sar sis­temàtica­ment, minu­ci­o­sa­ment, la prou abun­dant infor­mació sobre la Cata­lu­nya del XVI i del XVII. Ens va des­co­brir que era un país que, a des­grat de la con­flic­ti­vi­tat bèl·lica, s'estava moder­nit­zant: política­ment (la Gene­ra­li­tat hi tenia un gran pes), econòmica­ment (amb les imprem­tes, les far­gues, els molins, les bòbiles, les fas­si­nes, a més de les fila­do­res i els telers), i cul­tu­ral­ment (amb l'huma­nisme, el Renai­xe­ment, i el bar­roc).

Però aquesta moder­nit­zació hau­ria estat impos­si­ble sense una base econòmica impor­tant. I una de les claus expli­ca­ti­ves d'aquesta és la impres­cin­di­ble cons­trucció naval. Des dels tre­balls, a final del segle XVIII, d'Antoni de Cap­many, l'antiga marina cata­lana és reco­ne­guda. Però cap al 1920, una tro­ba­lla fortuïta, la coca de Mataró, va plan­te­jar nous inter­ro­gants. La coca és una maqueta d'un vai­xell de 123 cm d'eslora i 45 cm de mànega, tro­bada a una ermita de prop de la ciu­tat de Mataró per un anti­quari de Munic que, després de diver­ses vicis­si­tuds, ha esde­vin­gut la joia de la corona del Museu Marítim Prins Hen­drick de Rot­ter­dam. La raó és sim­ple: és l'única nau medi­e­val euro­pea que es con­serva.

Als anys 1990, a par­tir de les recer­ques d'arque­o­lo­gia sub­aquàtica, i d'alguns tre­balls de sis­te­ma­tit­zació poste­ri­ors, com el de Mar­cel Pujol i Hame­link, publi­cat per l'Edi­to­rial Base, ha millo­rat la idea que podem tenir sobre la qua­li­tat i les dimen­si­ons de la indústria naval de la Cata­lu­nya medi­e­val.

Pel que fa als aspec­tes qua­li­ta­tius, Pujol explica que “la revo­lució naval, que es pro­du­eix, al segle XIV, amb la fusió de la tec­no­lo­gia atlàntica i la medi­terrània i la cre­ació de la nau de velam mixt, per­metrà, a finals del segle XV, cir­cum­na­ve­gar l'Àfrica, o tra­ves­sar l'Atlàntic cap a Amèrica”. És a dir, la indústria naval cata­lana arriba a pro­duir un tipus de vai­xell: nau, coca, o cara­vel·la, que serà el pri­mer que farà pos­si­ble les llar­gues tra­ves­sies transoceàniques, que són la pedra angu­lar de la cons­trucció, des de final del XV, dels pri­mers impe­ris glo­bals i del pri­mer sis­tema-món.

NAUS MEDI­E­VALS.

Pel que fa al volum d'aquesta indústria, sem­pre difícil de saber per la des­a­pa­rició de la infor­mació, Mar­cel Pujol ha sug­ge­rit una forma de quan­ti­fi­cació, la ico­nogràfica. Ha comp­tat les repre­sen­ta­ci­ons de naus medi­e­vals cata­la­nes en dibui­xos i pin­tu­res (en tres dimen­si­ons, només n'hi ha una: la Nau o coca de Mataró). El resul­tat és sor­pre­nent: con­ser­vem unes 80 repre­sen­ta­ci­ons de naus vene­ci­a­nes, i més de 200 de naus cata­la­nes. La indústria naval cata­lana havia estat molt més impor­tant que cap altra a la Medi­terrània (a Venècia, es perd més la infor­mació ico­nogràfica).

Per expli­car les grans dimen­si­ons de la indústria naval cata­lana hi pot aju­dar el fet de saber que tenim infor­mació del fun­ci­o­na­ment de dras­sa­nes, a més de a Bar­ce­lona, a 9 pobla­ci­ons més: Cot­lliure, Cadaqués, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Tor­tosa, València, Dénia, Ala­cant i Ciu­tat de Mallorca. (Amb el benentès que el rei Alfons el Magnànim també va fer cons­truir naus a les dras­sa­nes de Nàpols).

Integració econòmica

Segons Mario del Treppo, el rei català Alfons el Magnànim, instal·lat a la ciutat de Nàpols (esdevinguda capital de fet de la confederació catalanoaragonesa), va idear un model d'integració econòmica basat en: 1) el subministrament de blat napolità i sicilià a Catalunya; 2) la producció catalana de teixits (draps) per a tota la confederació, 3) la construcció naval feta a les drassanes del país; 4) la prioritat per als navegants comerciants nacionals; i 5) la regulació dels preus de tots els nòlits. Un mercat comú del sud d'Europa, cinc cents anys abans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.