Empreses

Diversificació i innovació per créixer

Lamicat fabrica peces amb material compost per sectors com l'eòlic, el nàutic, l'automoció, l'aeroespacial o la construcció

Lamicat no exporta però les seues peces acaben als mercats internacionals

Fa només quatre anys, empreses del sector nàutic com Astromar i Duarry van decidir unir esforços i crear un centre productiu de materials compostos. Així va nàixer Lamicat, una fàbrica emplaçada al polígon industrial l'Oriola d'Amposta per un motiu doble: les facilitats de l'Ajuntament per oferir sòl i la tradició de petits tallers del sector nàutic a Sant Carles de la Ràpita que proporcionen mà d'obra qualificada. En realitat, l'empresa s'havia gestat anys enrere però la posada en funcionament coincideix amb l'inici de la crisi econòmica. I si bé en principi es va planificar el sector nàutic com a principal client, finalment són l'eòlic i l'automoció els que fan la major part dels encàrrecs als tècnics de Lamicat. L'empresa té una plantilla de 20 persones, que es podria ampliar si les comandes augmenten i s'estabilitza la producció. “Hem tingut baixades i pujades en la facturació i el nostre repte és estabilitzar les vendes”, ha explicat el director general de Lamicat, Eusebio Riola.

Les resines, la fibra de vidre o de carboni són alguns dels principals materials que fa servir Lamicat per fabricar les carcasses dels aerogeneradors, embarcacions, vehicles, mobiliari, etc. “Oferim als nostres clients des del disseny inicial fins l'acabat. També fem investigació i recerca de nous materials i processos productius”, ha dit Riola. Amb tot, el director general matisa que no són una indústria amb capacitat per produir grans quantitats de peces, sinó que són un taller molt especialitzat que pot fabricar peces de grans dimensions. Enginyeria de disseny, prototip, motlles i fabricació de les peces, són els serveis que ofereixen.

La fàbrica ocupa una parcel·la de 7.500 metres quadrats, tot i que disposa de fins a 55.000 metres quadrats al polígon industrial. El departament tècnic estudia la viabilitat de cada projecte per definir quina tecnologia s'adapta més a les necessitats de cada client. La infusió (per peces molt grans),l'RTM light (per peces tècnicament avançades) i el hand lay-up (per poca quantitat i motlle senzill) són distints processos productius.

Pel que fa a les operacions de tall, foradat i desbarbat, es concentren en una sala amb aspiració centralitzada.

AEROGENERADOR.

Un dels principals clients de Lamicat és Alstom. L'empresa ampostina fabrica part de les peces de l'aerogenerador d'alta mar més gran del món que Alstom instal·larà a la costa francesa. És un exemple que la producció de Lamicat es destina als mercats exteriors, tot i que els seus clients tenen la seu social a l'Estat. “Nosaltres no exportem directament, però és cert que sí que ho fan els nostres clients i, per tant, les peces de Lamicat arriben als mercats exteriors”, ha manifestat Riola. De fet, els clients de Lamicat que han resistit l'embat de la crisi són els que exporten. Un 80% dels clients de Lamicat tenen la seu social a Barcelona. A mitjan termini l'empresa ampostina també té l'objectiu d'aconseguir clients en el mercat internacional. “L'exportació és un objectiu clar, però primer hem d'aconseguir estabilitzar les vendes”, ha dit el director general de Lamicat. Entre els reptes de futur de l'empresa hi ha el desenvolupament de tecnologies que fins ara no utilitzen, com la fabricació a més de 125 graus centígrads, que els permetria penetrar en altres mercats.

La situació geogràfica de l'empresa, al sud de les Terres de l'Ebre, no és un inconvenient per Lamicat, sinó que la considera idònia. “Les despeses pel transport no són significatives perquè no tenim grans volums de producció”, ha precisat Riola. A més de les facilitats de l'Ajuntament per adquirir el sòl industrial, Lamicat també té un acord mitjançant el qual s'organitzen cursos de formació a les mateixes instal·lacions de l'empresa, amb la possibilitat que després part dels alumnes s'incorporin a la plantilla.

Com la majoria d'empresaris, Riola prefereix no pronunciar-se sobre la situació política actual. Ara bé, està convençut que la independència de Catalunya no els perjudicaria com a empresa. “No comercialitzem un producte amb marca que el consumidor associe amb Catalunya”, ha explicat Riola, que considera que la creació d'un estat propi no frenaria les seues vendes. “Els nostres clients valoren la nostra capacitat de treball i les solucions que els oferim”, ha conclòs.

Lamicat pretén ser una empresa líder en el desenvolupament de peces de material compost des del seu disseny inicial fins a l'acabat, així com en la investigació i recerca de nous materials i processos productius. La iniciativa industrial va nàixer amb la crisi econòmica, per la qual cosa s'ha vist forçada a diversificar el mercat. L'eòlic és el client principal.
Facturació
1,3 M€
Treballadors
20
Any de fundació
2008

Centre tecnològic de materials compostos

El projecte de Lamicat va estretament lligat a la posada en marxa del centre tecnològic de recerca en materials compostos, que s'està construint en una parcel·la annexa d'uns 2.500 metres quadrats. L'Ajuntament d'Amposta, la Fundació CTM de Manresa i l'empresa Amposta Tecnològics (propietària de Lamicat i dels terrenys) són els promotors del centre de recerca, que està previst que comenci a funcionar a principi del 2013. Ara s'està acabant de construir l'edifici, que té un cost d'1 milió d'euros, al qual caldrà afegir els 800.000 euros que s'invertiran en l'equipament. “Serà una oportunitat per al sector industrial de les Terres de l'Ebre i de tot el país”, ha manifestat l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré. L'obra es finança amb recursos del fons d'industrialització de les Terres de l'Ebre, de la Diputació de Tarragona i de l'Ajuntament d'Amposta. Són uns recursos en què també hi ha hagut retallades i si bé inicialment l'edifici es va projectar amb un pressupost de 2,5 milions d'euros, finalment els costos s'han abaratit un 28%.

La missió del centre tecnològic és impulsar la cultura de la innovació, la cooperació entre empreses i la transferència de tecnologia per tal d'augmentar la productivitat i competitivitat del sistema industrial, així com innovar en els processos productius i en els sistemes comercials; obrir-se a nous mercats i transformar idees en projectes reals.“Hi haurà una sinergia clara entre Lamicat i el centre tecnològic, ells ens ajudaran a dissenyar productes i nosaltres els podrem adreçar clients que necessitin el seu suport”, ha dit Riola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.