Gran angular

La sortida de la crisi (5 anys després)

En el cas català i espanyol, no sembla, doncs que les perspectives per a l'any vinent siguin gaire favorables. El principal motiu pel qual l'activitat econòmica no es recupera amb més intensitat és la feblesa de la demanda interna. De fet, tot i que l'aportació del sector exterior és clarament positiva amb una recuperació important de les exportacions i una contenció de les importacions, aquesta millora no resulta suficient per poder compensar la forta davallada tant del consum com de la inversió, tant privades com públiques

Recordo que durant els pri­mers mesos de l'actual crisi hi havia una certa dis­cussió entre els prin­ci­pals ana­lis­tes econòmics sobre quina forma adop­ta­ria la recu­pe­ració quan arribés. En aquells moments, es des­cri­vien tres pos­si­bles sor­ti­des de la crisi: en forma de V (recu­pe­ració intensa i ràpida); en forma de W (doble recessió); o en forma d'L (estan­ca­ment econòmic sem­blant al vis­cut al Japó durant les últi­mes dècades).

Des d'una pers­pec­tiva his­to­ri­cista, la sor­tida en forma de V és la figura més comuna i es carac­te­ritza per una breu con­tracció de l'acti­vi­tat econòmica seguida d'un fort crei­xe­ment del PIB, que per­met recu­pe­rar ràpida­ment els nivells obser­vats abans de la crisi. Aquest tipus de sor­tida va ser la que va expe­ri­men­tar l'eco­no­mia espa­nyola durant la crisi de començament dels anys noranta gràcies a les deva­lu­a­ci­ons de la pes­seta i l'apor­tació posi­tiva del sec­tor exte­rior. De la recu­pe­ració en forma d'L, que no és tan freqüent, n'hi ha però algu­nes experiències que cal des­ta­car en la història recent a més del cas de Japó esmen­tat ante­ri­or­ment: la crisi del 1991 als Estats Units o també, la que va tenir lloc a Ale­ma­nya durant l'inici de la dècada dels anys noranta del segle pas­sat. També en la història recent hi ha força exem­ples de sor­ti­des de la crisi en forma de W. Aquest tipus de recu­pe­ra­ci­ons es carac­te­rit­zen perquè el crei­xe­ment de l'acti­vi­tat es recu­pera de manera rela­ti­va­ment ràpida, però no de manera esta­ble. Una vegada fina­lit­zen els plans d'estímul econòmic impul­sats des del sec­tor públic, la demanda interna retro­ce­deix i l'acti­vi­tat econòmica torna a caure fins que, al cap d'un temps, es donen les cir­cumstàncies favo­ra­bles per tor­nar a recu­pe­rar els nivells ini­ci­als. Vist amb la pers­pec­tiva dels 5 anys que ja han trans­cor­re­gut des de l'inici de la crisi, i donant per bones les pre­vi­si­ons macro­e­conòmiques fetes per diver­ses ins­ti­tu­ci­ons sobre l'evo­lució futura de l'acti­vi­tat), les xifres que es mos­tren al gràfic indi­quen que Cata­lu­nya i Espa­nya no s'han esca­pat de la recu­pe­ració en W (i fins tot encara podríem dir que no s'ha de des­car­tar una L, que és el que va pas­sar als Estats Units després del crac del 1929), per la zona euro també seria una W tot i que més pro­pera a una V i, final­ment, per als Estats Units, la sor­tida de la crisi està sent clara­ment en V.

Cen­trant-nos ja en el cas català i espa­nyol, no sem­bla, doncs, que les pers­pec­ti­ves per a l'any vinent siguin gaire favo­ra­bles. El motiu prin­ci­pal pel qual l'acti­vi­tat econòmica no es recu­pera amb més inten­si­tat és la feblesa de la demanda interna. De fet, tot i que l'apor­tació del sec­tor exte­rior és clara­ment posi­tiva amb una recu­pe­ració impor­tant de les expor­ta­ci­ons i una con­tenció de les impor­ta­ci­ons, aquesta millora no resulta sufi­ci­ent per poder com­pen­sar la forta dava­llada tant del con­sum com de la inversió, tant pri­va­des com públi­ques.

Amb unes pre­vi­si­ons de la taxa d'atur que superen el 25% per a l'any vinent i amb un con­text de mode­ració sala­rial per sota de la inflació, no és d'estra­nyar que les famílies inten­tin con­tro­lar al màxim la seva des­pesa reduint-la fins al punt que, segons les últi­mes esti­ma­ci­ons de l'Ins­ti­tuto Naci­o­nal de Estadística (INE), el con­sum agre­gat pren valors que, en ter­mes reals, són sem­blants als del 2006.

Les empre­ses tam­poc no veuen clar posar en marxa grans pro­jec­tes d'inversió en el con­text actual i, a més, no només es tro­ben amb difi­cul­tats a l'hora d'acon­se­guir finançament sinó també amb pro­ble­mes burocràtics impor­tants. Segons el dar­rer informe del Banc Mun­dial sobre la faci­li­tat per fer nego­cis al món publi­cat recent­ment, i tot i haver millo­rat en molts aspec­tes durant els últims 3 anys, l'Estat perd posi­ci­ons en aquest rànquing fins a situar-se a nivell glo­bal en la posició 44 dels 185 països ana­lit­zats, però en la posició 136 a l'hora de valo­rar la faci­li­tat per a obrir una empresa.

Per aca­bar, i pel que fa al sec­tor públic, la política fis­cal serà necessària­ment res­tric­tiva i, per tant, tam­poc no con­tri­buirà a millo­rar de manera imme­di­ata les con­di­ci­ons necessàries per reac­ti­var el crei­xe­ment. De fet, tot i que la prima de risc s'ha rela­xat durant les últi­mes set­ma­nes, els paga­ments per interes­sos a què haurà de fer front l'Estat durant els pro­pers anys limi­ten la capa­ci­tat del govern espa­nyol per poder dur a terme polítiques dis­cre­ci­o­nals ori­en­ta­des a millo­rar la com­pe­ti­ti­vi­tat de sec­tors clau per a la nos­tra eco­no­mia. Lamen­ta­ble­ment, ens espe­ren més reta­lla­des i els can­di­dats de ser-ne objecte són (som) els habi­tu­als.

Les finances públiques, pitjor del que s'esperava

A la taula següent es recullen les dades fetes públiques per Eurostat el 22 d'octubre d'enguany sobre l'evolució de les finances públiques a l'Estat espanyol. La revisió feta respecte a les dades publicades a l'abril del 2012 ha estat important i encara dificulta més complir l'objectiu de dèficit fixat per aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.