empresa
Castell Peralada tanca la verema amb una collita inferior però de qualitat
La producció ha baixat un 15% respecte a l'any passat, però ha estat bona per als vins blancs i entre molt bona i excel·lent per als vins negres
Castell Peralada ha tancat la verema 2012, amb una collita un 15% inferior a l'any passat, però que ha estat “bona per als vins blancs i entre molt bona i excel·lent per als vins negres”, dels quals destaquen aquesta anyada perquè té un gran potencial per a l'envelliment en bóta. La producció mitjana de les vinyes de Castell Peralada ha estat enguany de 4.400 kg per hectàrea.
La disminució de la collita, segons Castell Peralada, ha estat conseqüència de “les altes temperatures que hi va haver els mesos de juliol i agost a tot l'Empordà, la poca pluviometria i dues pedregades”. A més, l'inici de l'anyada 2012 es va caracteritzar per un hivern suau, amb poques precipitacions i unes temperatures mitjanes que van ser de 2 a 3 graus superiors a les de l'any anterior entre els mesos de novembre i gener. “No obstant això, va haver-hi molts dies de tramuntana forta i freda que no van tenir incidència a les vinyes, ja que en aquell moment encara no havien brotat”, van assegurar.
Els mesos de març, abril i maig les precipitacions van ser de 257 litres per metre quadrat, una pluviometria ideal per facilitar el brotament i un creixement perfecte de les plantes.
A la primavera i a l'estiu la incidència de la tramuntana va ser gairebé nul·la. Va afectar només alguns dels ceps més exposats al vent a les finques de Garbet i Espolla. Peralada va destacar que “el foc del juliol passat només va afectar uns 120 ceps de la finca Pont de Molins.”
La verema es va iniciar el 21 d'agost i va acabar el 28 de setembre. “Cal remarcar que no s'ha hagut d'interrompre cap dia de recollida de raïm, ja que les pluges han estat gairebé inexistents durant tota la verema”, van dir.
Quant a l'elaboració dels vins, s'han obtingut, segons Peralada, uns vins blancs de molt bona qualitat, amb fermentacions alcohòliques força lentes (entre 15-24 dies), un perfecte equilibri grau-acidesa i un bon pH.
Pel que fa als vins negres, són d'una “qualitat molt alta quant a estructura i presenten, per tant, una molt bona capacitat d'envelliment en bóta”. Tenen uns graus d'entre 14-14,5% vol., amb una acidesa i un pH ideals per a l'equilibri en boca, una bona estructura tànnica, un bon color i intensitat aromàtica.