Focus

El sector del cava perd gas

La demanda interna decau i els productors busquen alternatives a l'exterior perquè la campanya de Nadal ja no és una bicoca

Les exportacions creixen un 2% però no compensen la caiguda interna d'un 8%

Un 40% de les ven­des anu­als de cava es con­cen­tren en les set­ma­nes prèvies a Nadal. La pro­porció ha dis­minuït res­pecte a fa una dècada (quan l'època nada­lenca repre­sen­tava més de la mei­tat del negoci total de l'any), però els pro­duc­tors con­ti­nuen tenint asse­nya­la­des en ver­mell les últi­mes set­ma­nes del calen­dari. En total, durant la cam­pa­nya de Nadal, a l'Estat espa­nyol es venen 37 mili­ons d'ampo­lles de cava i a Cata­lu­nya, més de 15 mili­ons. Les set­ma­nes que vénen seran, doncs, inten­ses per al sec­tor però el fre­nesí labo­ral va acom­pa­nyat de la inqui­e­tud perquè la bom­bo­lla del cava s'esbrava.

Amb motiu de la Mos­tra de Vins i Caves de Cata­lu­nya de finals de setem­bre pas­sat, l'Incavi (Ins­ti­tut Català de la Vinya i el Vi) va reve­lar les dades més recents reco­lli­des per l'Obser­va­tori de la vinya, el vi i el cava. Les 30.000 hectàrees que hi ha encara dedi­ca­des al cul­tiu de raïm per a cava supo­sen que la superfície agrícola dedi­cada a aquesta pro­ducció no ha variat en els últims anys (hi ha hagut una pèrdua d'hectàrees però és una escapçada pràcti­ca­ment imper­cep­ti­ble). En canvi, el 2011 sí que s'encon­geix la comer­ci­a­lit­zació de cava. En con­cret, la dava­llada és d'un 2,1% i inter­romp una tendència crei­xent, nota­ble sobre­tot del 2009 al 2010.

A LA BAIXA.

Els 1.836 milers d'hec­to­li­tres de cava comer­ci­a­lit­zats durant el 2010 van que­dar en 1.797 milers d'hec­to­li­tres (o sigui, per sota dels 180 mili­ons de litres) el 2011. El Con­sell Regu­la­dor del Cava fila més prim i atri­bu­eix a la desac­ce­le­ració del mer­cat intern la cai­guda de l'acti­vi­tat comer­cial. L'aug­ment d'un 2,07% de ven­des en el mer­cat exte­rior va ser insu­fi­ci­ent per com­pen­sar la cai­guda d'un 8,71% que van expe­ri­men­tar les ven­des en el mer­cat intern (Cata­lu­nya i Espa­nya).

La demanda es pre­ci­pita i, a més, el sec­tor també es res­sent del fet que els preus vagin igual­ment a la baixa. Segons recull l'estudi de l'Incavi, empa­rant-se en dades del juny del 2012, els preus al con­sum per al con­junt de pro­duc­tes del sec­tor s'han reduït res­pecte del juny del 2011. La reducció s'observa, en espe­cial en el cas del cava, amb un -4,1%. La cai­guda és més acu­sada que l'expe­ri­men­tada en el preu del vi negre (-3,0%) i del vi blanc (-2,4%). De mit­jana, el preu de venda al públic als super­mer­cats i hiper­mer­cats de Cata­lu­nya de l'ampo­lla de Brut Nature queda en 5,38 euros, una de Brut està en 5,56 (repre­senta un 51% del total de ven­des) i la de Reserva es ven a 13,70 euros.

Els inter­ro­gants se cen­tren ara a treure l'entre­llat de com s'esde­vindrà el futur més imme­diat. El Con­sell Regu­la­dor del Cava no s'atre­veix a fer cap pre­visió rela­tiva a com anirà la cam­pa­nya nada­lenca i si es tren­carà la tris­tor de les últi­mes dades. La prudència impera entre els pro­duc­tors, alguns dels quals reu­nits aquesta set­mana en l'entrega de pre­mis de la Guia de Vins de Cata­lu­nya 2013. Tom Mata, de les caves Reca­redo, veia com el seu Turó d'en Mota 2002 obte­nia la pun­tu­ació més alta entre més de 1.700 vins de 370 cellers de tot Cata­lu­nya i comen­tava que, pel que fa a ven­des, el sec­tor no passa pel millor moment de forma: “Des de l'any 2008 hi ha hagut una cai­guda nota­ble del con­sum a Cata­lu­nya i a Espa­nya” i “no és fàcil com­pen­sar-ho amb l'expor­tació”. Toni Domènech, de Segura Viu­das, i Xavier Flo­res, de Frei­xe­net, indi­quen que pre­ci­sa­ment l'expor­tació és la clau del volum de negoci de les dues mar­ques (per­ta­nyents al mateix grup empre­sa­rial): “Frei­xe­net exporta al vol­tant d'un 80% de la pro­ducció i Segura Viu­das, un 60%”. Això fa que notin en menor mesura el refre­da­ment del mer­cat inte­rior: “Però expor­tar no és cosa fàcil. Els cellers petits s'hi posen ara perquè no hi ha més remei però costa un temps tenir resul­tats.”

Eva Ven­tura, del celler Mas Betran de Sant Martí Sar­roca, admet que fer negoci a fora “és lent” i costós per als novells però des­taca que els cellers més modes­tos tenen “més agi­li­tat” per bus­car noves for­mes de negoci amb vista a com­pen­sar la cai­guda de la demanda interna. La pro­ducció de Mas Ber­tran ha cres­cut de l'ordre d'un 20% des del 2006. Jaume Vergés, de Gra­mona, dis­tin­geix entre el mer­cat català (“on tenim un 85% de les ven­des”) i l'espa­nyol: “Aquí beure cava és una cul­tura i difícil­ment dei­xa­rem de beure'n. Allà l'asso­cien més a brin­dar i a les cele­bra­ci­ons, i aquest sí que és un con­sum que decau”. Joan Moli­ner, d'Agustí Torelló Mata, explica que “nosal­tres no ens hem refiat mai del con­sum de Nadal”, però això no ha evi­tat que l'empresa hagi notat el sotrac: “El con­sum ha cai­gut al llarg de tot l'any.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.