Economia
JOSEP M. VERGÉS
PRES. CONF. ASSOCIACIONS DE MARXANTS DE CATALUNYA
“Cal canviar les dinàmiques i professionalitzar el sector”
Remarca que els mercats són dinamitzadors del comerç en general
Volen que es canviï la llei per evitar la delinqüència
Josep Maria Vergés presideix l'Associació de Marxants de les Comarques Gironines (existeix una altra associació, el Gremi de Marxants), també és al capdavant de la Confederació Catalana d'Associacions de Marxants i de la divisió comercial de la Pimec.
Quins són els principals reptes per al sector?
Hem de canviar les dinàmiques, professionalitzar-lo i aconseguir que hi hagi un sol criteri en el moment de gestionar el mercat. Estem consensuant un reglament per a tot Catalunya.
Quines pautes inclourà aquest reglament?
Les úniques pautes, pel que fa a la gestió, són anar a la professionalització total del sector. Durant molts d'anys ha estat un ram marginat, considerat com a “aquells que són allà”... Però en realitat som uns dinamitzadors del comerç.
Quan diu que falta professionalitat es refereix al fet que hi ha parades que no viuen d'aquest negoci?
No, no. Sí que viuen d'això. El que passa és que, com en tota activitat, hi ha gent que inverteix a la parada, mira de créixer..., i els que no fan res d'això. Hi ha qui es preocupa de netejar, de cuidar la imatge, i d'altres que no. El marxant és brut? No, uns quants són bruts. Tot això és el que s'ha de posar en solfa immediatament.
L'administració és receptiva a les demandes dels marxants?
Sí, i de fet ja fa temps que estem treballant amb la Generalitat. A més de la qüestió de la reglamentació, tenim la intenció de posar en marxa una iniciativa legislativa popular perquè es canviïn els criteris a l'hora de qualificar els furts i els robatoris, que tant ens afecten, a fi que la delinqüència no quedi impune. També estem treballant per eradicar el top manta... He de dir, de totes maneres, que en alguns ajuntaments hi ha una sèrie de regidors que valdria més que es quedessin a casa. Encara hi ha municipis on el que es cuida de nosaltres és el regidor de festes majors i no pas el de promoció econòmica.
Digui'n algun.
Millor que no... Mira, si el teu interlocutor és el de promoció econòmica, ens entenem segur. Si qui ens atén és de serveis viaris, segurament el que voldrà és fotre'ns fora.
En uns moments com aquests, és un bon negoci fer mercats?
Que surt a compte tenir una botiga? que surt a compte tenir un negoci? El que és professional i el que inverteix, se'n surt. És cert que hi ha hagut una davallada important, però pensa que el sector no ha fet res per millorar. Mira: no arribem ni a l'1% de marxants que usin la targeta de crèdit! Hem perdut molta clientela per culpa de la degradació, per culpa d'una sèrie de parades que donen un mal servei... Això és el que intentem corregir.
La nova normativa obliga que la concessió de parades es faci per concessió. És positiu?
Això és immillorable. Els concursos de mèrits canviaran els mercats perquè nosaltres formarem part dels que prendran decisions. S'haurà acabat que el regido'r de torn faci el que vulgui.
Ara les concessions seran per a quinze anys en lloc de quatre, però haurem de complir unes normes. Crec que això serà la garantia que d'aquí a tres o quatre anys els mercats hauran canviat totalment.
Faci propaganda. Convencin's que hem d'anar a comprar al mercat.
Som un element dinamitzador, som una atracció per al turisme i tenim parades que potser són tan o més professionals que la resta del comerç. I a més –i això és molt important–, som el gran aliat del botiguer contra la gran superfície.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.