Alternatives agroecològiques
El col·lectiu Xicòria, ubicat a Barberà de la Conca, treballa en xarxa en les diferents iniciatives de transformació social. Un dels seus tres eixos de treball és l'horta ecològica
Es defineixen com un grup de persones «a bord del mateix vaixell». A partir de la convivència i l'autoorganització, els membres de l'associació Xicòria, amb seu a Barberà de la Conca, treballen en un projecte comú en xarxa vinculat a altres col·lectius en les diferents iniciatives de moviments socials al Camp de Tarragona, com ara l'ADV Gent del Camp. El projecte, coordinat per quatre persones, té el suport dels voluntaris que majoritàriament contacten amb el col·lectiu a través de la xarxa de voluntariat internacional en finques ecològiques WWOOF.
Una de les accions més destacades de Xicòria és l'horta ecològica, amb la producció d'hortalissa a la finca de Cantarruella, als afores de Montblanc. Dues hectàrees de terreny en què a més de les verdures i les hortalisses ecològiques també es cultiven arbres fruiters i plantes aromàtiques, una tasca que realitza el montblanquí Joan Cartañà, qui, a més de la finca, comparteix les mateixes inquietuds.
La principal activitat de Xicòria és la distribució de verdures i fruita ecològiques a grups de consum local, a la cooperativa de consum La Bioleta i l'Associació pro Persones amb Discapacitat Psíquica (Aprodisca), amb els quals també treballen en un projecte agroalimentari ecològic comú.
Són prop d'una vintena les famílies que cada dimecres vénen a buscar les cistelles que preparen els membres de Xicòria amb tota mena de productes que han estat cultivats a l'hort agroecològic on treballen diàriament. «Cada vegada són més les persones que es beneficien d'aquest model de consum sense intermediaris», explica Anabel Sánchez, una de les integrants de Xicòria, de què destaca que «proporciona productes frescos de qualitat a preus raonables.»
«L'agricultura ecològica ofereix alternatives respectuoses amb el medi ambient i és una aposta clara de consum responsable», assegura. El mes de juny passat diverses entitats van col·laborar i donar suport a la iniciativa de Xicòria i, conjuntament amb la cooperativa de consum La Bioleta, van organitzar l'Arpiot, la primera fira agroecològica a la comarca. El col·lectiu també participa en el mercat agroecològic que es fa a Valls.
Per als membres de Xicòria, una de les raons de ser del col·lectiu és la relació i la complicitat que s'estableix entre els productors i consumidors de productes agroecològics, basada en la confiança mútua i en la implicació en un projecte que es va iniciar el 2008 i pel qual continuen treballant gairebé de sol a sol.
Projecte Llars Verdes i Llavor
C.GPer tal de difondre l'agricultura ecològica i les alternatives de consum responsable, Xicòria experimenta eines per a l'educació popular i ho fa en dues directrius. D'una banda, realitza tallers de cuina, àpats didàctics (cuina itinerant vegetariana) amb el tast de productes i varietats locals de la pròpia finca, i d'una altra es treballa en la formació per a la sostenibilitat, dirigida als adults (projecte Llar Verdes), en què han participat treballadores de les guarderies Baobab de Tarragona –centres que han apostat per la conversió del menú escolar–. En el projecte Llavor, escolars de set centres de primària de la comarca són els que han realitzat tallers sobre biodiversitat, agricultura ecològica i recuperació de llavor local.