Empreses

TecnoConverting inverteix un terç de la facturació en R+D+I

L'any passat l'empresa de Sant Fruitós de Bages va destinar 1,2 milions d'euros a la recerca. Enguany preveu doblar-les

El seu objectiu
és optimitzar plantes existents de tractament d'aigües

L'aigua que surt de l'aixeta no havia sigut mai tan bona per beure com ara. La seva qualitat és excel·lent perquè el tractament de l'aigua que es fa en depuradores i potabilitzadores s'ha beneficiat en els últims anys d'importants millores tècniques. “Les tecnologies més bones del món són en dessaladores com la del Prat de Llobregat o en potabilitzadores com la de Sant Joan Despí”, comenta David Barquet, director general de TecnoConverting. Aquesta empresa de Sant Fruitós de Bages, especialitzada en la construcció d'equips per al tractament d'aigües, ha participat en aquests dos projectes catalans, a més d'altres de significatius com la dessaladora de Blanes i la depuradora més gran en tecnologia de membranes d'Europa, a Sabadell. La participació de TecnoConverting en instal·lacions com aquestes és fruit de l'esforç i l'atenció que dedica al seu departament de R+D+I o de “ciències aplicades”, com ells en diuen. L'any passat, la firma bagenca va destinar a la recerca prop d'1,2 milions d'euros, xifra que representa un terç de la seva facturació del 2012, de 3 milions d'euros, aproximadament.

Un dels projectes de R+D+I més interessants que té entre mans TecnoConverting conjuntament amb la Fundació CTM Centre Tecnològic és el desenvolupament d'un programari de simulació que permeti millorar el disseny i funcionament dels decantadors d'estacions de tractament d'aigües. La intenció d'aquest projecte, batejat com a Sedagua, és aconseguir processos de sedimentació més eficients de manera que s'obtingui aigua més neta amb menys recursos. El projecte, cofinançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat espanyol, té una durada de dos anys i un pressupost total de 671.988 euros.

“Fa uns anys vam apostar molt per la R+D+I i, a partir d'aquí, vam començar a desenvolupar tecnologia pròpia que venem a diferents països”, comenta el director general de TecnoConverting. Tot i que al Bages aquesta empresa és molt coneguda per la seva vessant de caldereria, que combina amb el tractament d'aigües, és en aquest últim sector on la firma es vol donar a conèixer a tot el món. “Actualment un 15% de les nostres vendes són a l'estranger. Durant aquest 2013 un dels nostres objectius és situar les nostres exportacions al 30% o 40%”, confirma Barquet. Doblar exportacions, però, no vol dir, segons ell, doblar facturació: “Només es tracta de canviar de mercat”.

Aquest canvi d'estratègia comercial es fa tenint en compte que el mercat nacional està pràcticament parat, ja que no s'estan fent noves plantes de tractament d'aigües, i que l'objectiu principal de TecnoConverting és l'optimització d'instal·lacions ja existents. “Sempre hem apostat més per modernitzar plantes antigues, el que els anglesos en diuen retrofit, que no pas fer obra nova”, diu Barquet. Amb aquesta filosofia, doncs, han començat a posar un peu a l'Amèrica del Sud i Central (sobretot al Brasil i la República Dominicana respectivament), així com a Portugal, el Marroc i Alemanya. “Una aposta forta que també volem fer –explica el director general de la companyia– és França i Anglaterra”, a banda de l'acord de finals del 2012 per subministrar equips a Califòrnia (EUA).

INNOVACIÓ APLICADA

La maquinària que dissenya, fabrica al 100% i instal·la TecnoConverting va destinada a l'explotador de la planta de tractament d'aigües que vol optimitzar les seves instal·lacions per arribar a tractar entre dues i tres vegades més de cabal d'aigua sense necessitat de fer una depuradora més gran. Això s'aconsegueix amb productes com els mòduls lamelars, que incrementen la velocitat de separació de partícules i acceleren el procés de sedimentació. TecnoConverting és especialista en productes de ventilació com difusors i altres components que requereixen
menys energia i, per tant, redueixen l'actual elevat cost energètic. L'empresa de Sant Fruitós de Bages treballa amb materials termoplàstics i amb l'acer inoxidable per fabricar els seus rascadors: els clàssics (com a solució als decantadors amb pont central d'obra civil) i els rectangulars (que tenen com a funció extreure llots i flotants).

TecnoConverting, que en aquest moment compta amb una plantilla de vint treballadors després que l'any passat en contractés quatre, treballa tant per al sector industrial (depuradores d'empreses) com per al municipal. Des de les seves instal·lacions de més de 2.400 m² ha creat la maquinària Quantum, en fase de proves a la depuradora de Navàs i amb gran acceptació arreu del món, amb la qual s'eliminen les filamentoses que es generen als reactors biològics.

Dels sis productes estàndards de TecnoConverting, un dels més reconeguts ha sigut el Manowar, un innovador sistema que substitueix els antics rascadors circulars de depuradores i potabilitzadores i que elimina problemes de males olors i impacte visual. El Manowar, producte amb patent mundial que l'empresa va començar a exportar als Emirats Àrabs, va ser reconegut el març de 2012 amb el premi a la innovació tecnològica atorgat pel Saló Internacional de l'Aigua Smagua.

TecnoConverting va començar la seva activitat empresarial el 2005, especialitzant-se en el món de la caldereria i els muntatges d'estacions de tractament d'aigües. Present a diferents països, té acords de partenariat amb empreses locals.
Facturació
3 M€
Treballadors
20
Any de fundació
2005

Pròtesis Tecnobionic

Fa aproximadament un any TecnoConverting va crear una empresa derivada: Tecnobionic, destinada al disseny i comercialització de pròtesis per a persones discapacitades a les quals els falta una extremitat inferior. El projecte d'aquesta nova empresa, dedicada al sector biomèdic, va néixer en plena crisi, fa un parell d'anys. Amb tot, d'aquí a uns mesos Tecnobionic presentarà els primers i nous prototips de cames artificials articulades que ha creat, sorgits del departament de R+D+I que comparteix amb TecnoConverting.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els accionistes del BBVA aproven ampliar capital per l’opa al Sabadell

barcelona
economia

El Sabadell demana més concreció a l’oferta de compra del BBVA

barcelona

Pronovias redueix l’ERO a 64 persones i evita la vaga

Barcelona
economia

El TJUE avala la macrodemanda contra cent bancs per les clàusules sòl

barcelona
economia

L’Ajuntament comprarà un edifici al Raval per destinar 8 pisos al lloguer social

Barcelona
economia

El CTESC alerta que l’habitatge és el “principal problema social” i exigeixen accions “imaginatives”

barcelona
economia

Lleida-Alguaire estrena un node 5G per millorar la cobertura i la connectivitat de les empreses

Alguaire
economia

Catalunya supera per primer cop els dos milions de turistes estrangers en un mes de maig

barcelona

Refundar: família empresària Fisas-Guixà

conseller de famílies empresàries