Empreses

La multinacional Ros Roca entra en els mercats asiàtics i del sud d'Àfrica

L'empresa s'ha especialitzat en la recollida i el tractament de residus i és líder en l'innovador sistema de recol·lecció neumàtica.

Ha buscat acords amb empreses especialitzades i també n'ha adquirit altres
La T1 del Prat o el districte del 22@, exemples catalans de la recollida neumàtica

Ros Roca Group és una de les grans multinacionals catalanes i amb implantació arreu del món. La seva especialització en el sector del medi ambient l'ha situat com a referent en l'àmbit de la recollida i el tractament de residus, tant en la construcció de béns i equips com en la innovació en sistemes i gestió d'aquests residus. Des de fa uns anys, el seu producte estel·lar és la recollida neumàtica de brossa, un sistema subterrani que està operatiu cada dia durant les 24 hores.

Ramon Roca Enrich és el president del grup i nét d'un dels fundadors de l'empresa, que va començar l'any 1953 com un taller de fusta i que en poc temps va passar a construir remolcs i equips per a l'agricultura. En una fase posterior va començar la seva incursió i especialització en l'àmbit del medi ambient fins a convertir-se en una de les empreses líders del sector en el món. També ha seguit una política de creixement intel·ligent a base de crear filials amb societats especialitzades de diferents països on ha anat instal·lant-se i adquirint també empreses del sector arreu d'Europa.

En l'actualitat, Ros Roca Group exporta als 5 continents i té instal·lacions situades al Regne Unit, França, Alemanya, Portugal, el Brasil, Mèxic, Malàisia i Espanya. Recentment ha entrat en el mercat asiàtic, obrint una filial a Malàisia. Es tracta d'una obertura clau, segons l'empresa lleidatana, perquè donarà servei al creixent mercat del sud-est asiàtic i abastarà la zona de les Filipines, Tailàndia, Indonèsia i Singapur. En el futur, la previsió és créixer a Àsia i així mantenir una progressió positiva que ja s'està notant en altres mercats emergents de Llatinoamèrica.

Un altre objectiu és el continent africà. En concret, la multinacional va optar per entrar al mercat sud-africà per mitjà de TFM, una empresa molt coneguda en el sector de la fabricació de vehicles, amb la qual ha acordat iniciar un projecte de fabricació de recol·lectors per a aquest continent.

El grup s'articula a partir de Ros Roca, amb seu i fàbrica a Tàrrega i també a Agramunt, a l'Urgell, que es dedica a la fabricació i comercialització d'equips de recollida i neteja viària. Inclou també Ros Roca Envirotec, que s'especialitza en el tractament de residus i en el sistema de recollida neumàtica de residus. Finalment, Envirorent, que és una societat de lloguer d'equips mediambientals.

En l'àmbit internacional, Ros Roca Environment té empreses dedicades a la fabricació d'equips de recollida de residus a Iberoamèrica, a través de la seva filial Usimeca (Brasil, Mèxic, Xile). A Europa, a través de la francesa Eurovoire; a Gran Bretanya, amb Dennis Eagle; a Alemanya, amb HS Fahrzeugbau, i al sud-est asiàtic, amb la seva filial Ros Roca, amb seu a Malàisia.

A més, disposa d'una distribuïdora a Portugal, de dues filials més franceses per al lloguer d'equips mediambientals i la construcció de plantes de selecció de residus. És a dir, tot un conjunt d'empreses que s'ha anat forjant arreu del món a partir dels anys setanta.

El grup multinacional té en total uns 1.600 treballadors i la seva facturació superaria els 300 milions d'euros.

La recollida neumàtica és la gran aposta de Ros Roca, ja que facilita una recollida de residus neta, sense el pas de camions per les ciutats, reduint els sorolls i la pol·lució, evitant males olors, oferint un servei 24 hores al dia tot l'any, i totalment integrat en l'entorn.

Aquest sistema es basa en una xarxa de punts fixos d'abocament, distribuïts a través de bústies instal·lades sobre la vorera o integrades en els edificis, on els usuaris dipositen els residus separats per fraccions. Aquests punts es connecten a través d'una xarxa de transport al buit, subterrània al cent per cent, que porta els residus directament a la planta de recollida.

La T1 de l'Aeroport del Prat ja disposa d'aquest sistema i també el districte del 22@ de Barcelona, donant servei a 21.000 veïns i 195 empreses. A l'estranger també hi ha recollida neumàtica a Vitry (França).

Ros Roca també treballa per millorar el percentatge de reciclatge a les plantes de tractament i una major eficiència energètica en la producció de biometà.

Facturació
300 M€
Treballadors
1.600
Any de fundació
1953

Contenidors molt intel·ligents

Una de les innovacions de la multinacional són uns contenidors que faciliten informació sobre el seu contingut. L'empresa gestora dels residus pot saber si hi ha alguna incidència o si el contenidor està ple. La informació, a més, s'envia per Wi-Fi o GPRS. Aquests contenidors ja s'usen, per exemple, a l'Hospitalet de Llobregat.

Enguany, Ros Roca també ha presentat una novetat afegida a aquest nou sistema. Es tracta d'uns contenidors encara més intel·ligents, pensats per garantir la bona separació dels residus. Disposen d'un accés controlat amb una targeta magnètica que registra a quina hora s'ha obert, l'usuari o la quantitat abocada. I envia aquestes dades als centres de control. Així, els municipis poden usar aquesta informació per premiar o penalitzar els usuaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.