Gran angular

DE MEMÒRIA

Sinibald de Mas, de Grècia a la Xina (i 2)

Després d'un periple no exempt d'incidències, i prenent com a base les illes Filipines, Mas viatjà per primer cop a la Xina el 1843. Era el primer representant del govern de Madrid a l'imperi xinès. Instal·lat, precàriament, a Macau, colònia portuguesa, visità Xangai (on estudià), Ningpo, Nanquín i Tientsin

L'objec­tiu de Sini­bald de Mas, diplomàtic, empre­sari i escrip­tor, era esta­blir con­tac­tes pot­ser comer­ci­als amb la Xina, sem­pre de forma ofi­cial, viat­jant com a repre­sen­tant d'un govern occi­den­tal. El seu model era Domènec Badia, Ali Bei, però, la seva “ciu­tat pro­hi­bida” no era la Meca, sinó Pequín.

Després d'un peri­ple no exempt d'incidències, i pre­nent com a base les illes Fili­pi­nes, Mas viatjà per pri­mer cop a la Xina el 1843. Era el pri­mer repre­sen­tant del govern de Madrid a l'imperi xinès. Ins­tal·lat, precària­ment, a Macau, colònia por­tu­guesa, visità Xan­gai (on estudià), Ningpo, Nanquín i Tient­sin. No se sap si, en aquest pri­mer viatge, va arri­bar a anar fins a Pequín. En tot cas, començà a reu­nir la infor­mació econòmica, i no econòmica, que li per­me­tria con­fe­gir els grans lli­bres sobre la civi­lit­zació i l'eco­no­mia xinesa (que publi­ca­ria, a París, com, per cert, Domènec Badia, a par­tir de 1857).

A Macau, Sini­bald de Mas des­cobrí que l'escrip­tura ide­ogràfica que uti­lit­za­ven els xine­sos els per­me­tia enten­dre's entre ells, i amb el seus veïns anna­mi­tes i japo­ne­sos, tot i par­lar llengües dife­rents. A un home pràctic com ell, aquest tipus d'escrip­tura l'havia d'interes­sar, forçosa­ment. Segons Joa­quim Sala-Sana­huja, la pro­posta lingüística de Mas, con­tin­guda al seu lli­bre L'idéograp­hie (1844), és una pro­posta molt –segu­ra­ment massa– avançada, car no és una pro­lon­gació, com l'espe­ranto o el volapük, de llengües reals. La ide­o­gra­fia és una escrip­tura total­ment nova, total­ment lògica, que cal situar com a pre­ce­dent dels avenços dels tra­duc­tors automàtics gene­rats per la cibernètica (que, len­ta­ment, van subs­ti­tuint els tra­duc­tors de carn i ossos). Ens tro­baríem, doncs, davant d'un pro­ducte emi­nent­ment pràctic, que hau­ria de per­me­tre una gran dis­mi­nució dels cos­tos de tra­ducció. Amb un impacte imme­diat sobre, per exem­ple, el comerç inter­na­ci­o­nal.

Entre el segon viatge a la Xina (1848-51) i el seu ter­cer viatge (1863-68), Mas va publi­car: L'Angle­terre et la Céleste Empire (París, 1857), L'Angle­terre, la Chine et l'Inde (París, 1857-58) i La Chine et les puis­san­ces chrétien­nes (París, 1861). Com succeí al seu lli­bre sobre les Fili­pi­nes, Mas enfoca els seus lli­bres sobre la Xina des de l'òptica enci­clopèdica. Una òptica, però, que inclou les ves­sants econòmiques, i que con­du­eix vers unes reco­ma­na­ci­ons finals, en què el llen­guatge diplomàtic no sigui un obs­ta­cle per a la for­mu­lació d'idees impor­tants.

La Xina, que, a mit­jan XIX, després de la guerra de l'Opi, estava a punt de caure sota la tutela, i, si es vol, sota el con­trol de les diver­ses potències euro­pees amb afany colo­nit­za­dor, és per­ce­buda per Mas com una potentíssima futura gran –i impa­ra­ble- gran potència. La pro­posta de Mas pot sor­pren­dre, car és a molt llarg ter­mini: es trac­ta­ria de des­cons­truir, o frag­men­tar, l'imperi de la Xina, de con­ver­tir-lo en un con­junt arti­cu­lat de dife­rents estats inde­pen­dents. Aquesta seria l'única pos­si­bi­li­tat, segons Mas, d'esqui­var amb èxit els perills que els seus avenços repre­sen­ta­ran per a Europa.

Així, també entre el segon i el ter­cer viatge a la Xina, Sini­bald de Mas posa en marxa un altre tema. Una idea sobre les eco­no­mies hispàniques, nas­cuda jus­ta­ment durant la seva estada a Macau. Aquesta idea es con­cre­tarà, ini­ci­al­ment, en forma de lli­bre, publi­cat el 1852 a Lis­boa. És A Ibéria. Memória sobre a con­veniência da união pacífica e legal de Por­tu­gal e His­panha. En aquest lli­bre, Mas pro­posa el con­trari del que pro­posa per a la Xina: la cre­ació, a la península Ibèrica, d'un nou estat, par­tint de la unió dels dos estats grans exis­tents a la Península. Dos anys després, una nova edició por­tu­guesa amb un retoc al títol secun­dari: Memória em que se pro­van as ven­ta­gens políticas, econômicas e soci­ais da união das monarc­hias penin­su­la­res em una só nação. Paral·lela­ment, edi­ci­ons de La Ibe­ria en cas­tellà a Madrid, i a Bar­ce­lona.

La pro­posta d'aquest nou estat seria molt sem­blant a la Zoll­ve­rein o unió dua­nera ale­ma­nya: es trac­tava de crear un mer­cat penin­su­lar inte­rior comú (a par­tir de la uni­fi­cació dels aran­zels exte­ri­ors), pen­sant que les colònies espa­nyo­les i por­tu­gue­ses eren cada cop més cos­to­ses, i, per faci­li­tar-ho, calia arti­cu­lar les grans vies de comu­ni­cació inte­ri­ors –i de cabo­tatge- de la península Ibèrica. També, la idea de la moneda comuna.

Segons Mas, els por­tu­gue­sos serien molt reti­cents a la unió ibèrica, car con­si­de­ra­ven que els cas­te­llans domi­na­ven l'Estat espa­nyol. Mas volia demos­trar, amb xifres, que això no era cert.

Polítics i militars

Entre 1833 i 1853, als anys de la revolució liberal al Regne d'Espanya, les xifres sobre l'origen nacional o regional dels ministres del govern de Madrid i dels generals de l'exèrcit espanyol donen resultats sorprenents. Segons Mas, sumant ministres i generals, la participació relativa de les diferents nacionalitats i regions de l'Estat espanyol, expressada en una quantitat sobre 200.000 habitants, és la següent. Primer, el País Basc, amb 17 ministres i/o generals sobre 200.000 en aquells 20 anys; segon, Navarra, amb 12; tercer, Astúries, amb 8; quart, Andalusia, amb 7; en cinquè lloc, amb 5 ministres o generals, Catalunya, Aragó, Múrcia i Extremadura; segueixen Castella la Vella, amb 4; Galícia i Castella la Nova, amb 3, i València, amb 2. Els portuguesos no haurien hagut de témer res… el 1853.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.