Economia

Flix es mobilitza a Barcelona contra l'ERO a la fàbrica d'Ercros

Més de mil veïns de la població i la comarca protesten davant la seu de l'empresa a l'Avinguda Diagonal

Reclamen que l'empresa retiri l'expedient de regulació d'ocupació i s'assegui a negociar

Més de 800 persones vingudes de Flix en autobusos i cotxes particulars, acompanyats per dos centenars més de persones de Barcelona, han protestat aquest dilluns a la capital catalana contra l'Expedient de Regulació de l'Ocupació (ERO) que l'empresa Ercros ha anunciat per la seva factoria de la Ribera d'Ebre. Els manifestants s'han concentrat davant les oficines d'Ercros a l'Avinguda Diagonal, on han mostrat el seu rebuig a l'acomiadament “del 75% de la plantilla” i a l'impacte de la mesura a una vintena d'empreses de la zona. La concentració ha bloquejat l'entrada a l'edifici, on han dipositat “terra contaminada” que, asseguren, l'empresa deixa a 30 hectàrees de sol de Flix.

Els treballadors d'Ercros a la factoria de Flix, secundats per les seves famílies i bona part dels veïns del poble, exigeixen a l'empresa “responsabilitat històrica” després de 116 anys instal·lada a la localitat. Responsabilitat, diuen, en dos àmbits: l'econòmic i el mediambiental.

En el primer cas, la plantilla clama contra un ERO que podria afectar, asseguren, fins a un 75% de la plantilla, si es confirma el tancament “de la major part de la factoria” de Flix. Més d'un centenar de ciutadans de Flix treballen a la factoria d'Ercros, i per tant l'impacte econòmic de l'ERO seria molt significatiu en una població de 4.000 habitants. A més, els manifestants han recordat que el possible tancament o reducció de l'activitat de la factoria també afectaria una vintena d'empreses auxiliars, que es veurien abocades “a la misèria”.

L'altre objecte de protesta és l'afectació mediambiental de l'activitat d'Ercros a la zona -la fàbrica es dedica principalment a la fabricació de sosa i clor-. “Ens deixen de regal 30 hectàrees de sòls contaminats i una muntanya de residus tòxics al riu Ebre”, resava un dels pamflets que s'han repartit en la concentració d'aquest matí.

L'alcalde de Flix, Marc Mur, ha assegurat en un parlament davant dels concentrats davant la seu d'Ercros a l'Avinguda Diagonal de Barcelona que el poble no deu res a Ercros sinó que “ens deuen molt ells”. Per aquest motiu ha reclamat a l'empresa que retiri l'ERO i s'assegui a negociar.

Aquest dilluns la gent afectada per l'ERO ha publicat en diversos diaris, entre els quals El Punt Avui, una carta oberta del poble de Flix al president d'Ercros en què reclamen que els rebin i en què els exigeixen que rectifiquin la mesura de tancar la fàbrica de clor.

De la mateixa manera, el secretari d'Ocupació i Relacions Laborals del Departament d'Empresa i Ocupació, Ramon Bonastre, ha reiterat aquest dilluns al matí que Ercros hauria de cercar “alternatives” per evitar l'acomiadament de més de 150 treballadors. Bonastre ha fet aquestes declaracions als mitjans de comunicació abans de la reunió entre el conseller d'Empresa i Ocupació amb representants del comitè d'empresa i del municipi de Flix. “S'haurien de buscar alternatives a l'expedient de regulació d'ocupació. En un lloc com Flix i en una comarca com la Ribera d'Ebre no es poden presentar els acomiadaments com un fet consumat”, ha declarat Bonastre.

La concentració ha tingut el suport de les formacions polítiques catalanes ERC, ICV-EUiA i el PSC, així com dels sindicats CC.OO i UGT. Mentre es produïa la protesta ha transcendit que aquest migdia l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias i el conseller d'Empresa i Ocupació, es reuniran amb el comitè d'empresa a Barcelona per abordar el conflicte amb l'empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.