Gastronomia
Porc de 5 estrelles, a Riudellots
Els premis Umami de cuina de Friselva i el Foodlab tenen per objectiu promocionar en l'exportació les parts que es venen menys del porc
Diuen que del porc s'aprofitat tot. Nou cuiners de les comarques gironines van tenir ocasió ahir de demostrar-ho en directe en la final del concurs de cuina Umami, organitzat conjuntament per l'empresa Friselva (dedicada al porc) i el centre d'innovació alimentària Foodlab, tots dos de Riudellots.
Entre les condicions del concurs, una, cabdal, era que la proposta incorporés alguna de les parts del porc que costen més de vendre: la ploma, la careta i el garró. L'objectiu: demostrar al mercat asiàtic, peça clau en l'exportació de Friselva, que aquestes parts que no coneixen o menyspreen, poden ser exquisides. El concurs era només d'àmbit català, a més, perquè segons Friselva, un altre dels objectius és promoure la cuina catalana, tenint en compte que Friselva és una de les empreses que promou la candidatura de la cuina catalana com a patrimoni de la humanitat, l'any vinent.
Els cuiners dels restaurants Bubbles, La Calèndula, El Celler de Can Roca i l'Escola d'Hostaleria i Turisme, (de Girona); el Balenari Vichy Catalán (Caldes de Malavella); l'Hotel Aiguablava (Begur); Les Magnòlies (Arbúcies); Medes II (l'Estartit) i Les Oliveres (Riudellots) van preparar els plats en directe al Foodlab, davant d'un jurat de set membres, des de les 11 del matí i fins a les 3 de la tarda.
La filmació de la final es passarà a les fires alimentàries de Xangai (Xina) i Seul (Corea), en què Friselva participa, el mes de maig. “Es tracta que els nostres clients asiàtics vegin el es pot arribar fer amb aquestes parts del porc”, deia ahir un responsable de Friselva.
Entre les receptes, n'hi havia de sis ingredients, fins als 21, les que incorporaven sabors asiàtics, i les més tradicionals, cuinades amb vi ranci, i les que introduïen elements com les flors, la salsa de garrofes i salses japoneses. Amb propostes sorprenents com ara el gelat de tomata i el moll de l'os trinxat amb foie.