Eines per fer i refer
Empreses del sector del medi ambient, però també empreses que s'han abocat al redisseny, en verd, del seu model de producció, i centres tecnològics configuren un important potencial de l'economia verda a Catalunya
De reduir bosses de plàstic a treure profit del vent
El Grup Bon Preu acredita un bon currículum de pràctiques que palesen la seva consciència ambiental. Si el 2004 difonia els suggeriments dels clients per cuidar el medi ambient en l'àmbit domèstic, el 2005 introduïa a les seves benzineres biodièsel, alhora que llançava al mercat la primera bossa biodegradable. El 2008 va fer una campanya que va aconseguir reduir més d'1.700.000 bosses de plàstic. Ara està projectant la instal·lació als seus supermercats de petits molins de vent, dins d'un innovador model d'energia distribuïda per ser eficient energèticament.
Illes flotants vegetals, ecològiques i estètiques
L'empresa de Matadepera (Vallès Occidental) Aquanea ha desenvolupat un seguit de solucions innovadores en el camp de la restauració del paisatge. Una de les que més han cridat l'atenció és l'illa flotant vegetal, un herbassar flotant de plantes aquàtiques, estructurat amb fibra de coco, que pot desenvolupar funcions de depuració de l'aigua i reducció de l'erosió. A més, pot esdevenir per si mateixa un factor per crear un hàbitat de vegetals, d'avifauna o fauna aquàtica. També cal fer esment de la hidromanta de cotó per reduir l'erosió o la fibra de xylit Aqualog, per purificar l'aigua de les basses.
Nou material i nova aplicació a partir del subproducte
La barcelonina Zicla, involucrada en projectes de desenvolupament d'abast europeu, ha excel·lit en els darrers anys en l'art de donar valor a residus per crear un nou producte. En els darrers anys, el ciutadà ha pogut veure als carrers de Barcelona algunes de les seves creacions, com ara el separador de carril bici de plàstic reciclat. També dissenyada a partir de plàstic reciclat, procedent de persianes, canonades i cable elèctric, els ha donat anomenada la plataforma modular per a l'accés a l'autobús, pensada per a la millora de l'accessibilitat i la seguretat a les parades dels autobusos. També transformen polietilè i alumini en la fabricació d'elements de mobiliari urbà i paviments.
Eliminar les calderes de gasoil amb 5.000 quilos de vapor
Empresa veterana en la producció i comercialització de carn de porc, el grup Roma ha passat per diverses fases del redisseny de la seva producció per fer-la ambientalment sostenible. Amb l'aigua escrupolosament depurada del seu cicle industrial, rega 40 hectàrees de pastura per a bestiar. Des del 2009, aprofita l'energia solar amb una planta fotovoltaica que té una superfície total de 720 metres quadrats. La darrera iniciativa d'economia verda d'aquesta empresa familiar del Bages ha estat la incorporació de la biomassa com a mitjà per assolir l'autosuficiència energètica. L'empresa ha incorporat una nova caldera de biomassa, de 5.000 quilos de vapor, que ha substituït les plantes de gasoil instal·lades. La firma projecta ara construir una planta de cogeneració, que utilitzaria com a combustible residus orgànics generats a l'escorxador.
Experiència internacional en el tractament d'aigües
L'empresa de Lleida Sanifutur fa quinze anys que subministra sistemes de disseny propi en el camp del tractament d'aigües, i amb el temps ha reeixit en el cultiu dels mercats internacionals, amb projectes escampats per Cuba, Veneçuela, Bòsnia, la República Dominicana o estats africans. Els seus clients són ajuntaments, de petites i grans ciutats, enginyeries o cossos de l'administració. Dissenya i fabrica un ampli ventall de productes, que van des de plantes de potabilització fins a tecnologies d'osmosi, adaptant-se a les necessitats dels clients. És especialment innovador el seu sistema de potabilització, un sistema de filtració contínua, que pot funcionar durant 24 hores seguides i que, a més a més, necessita un 30% menys d'espai que les plantes convencionals, amb la qual cosa es redueixen ostensiblement els costos d'operació i manteniment.
Reduir els costos en el tractament de les salmorres al sector carni
El clúster carni del porcí Innovac ha adoptat un sistema dissenyat pel grup de recerca SART Medi Ambient, de la Universitat de Vic, per reduir costos en el tractament de les aigües residuals fruit dels processos de salat.
En el projecte, d'un pressupost de 171.120 euros, hi participen productors com per exemple Espuña, Casademont, Noel Alimentària, Ramon Ventulà o Boadas 1880, entre altres.
50 anys marcant tendència en la gestió de residus arreu del món
Amb 50 anys d'experiència, Ros Roca ha esdevingut, com a fabricant de béns d'equipament i alhora enginyeria de sistemes, en l'àmbit de la recollida de residus des de Tàrrega (Urgell), un gran actor mundial, que ha servit de tractor a tot el sector del medi ambient català. El seu recorregut pels mercats globals l'ha dut a desplegar una xarxa de centres de producció arreu: Dennis Eagle (Regne Unit), Usimeca (Brasil), Eurovoirie (França), Fahrzeugbau (Alemanya) i Resitul (Portugal). La seva tasca comercial es desplega per 70 països dels mercats globals. Els seus serveis d'R+D han estat capaços de situar-se a l'avantguarda en el disseny de maquinària de tractament de tota mena de residus. Són especialment apreciats pel mercat els seus sistemes de recollida pneumàtica. Amb el pas dels anys, la companyia es distingeix per oferir solucions integrals tant per a la gestió i tractament com per al transport. En el seu ventall tecnològic hi trobem solucions pròpies per al tractament mecànic biològic; digestió anaeròbia; plantes de transferència; energia procedent del residu; compostatge; plantes de selecció i triatge, i energia procedent de la biomassa.