Sort que sabem idiomes
Catalunya bat el seu record absolut d'exportacions la setmana en què surt que un 65% dels joves busca feina a l'estranger.
De manera automàtica i sense haver de fer grans esforços (només els que són necessaris per resistir sense que s'escapi el riure), els catalans han vist aquesta setmana com el seu currículum s'enriquia de sobte amb l'afegitó d'una nova llengua en l'apartat on es fan constar les aptituds i competències bàsiques. Sí, perquè seguint la tendència marcada pel govern del País Valencià, el Parlament aragonès ha considerat que l'idioma que parlen els habitants de la Franja no és català sinó que és una altra cosa, similar però diferent.
Sort que Catalunya està avesada a entendre llengües estranyes. Ho demostra el fet que les exportacions catalanes van batre el 2012 el seu rècord absolut i es van situar en els 58.283 milions d'euros, un 5% més que l'any anterior i un 15,4% més que abans de la crisi. Durant el 2012, el 54,3% de les vendes es van fer a l'exterior, mentre que el 45,7% van tenir per destí l'Estat espanyol.
Són dades de l'informe de balanç de la internacionalització de l'economia catalana i que va presentar el conseller d'Empresa, Felip Puig, davant del Consell Executiu. En el mateix sentit, l'any passat va augmentar també el nombre d'empreses catalanes que van decidir vendre a fora. En total, 45.937 companyies, un 6,4% més que el 2011.
La UE és la principal destinació, però guanyen pes les vendes extracomunitàries, sobretot en països emergents. Els sectors exportadors principals van ser la indústria química, l'automobilística i l'alimentària.
Cal vendre on sigui per reactivar l'economia, una economia que, com un miratge, ha vist baixar les xifres de desocupació. Durant l'abril, Catalunya ha registrat un descens de l'atur de 7.055 persones, una baixada de l'1,1% respecte del mes anterior.
Mentre el Tribunal Constitucional suspenia la declaració de sobirania del Parlament, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, afirmava que les autonomies “més complidores” amb el dèficit tindran “algun avantatge” en la flexibilització del seu sostre d'endeutament. Per la seva part, un estudi de Visa Europa revela que a l'Estat espanyol l'economia submergida va arribar l'any passat als 201.300 milions d'euros, xifra que equival al 19% del PIB.
Destaca a més que el govern ha aprovat per fi l'avantprojecte de llei de cambres i on es descarta qualsevol opció de finançament públic.
L'escola de negocis Esade i el portal d'ocupació InfoJobs han presentat un informe en el qual s'evidencia que la majoria de joves de l'Estat estan disposats a anar on sigui per trobar una feina. Segons l'informe, dos de cada tres joves de l'Estat (el 65%) busquen un lloc de feina a l'estranger, principalment a Gran Bretanya, Alemanya i Irlanda.
En el món de l'empresa, la farmacèutica Almirall va tancar el primer trimestre amb un benefici de 10,2 milions, un 44,3% menys que en el mateix període de l'any passat. La multinacional Fluidra va perdre 2,2 milions d'euros el primer trimestre. Les vendes li cauen a Europa però creixen a Àsia i Austràlia. Balliu Export de Caldes de Malavella, dedicada a la fabricació de gandules i mobiliari d'exterior, ha entrat en concurs de creditors. L'empresa d'embotits La Jabugueña aposta pel mercat xinès i participa per primera vegada en la fira d'aliments i begudes a Hong Kong. Més optimistes són les notícies procedents del portal de viatges eDreams que ha anunciat que contractarà cent enginyers a Barcelona. El responsable executiu, Javier Pérez-Tenessa, ha criticat les dificultats per captar i retenir talent per la fiscalitat i el nivell de l'educació primària.