Opinió

La llei de lloguer: una oportunitat per a la mediació

Recent­ment el Congrés ha donat la seva apro­vació defi­ni­tiva a la nova llei del llo­guer, que ha entrat en vigor aquesta set­mana. La llei està pen­sada com una mesura per agi­li­tar el mer­cat del llo­guer al nos­tre país, ja que dis­po­sem de més de 3 mili­ons d'habi­tat­ges buits el cost econòmic i social dels quals s'ha con­ver­tit en un llast per a la recu­pe­ració econòmica.

Aquesta reforma pretén cor­re­gir les insu­ficiències de la regu­lació actual i pro­por­ci­o­nar un marc de segu­re­tat jurídica que reac­tivi aquest mer­cat, tra­di­ci­o­nal­ment petit en relació amb altres països euro­peus. La regu­lació del mer­cat del llo­guer apli­ca­ble fins avui, en efecte, desin­cen­tiva el llo­guer ja que genera dese­qui­li­bris en els interes­sos de les parts, tant d'arren­da­ta­ris com de pro­pi­e­ta­ris.

Per exem­ple, en l'exces­siva durada dels con­trac­tes o la difi­cul­tat de recu­pe­rar l'habi­tatge en el supòsit de dei­xar d'abo­nar la renda de llo­guer.

En un con­text econòmic difícil i amb un mer­cat hipo­te­cari sotmès a alts nivells d'estrès, aquesta nova llei aspira a esti­mu­lar el llo­guer com una alter­na­tiva via­ble, l'apli­cació de la qual pro­mo­gui l'oferta d'habi­tat­ges, la reducció del preu del llo­guer a causa de l'incre­ment de l'oferta i una major capa­ci­tat d'elecció de l'arren­da­tari, qui podrà desis­tir del con­tracte en qual­se­vol moment.

En gene­ral, la norma ve a enfor­tir la volun­tat de les parts, per­me­tent nego­ciar les con­di­ci­ons del con­tracte que siguin més satis­factòries per a ambdós, entre elles el pacte de sub­missió a la medi­ació de con­flic­tes per a la reso­lució de con­trovèrsies.

És evi­dent que la lli­ber­tat de nego­ci­ació podrà ori­gi­nar dis­pu­tes en el moment d'apli­car allò acor­dat. Aquest tipus de con­flic­ti­vi­tat és espe­ci­al­ment sus­cep­ti­ble de ser resolta a través de mètodes alter­na­tius de reso­lució de con­flic­tes, com és la medi­ació.

A DAS Inter­na­ci­o­nal poten­ciem aquesta nova eina de reso­lució, més en línia amb les soci­e­tats avançades, en les quals les parts es res­pon­sa­bi­lit­zen d'acon­se­guir la solució al seu propi con­flicte, sent una solució més ràpida, eficaç i satis­factòria que la via judi­cial, i el més impor­tant, amb un ele­vat per­cen­tatge d'èxit en l'exe­cució del que s'acorda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.