Els col·legis també es reciclen
L'assessorament i formació sobre emprenedoria guanya terreny i alguns, com el de periodistes, llançaran la seva pròpia incubadora
Són els primers que han notat els efectes demolidors de la crisi sobre determinades professions i els primers que han hagut de canviar el xip per tal d'adaptar-se al nou context. Els col·legis professionals han hagut de posar-se les piles en matèria d'emprenedoria per tal de poder acompanyar els seus col·legiats en aquest procés de reconversió professional.
Un bon exemple d'aquest viatge és el del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que fins i tot prepara per a finals d'any el llançament de la seva pròpia incubadora. És la conseqüència lògica, explica el seu tresorer i membre de la junta de govern, Xavier Mas de Xaxàs, del fet que avui la crisi al sector faci que una de les sortides més evidents per a aquests professionals sigui que ells mateixos es creïn el seu lloc de treball.“Tenint en compte això, era lògic que el col·legi es proposés la creació d'un viver d'empreses per ajudar els col·legiats en aquest procés”, explica.
La incubadora que ultima el col·legi tindrà capacitat per a una desena d'empreses i, com explica Mas de Xaxàs, “l'objectiu és donar-hi cabuda també a facultats d'informàtica i de disseny gràfic i web per tal de facilitar la creació d'aplicacions i serveis per a mitjans”. El col·legi ha tancat un acord amb la Fundació Emprèn, on es reubicaran les noves empreses passats sis mesos i ara negocia un acord amb el Banc Sabadell.
En el darrer any, el col·legi també ha potenciat els cursos de formació adreçats a aquesta faceta emprenedora i ha posat en marxa el Wikidiari, un diari digital destinat a oferir una oportunitat per acumular experiència a periodistes acabats de graduar o a l'atur. El col·legi ha tancat un conveni amb l'associació de premsa local i comarcal per tal de subministrar-hi continguts a través del Wikidiari i ha tancat també un acord amb la Fundació Ferrer Eguizábal per tal de concedir cada mes tres beques d'entre 100 i 500 euros als seus redactors.
És la resposta, explica Mas de Xaxàs, a les noves necessitats d'un col·lectiu que “està especialment desconcertat amb la nova situació del mercat laboral, que no sap on anar ni com afrontar el procés de reciclatge que es necessita ara”, afegeix.
ARQUITECTES EN REVISIÓ.
Per això han posat en marxa tres programes d'assessorament (el pla Impulsa, el de millora de la competitivitat i el programa d'emprenedoria i innovació) i s'han organitzat tallers sobre canvi estratègic, suport a emprenedors i internacionalització.
Comerón admet que les expectatives entre els nous graduats han canviat molt amb la crisi. “Majoritàriament són conscients de les dificultats que tindran si volen tenir una carrera professional d'arquitecte seguint els models que han estat més usuals fins fa uns anys, i per això opten entre cercar oportunitats professionals habituals fora del nostre país o bé intenten trobar nous perfils professionals aquí”, explica.
També el nou degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, Miquel Darnés, explicava en una entrevista recent a L'Econòmic que entre els plans de la nova junta s'hi inclouen accions específiques per ajudar els enginyers a crear la seva pròpia empresa. De fet, entre els nous cursos que vol posar en marxa el col·legi s'inclou formació bàsica sobre com fer-se autònom o eines per gestionar la pròpia empresa.
A més, el col·legi ultima la posada en marxa del programa Mentoria per tal de facilitar que el col·lectiu d'enginyers jubilats transmetin la seva experiència professional i empresarial als nous col·legiats.