Economia

AGRICULTURA

La verema ja ha començat a les comarques gironines

Ho ha fet quinze dies més tard del que és habitual

El celler Espelt va començar ahir collint el lledoner roig

Espelt exportarà aquest any a la Xina i a l'Amèrica del Sud

La verema va començar ahir a les comarques gironines, amb quinze dies de retard per les pluges de primavera i les temperatures baixes, i amb “algunes varietats canviades” ja que s'han començat a collir varietats menys primerenques, segons va assegurar ahir la directora del celler Espelt, de Vilajuïga, Anna Espelt.

El celler Espelt va començar ahir la collita amb una varietat autòctona, el lledoner roig (també anomenat garnatxa roja o garnatxa grisa). En aquest cas es tracta de vinyes velles d'entre 58 i 113 anys de la zona de Rabós plantades en vas sobre terres pobres de pissarres molt a la vora del Parc Natural de l'Albera. El raïm del lledoner roig és un tipus de raïm dolç que s'havia fet servir tradicionalment només per a vins dolços. El celler Espelt està tirant endavant un projecte per recuperar aquesta varietat i per utilitzar-la per a altres tipus de vi. Actualment ja elaboren un vi blanc amb un 50% d'aquesta varietat pròpia de l'Alt Empordà, i la previsió és també incloure-la en vins rosats i negres.

Espelt exporta actualment un 60% de la seva producció i continua fent una aposta “molt forta per l'exportació”. Entre els principals països d'aquest celler hi ha el Japó, el Canadà i Noruega, que són els països on més venen. En alguns casos, com per exemple en el cas de Noruega, fins i tot han creat algun vi mantenint les arrels empordaneses però adaptant-lo al paladar dels destinataris per poder ser més competitius a l'estranger.

Els reptes d'aquest 2013 i del 2014 són conquistar països on fins ara havien fet “petites incursions”, com és el cas d'Anglaterra –han creat una nova gamma de vins només per al mercat anglès– o Alemanya, i intentar guanyar nous mercats a la Xina i a països de l'Amèrica del Sud on no han venut mai, expliquen.

Tot i que Espelt no va voler fer una previsió de collita, va assegurar que esperen recuperar la collita de fa dos anys, ja que l'any passat la producció va ser més baixa. “Vam collir un 30% menys de raïms”, va assegurar. Segons Espelt, una producció normal és de 1.400 tones de raïm.

El celler també explora altres vies de creixement. Enguany han obtingut el certificat del Consell Català de la Producció Agrària, que és vàlid per fer vins de producció 100% ecològics que surten d'una superfície de 45 hectàrees.

Espelt ha obtingut molt bons resultats de vins blancs, entre els quals hi ha el Quinze Roures, “un dels vins més emblemàtics del nostre celler”. “Aquest vi és molt valorat pels nostres clients, tant aquí com a l'estranger. Ha obtingut una medalla de plata al Decanter World Wine Awards i l'estricta prescriptora anglesa Jancis Robinson va donar-li 17 punts sobre 20”, va comentar Espelt.

LA XIFRA

60
per cent de la producció
d'Espelt es destina al mercat exterior, sobretot els EUA, el Japó, el Canadà i Noruega.

LA XIFRA

1.400
tones de raïm
és la producció que va tenir Espelt fa dos anys, i que podria superar enguany.

Més producció i vins aromàtics

La verema a les comarques gironines, que habitualment comença a mitjan agost, aquest any s'ha endarrerit quinze dies. Aquest any el raïm ve més bo i, a més, com que la maduració ha sigut més lenta, perquè no hi ha hagut calor extrema com els darrers anys, es preveuen vins més aromàtics.

La denominació d'origen Empordà, que aplega una cinquantena de cellers, preveu recuperar aquest any un 25% de la producció que va perdre l'any passat a conseqüència de les fortes calorades, les pedregades de la primavera i el gran incendi que hi va haver a l'Empordà a finals de juliol i que va afectar una part de les vinyes. L'any passat, els cellers que aplega la denominació d'origen Empordà van collir 8.245.000 quilos de raïm, dels quals 7.992.260 es van destinar a elaborar vi amb l'etiqueta de la denominació d'origen gironina. La resta van anar a parar a vi de taula o bé a altres denominacions d'origen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.