La pedra i el vent fan malbé la collita de fruita a les comarques lleidatanes

La tempesta de dissabte a la banda de ponent del país, amb molt de vent i molta pedra, va causar danys importants als fruiters del Segrià, la Noguera i l'Alt Urgell. Els municipis més afectats van ser Lleida, Alpicat, Alguaire, Corbins, Vilanova de Segrià, La Portella, Torrefarrera, Rosselló, Benavent de Segrià, Torrelameu i Albesa.

Dirigents d'Unió de Pagesos es va reunir ahir a Corbins amb pagesos i membres de diferents cooperatives de les terres de Lleida. La trobada va servir per començar a valorar els danys i per acordar que aquesta setmana miraran de reunir-se amb Agroseguro i autoritats del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR). Segons el responsable de fruita dolça d'Unió de Pagesos, Raül Sales, dimecres es constituirà una plataforma amb el màxim nombre de pagesos, cooperatives i pobles afectats per demanar ajuts per cobrir les necessitats de mà d'obra que quedarà sense feina i afrontar als danys que ha provocat la pedra.

Tot estava a punt per fer la collita anual de pera, poma i préssec, però amb la tempesta de dissabte molts arbres van caure, la fruita es va fer malbé per la pedra i els arbres joves van tenir danys greus. Segons Sales, això provocarà que molta fruita es podreixi als camps, i generin fongs i malalties els pròxims dies, i que les centrals de fruita hagin de tallar la producció en sec.

Pel que fa als pagesos es mostren preocupats per la necessitat de fer front a la despesa de la mà d'obra contractada i de les prop de 200 persones que treballen a cada central fructicultora. Per això demanaran reduir despeses de la seguretat social, l'IRPF i els mòduls. Aquesta situació s'afegeix a la collita passada, també pendent de cobrar, d'Agroseguro. Segons Sales, pretenen que es faci un bon peritatge de l'afectació de les plantacions i de les xarxes antipedra que la tempesta va tombar.

D'altra banda, l'home mort dissabte a causa del vent a Lleida va era un policia municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La farmacèutica Esteve inverteix 100 milions en una nova planta a Celrà

CELRÂ
economia

Cinquanta contribuents sumen un deute amb la Hisenda catalana de més de 83 milions

barcelona
economia

Criteria dobla la seva participació a Telefónica amb l’objectiu de ser el seu primer accionista

barcelona
EMPRESA

Scalpers obre avui les portes d’un nou ‘outlet’ a Llagostera

LLAGOSTERA

El càmping la Ballena Alegre vol ser referent de turisme regeneratiu

SANT PERE PESCADOR
Transport

Air China torna a connectar Barcelona amb Xangai

Barcelona
ECONOMIA

L’enogastronomia, el més valorat pels turistes del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Matadepera té l’índex socioeconòmic més alt dels municipis de més de 500 habitants

Barcelona

El mercat d’Olot convertirà les minves de les parades en salses i brous

OLOT