Economia

De Guindos reconeix que el creixement del PIB “és un pas petit, tímid i limitat”

Montoro considera que ja ha començat la recuperació econòmica i l'oposició demana prudència

L'Aecoc retarda la data de represa i tem pel consum

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va afirmar ahir que “el canvi de l'economia espanyola és una realitat; aquest país sempre ha sortit reforçat d'una crisi, un fet que sorprèn”. De Guindos va considerar la sortida de la recessió que va anunciar el Banc d'Espanya “més que una dada puntual: és un primer pas petit, tímid, limitat”, perquè encara queda molta crisi.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va dir que ja ha començat una “suau” recuperació i va subratllar que el valor de la xifra del Banc d'Espanya “no és la dècima de creixement, és que fa sis mesos no hi havia pronòstic que a meitat del 2013 a Espanya s'hagués d'acabar la recessió econòmica, i avui tothom s'està avançant en la seva estimació”. Montoro hi va afegir que “si fem el que hem de fer a Espanya, entre tots els espanyols, podem tenir futur de creixement econòmic i creació d'ocupació per a l'any 2014”. Al seu torn, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va explicar que després que l'Estat espanyol hagi sortit ja de la recessió s'està iniciant la seva recuperació “de forma lenta i gradual”.

El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, va advertir que la sortida tècnica de la recessió constatada ahir pel Banc d'Espanya pot portar l'economia real no a la recuperació sinó a una “zona morta”. Va indicar que “hi pot haver recuperació i al mateix temps desolació i desigualtat social”.

Francisco Javier Campo, president de l'Associació Espanyola de Codificació Comercial (Aecoc) i del Grup Zena, va situar “la veritable recuperació, el creixement real”, a la tardor del 2014, impulsat sobretot per les exportacions, i “creixements negatius del consum intern cada cop més baixos”, que donaran pas a una demanda interna positiva “a partir del setembre o l'octubre”. L'oposició va aigualir l'eufòria dels ministres. El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va donar la “benvinguda” al “discurs de recuperació”, tot i que també va defensar que per a molts espanyols “el pitjor està per arribar”. I va admetre que “com a molt” pot haver acabat la recessió, però “la crisi no ha acabat”.

Per la seva banda, Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de CiU al Congrés, va advertir que el 2014 “hi haurà molt poca ocupació”, i va afirmar que amb aquesta realitat “no podem mirar als ulls de la gent i dir que estem sortint de la crisi”. Duran va demanar “prudència” perquè “hi ha molta gent que ho passa malament”.

LES FRASES

No hi havia pronòstic que a meitat del 2013 Espanya hagués de sortir de la recessió
Cristóbal Montoro
Ministre espanyol d'hisenda
Hi pot haver recuperació econòmica i al mateix temps desolació i desigualtat social
Cándido Méndez
secretari general de la ugt
La veritable recuperació, el creixement real, es produirà a la tardor del 2014
Francisco Javier Campo
president de l'aecoc

Les exportacions catalanes creixen un 7,3% a l'agost

Les exportacions de les empreses catalanes van batre rècords històrics i van créixer un 7,3% a l'agost en relació amb el mateix mes del 2012. Aquest ha estat el primer mes d'aquest any en què les vendes a l'exterior han crescut més que al conjunt de l'Estat espanyol, on només han augmentat un 3,8%. Aquest creixement de les vendes posa de manifest que la internacionalització de l'activitat és una aposta prioritària per a les empreses catalanes. Aquestes dades difereixen de les de la zona euro, en què s'ha registrat una caiguda a l'agost del 5,1% de les exportacions en termes interanuals. Per la seva part, els inversors estrangers van comprar 5.600 milions d'euros en deute públic espanyol entre el juliol i l'agost. El Tresor disposa d'un coixí de 31.000 milions, un 65% més que fa un any, per finançar-se. El Banc d'Espanya considera que això “evidencia la major confiança de la resta del món” en l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia