Empreses

Royal Verd vetlla per la gespa de set estadis del mundial de futbol del Brasil

L'empresa de les Preses aplica el seu model a Amèrica del Sud per aconseguir cultivar l'herba en finques i trasplantar-la als camps de joc

La superfície pot formar part de la tàctica de l'equip. Hi té repercussió directa

De la petita població de les Preses al mític camp de futbol de Maracaná, a Rio de Janeiro. Royal Verd, una empresa garrotxina que forma part del Grup Morera, és la responsable de la gespa que llueix l'estadi de futbol més gran del món, de sis camps més que, l'estiu del 2014, seran l'escenari de la Copa del Món de futbol i diversos camps més d'entrenament de les seleccions que hi participaran. “El dia que ens varen confirmar el Maracaná va ser un somni”, explica el director general de Royal Verd, Eudald Morera, que, tot seguit, afegeix que fer realitat el projecte va ser el més important. “Aconseguir, a 10.000 quilòmetres de distància, fer realitat una cosa que ningú no havia fet fins aleshores al Brasil o Amèrica del Sud.” Royal Verd exporta “jardineria esportiva” i concretament del “pla horitzontal”, és a dir, gespa. “Entenem que la gespa pot formar part de la tàctica de l'equip. Que té una repercussió directa en el joc, en les lesions, en la velocitat de la pilota”, argumenta el director general de l'empresa, que va néixer com una evolució del Grup Morera fa deu anys.

L'aterratge al Brasil i la concessió de la gestió de la gespa a l'estadi del Maracaná i de sis camps més no ha estat un fruit casual. RoyalVerd havia obtingut prèviament la confiança dels grans equips catalans; el FC Barcelona i el RCD Espanyol i de desenes d'equips més petits i que van des del camp de la Jonquera fins al de Sant Pere de Molanta. Entremig, l'experiència a França amb una empresa per a la producció de gespa a Bordeus, i la gestió de diversos camps francesos -el darrer, a Brest-. Ara gestionen cent camps de diferents categories i abracen, sobretot, l'eix mediterrani, amb dues delegacions destacades; una a Catalunya i l'altra, a Alacant. Per facilitar la feina, Royal Verd desenvolupa una aplicació per intentar posar el coneixement mitjançant les noves tecnologies, a l'abast dels responsables de cada estadi.

EQUIP HUMÀ.

“Vam sortir a fora amb el que sabíem d'aquí, amb el recorregut fet i amb cert muscle per poder avançar i explorar altres països”, opina Eudald Morera, que afegeix que si ell ha estat qui ha liderat el projecte, aquest no hauria estat possible sense tot l'equip humà que hi ha al darrere. “Vam aconseguir-ho gràcies a un gran equip on vam sumar el coneixement i la il·lusió d'aquí amb la necessitat i el coneixement d'allà”, afegeix. Explica Morera que del projecte al Brasil cal destacar dues coses: porta la “cultura del verd” a un país on la gespa dels camps era una qüestió complementària o residual a ser prioritària: “Abans tothom trepitjava pel mig la gespa, ara només està reservada als jugadors”, remata. També, el fet d'aconseguir produir in situ la gespa en format com a Europa, en rotllos de metre vint que es transporten als estadis i, finalment, el manteniment.

Royal Verd ha tingut ofertes i possibilitats que estan estudiant en altres països, però de moment, el punt de mira és Brasil on el més important, la Copa del Món, encara ha d'arribar.

FACTURACIÓ

4 M€

TREBALLADORS

45

ANY DE FUNDACIÓ

2003

Royal Verd pertany al Grup Morera, que té, a més, altres línies de treball, com la dedicada a l'hostaleria -amb restaurant i allotjaments rurals-; la línia comercial a través dels agrocomerços amb onze punts de venda repartits per Catalunya; i dues més: una dedicada als productes naturals i l'altra, als animals de companyia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.