Economia

opinió

Una mirada al futur

La vaga general és un instrument útil d'últim
recurs, però no es pot
utilitzar gratuïtament

El context actual és molt diferent del de fa 25 anys. La situació econòmica està en fase depressiva i no s'albiren a curt termini símptomes de recuperació de l'activitat econòmica i l'ocupació. La majoria de la societat està sent colpejada: l'atur, la pobresa i la desigualtat augmenten. La democràcia i la ciutadania estan en perill per les polítiques d'austeritat, que retallen drets laborals i socials, i per les derives autoritàries, que limiten drets i llibertats individuals i col·lectives.

L'any 1988 la situació econòmica, social i política era diferent. El país es recuperava d'anys de crisi i acabava d'entrar a la Unió Econòmica Europea. L'horitzó que es dibuixava era de creixement (Barcelona 92 era a tocar), però es mantenien importants desequilibris econòmics (sector exterior i inflació) i teníem importants problemes socials: l'atur era el problema més greu del moment, amb una taxa del 18,3% (els menors de 25 anys superaven el 35%, més d'1,5 milions); el 80% de les pensions estaven per sota del SMI, i els salaris perdien poder adquisitiu amb la inflació per sobre del 5%. Hi havia una àmplia demanda per augmentar els nivells de benestar social, de millores laborals i de major despesa social.

En aquest context es van trencar les negociacions sobre mercat de treball entre govern, organitzacions empresarials i sindicals. El govern va imposar el Pla d'Ocupació Juvenil, que creava un nou contracte per a joves de 16 a 25 anys amb el salari mínim interprofessional i bonificant el 100% de les quotes a la Seguretat Social. Era un greu atac a les relacions laborals, precaritzava l'accés al mercat de treball i barrava el pas als majors de 25 anys. Es va convocar vaga general per exigir la retirada del Pla d'Ocupació Juvenil i també la pujada de pensions i dels sous dels treballadors i treballadores públics.

El 14-D el país es va aturar i el govern va haver de rectificar: malgrat disposar de majoria parlamentària suficient, va enterrar el Pla d'Ocupació Juvenil i el març del 1989 va aprovar una nova llei de mesures addicionals de despesa social que augmentava les pensions al SMI i les retribucions d'empleats públics i pensionistes segons la inflació del 1988 i no segons la previsió. Es va produir un gir en matèria de drets econòmics i socials i es van obrir nous espais de diàleg i concertació social entre el govern i les organitzacions empresarials i sindicals que, en consolidar-se, van permetre la millora de la qualitat de vida de les persones.

Avui el context és diferent. Però, si volem construir el futur, és necessari no resignar-nos. Per defensar i ampliar drets laborals i drets de ciutadania, ens cal mobilització, acció, proposta i obrir espais de negociació i acord. La vaga general és un instrument útil d'últim recurs. No es pot descartar, però no es pot utilitzar gratuïtament. Les tres darreres vagues generals han estat la resposta adequada i proporcional a les agressions del govern contra els drets laborals i socials i avui el conflicte social segueix instal·lat, als centres de treball i als barris. La mobilització social, quan és àmplia i majoritària, quan disposa d'amplis suports socials, quan es fonamenta en la unitat sindical i en la confluència amb la diversitat de moviments, plataformes i entitats existents, i quan té objectius clars, pot canviar les coses. El 14-D culminava un procés que havia eixamplat la consciència social. Avui estem immersos en un procés per trencar la por i la resignació i mobilitzar la majoria social per recompondre drets i millorar el futur a l'empresa i la societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia