Economia

Les plantes de tractament de purins podrien tancar per la reforma energètica

El sector porcí alerta que la reducció de la retribució fa inviables les sis plantes de cogeneració que hi ha al país

Unes 480 explotacions hi porten els fems

Si prospera l'ordre ministerial que fixa els paràmetres per a la retribució de les energies renovables, les sis plantes de cogeneració de tractament de purins que hi ha a Catalunya tenen els dies comptats. El sector porcí ha alertat que amb la proposta del govern espanyol de rebaixar un 40% les retribucions d'aquestes indústries no es podrà fer front ni tan sols al pagament del gas que fa falta per posar-les en marxa. Amb la reforma del sector elèctric, s'ha eliminat la producció d'energia en règim especial i s'ha establert un nou règim jurídic i econòmic que altera les retribucions de les energies renovables.

Les sis plantes afectades, situades a Alcarràs (Segrià), Juneda (Garrigues) –n'hi ha dues–, Miralcamp (Pla d'Urgell), Santa Maria de Corcó (Osona) i les Masies de Voltregà (Osona), gestionen els excedents de purins que un total de 480 explotacions ramaderes no poden tractar de cap altra manera, uns 650.000 m³ anuals.

Actualment les retribucions que reben aquestes plantes són de 157 euros/MW/hora, mentre que amb la modificació de les retribucions que planteja el govern espanyol passarien a rebre menys de 100 euros/MW/hora, una quantitat que, segons l'Associació d'Empreses per al Desimpacte Ambiental dels Purins (Adap), fa inviables econòmicament les sis plantes catalanes i les del conjunt de l'Estat espanyol, unes 29 que gestionen les dejeccions de més de 2.000 explotacions. Rossend Saltiveri, responsable del sector porcí de la Unió de Pagesos, explicava ahir a aquest diari que els ramaders usuaris d'aquestes instal·lacions no tenen cap altra manera de tractar els purins i se sorprenia per l'aplicació de certes normes “quan no es pot reconduir la gestió a altres sistemes que, ara per ara, no existeixen”.

El sector ha demanat solucions “urgents” al govern espanyol i que el govern català intercedeixi davant el Ministeri d'Indústria, i ha anunciat que presentarà al·legacions a l'ordre que es va publicar dilluns i que estarà en exposició pública fins al 26 de febrer. A més, no descarta convocar accions de protesta i mobilitzacions contra una normativa que rebutgen de ple.

LA XIFRA

650.000
metres cúbics
de purins tracten anualment les sis plantes de cogeneració de tractament de fems.

Pel sector eòlic, és un “error”

També el sector eòlic patirà si prosperen els canvis que vol introduir el govern espanyol en l'anomenada reforma energètica. Per Luis Polo, director general de l'Associació Empresarial Eòlica (AEE), “és un error polític històric regular en contra de la primera font d'electricitat del país, retallant de cop el valor de les empreses del sector en condemnar-les a una inevitable depreciació dels seus actius”. Segons el sector, la proposta d'ordre ministerial que fixa els paràmetres en què es basarà la retribució dels parcs eòlics deixa sense retribució tota la potència instal·lada abans del 2005, el 37% del total. Per Polo, “es tracta d'una norma retroactiva, la més perniciosa que s'hagi dictat mai enlloc contra el sector eòlic”. I hi afegia: “En qualsevol país seria inadmissible que es comprometés el futur d'un sector que abaixa el preu del mercat elèctric en evitar importacions de combustibles fòssils.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.