OLI LA MUNDANA
El molí d'oli La Mundana farà les vendes per internet
MARCA PRÒPIA. La producció es limita de moment a 20.000 litres d'oli verge, que es comercialitza a les Terres de l'Ebre, però l'empresa de la Ràpita preveu ampliar-la
A Sant Carles de la Ràpita no hi ha només pescadors, musclaires i fabricants d'embarcacions: també hi trobem un molí d'oli de qualitat, La Mundana. Ubicat al polígon industrial del Salt, transforma les olives de bona part dels oleïcultors de la Ràpita, Alcanar, Freginals, Sant Jaume d'Enveja i el Poblenou. Anualment produeix uns 2,2 milions de quilos d'oli d'oliva, un volum, però, que els propietaris del molí temen que davallarà els pròxims anys per falta de relleu generacional al camp. “Hi ha moltes finques abandonades, els joves no treballen al camp”, lamenta Emili Forcadell, propietari de l'empresa familiar. És per això que aposta per reorientar el negoci familiar, un negoci que el seu pare va iniciar fa gairebé trenta anys i en què ell es va introduir fa uns deu anys. En aquest sentit, fa un parell d'anys que comercialitzen un oli amb marca pròpia, La Mundana, el nom de la partida que hi ha a la vora del molí. “Apostem per les vendes amb marca pròpia”, explica Forcadell. De moment, la seua producció es limita a 20.000 litres d'oli d'oliva verge o verge extra.
L'oli d'oliva verge La Mundana es comercialitza en botelles de plàstic de 5 i 2 litres, mentre que el verge extra l'envasen en una botella de mig litre, un producte que tindrà sortida en el sector de la restauració per la prohibició de la utilització dels setrills.
Pel que fa a les vendes, es fan al mateix molí i en botigues de la Ràpita i Alcanar, però per fer créixer la seua marca l'empresa apostarà per les vendes per internet. “Les vendes en línia les podem controlar nosaltres mateixos des de casa”, assenyala Forcadell. Per això caldrà també incrementar la producció d'oli d'oliva pròpia. “Hem de reinventar-nos i, si cada vegada hi ha menys pagesos al camp, haurem de pensar a portar nosaltres les terres”, explica el responsable de l'empresa de la Ràpita, que sosté que els productes que es produeixen a l'Ebre són desconeguts per bona part de la societat. “Hi ha gent que només mira el preu i no valora la qualitat del producte”, lamenta Forcadell.
Tot i la crisi econòmica, el molí de la família Forcadell no ha notat una davallada de clients. “Hi ha molta gent que ha perdut la feina i que ara es dedica a l'explotació familiar, però la finca s'ha de cuidar tot l'any i s'han de fer inversions per aconseguir una bona collita”, comenta Forcadell.
Quant a les varietats de les olives de l'oli La Mundana, són principalment la morruda i també la farga i la sevillenca. “En aquesta zona hi ha qui intenta plantar la varietat arbequina, però no és autòctona i no acaba de funcionar”, sosté l'empresari de la Ràpita.
Enguany, la campanya de producció d'oli al Baix Ebre i el Montsià ha estat baixa per problemes de picada de la mosca de l'oliva. “Vam tenir un octubre amb temperatures molt elevades, cosa que afavoreix la proliferació de plagues, i, a més, es van reduir els tractaments aeris”, diu Forcadell. Les olives amb picades de la mosca es destinen a fer oli llampant.
instal·lacions.
Facturació
0,3 M€
Treballadors
5
Any de fundació
1986
El molí d'oli La Mundana farà les vendes per internet