Gran angular

en plural

com s'han de calcular les balances fiscals?

I què pesa més, el territori o les persones?

DEBAT. Ángel de la Fuente i Marta Espasa s'enfronten a un cara a cara sobre quin ha de ser el mètode de càlcul de les balances fiscals i sobre el que aquestes expliquen de l'origen del dèficit català

Encara falta més d'un mes per conèixer els resul­tats dels Comp­tes Públics Ter­ri­to­ri­a­lit­zats (CPT), les balan­ces fis­cals que ultima un equip de tres eco­no­mis­tes desig­nat pel Minis­teri d'Hisenda i coman­dat pel recer­ca­dor del CSIC Ángel de la Fuente, però l'expec­tació no pot ser més gran. Com sol pas­sar amb el titu­lar d'Hisenda de l'exe­cu­tiu espa­nyol, l'anunci del nou estudi es va feren un moment més que dis­cu­ti­ble -durant la con­venció del PP a Cata­lu­nya- que no va fer sinó aju­dar a poli­tit­zar encara més la qüestió. Les decla­ra­ci­ons sobre si la infor­mació de les balan­ces fis­cals tal i com s'havien cal­cu­lat abans eren una mena d'arma en mans dels naci­o­na­lis­tes cata­lans encara va enter­bo­lir una mica més el debat, i la rec­ti­fi­cació poste­rior del minis­tre Mon­toro anun­ci­ant que a més dels CPT es publi­ca­ran les balan­ces fis­cals ter­ri­to­ri­a­lit­za­des ha aca­bat per con­fir­mar que hi ha xifres que tras­pas­sen la pura anàlisi científica.

En aquest con­text L'Econòmic ha vol­gut reu­nir el pro­fes­sor De la Fuente amb una altra de les exper­tes en balan­ces fis­cals més reco­ne­gu­des a l'Estat, la pro­fes­sora d'hisenda pública de la UB Marta Espasa, mem­bre alhora del con­sell con­sul­tiu del govern català, el CAREC, per tal d'ana­lit­zar què vol dir que hi hagi dife­rents mane­res de cal­cu­lar les balan­ces fis­cals.

Flux bene­fici.

Els CPT recu­llen les dades en base al mètode del flux bene­fici, és a dir, no es té tant en compte on es fa la des­pesa -com seria el cas del mètode del flux mone­tari- sinó qui bene­fi­cia en última instància, i les des­a­gre­guen al detall “perquè el que importa no és la suma final sinó poder saber d'on vénen els sal­dos fis­cals, el dèficit fis­cal en cas de Cata­lu­nya”, des­taca De la Fuente. Per a l'eco­no­mista del CSIC el que ens mos­tra­ran aques­tes dades al detall -reco­lli­ran més de 300 par­ti­des inclo­ent cada pro­grama de des­pesa, els dife­rents impos­tos, etcètera- “és que algu­nes de les diferències entre ter­ri­to­ris poden ser real­ment un indi­ca­dor que alguna cosa no fun­ci­ona bé i que està mal repar­tida, però que n'hi ha mol­tes altres que són per­fec­ta­ment sanes i rao­na­bles, i abans de tirar-nos els tras­tos pel cap convé saber quina part és cada cosa”, apunta De la Fuente.

I segons avança l'eco­no­mista els CPT posa­ran de mani­fest que només un terç del saldo fis­cal, del dèficit fis­cal en el cas de Cata­lu­nya, s'explica pel sis­tema de finançament, men­tre que els altres dos terços pro­ve­nen de la banda dels impos­tos, “perquè lògica­ment als llocs on el nivell de renda és més ele­vat es paguen més impos­tos”. Aquest repar­ti­ment de la càrrega no con­venç Marta Espasa. “Em sem­bla que dir que només un terç ve del sis­tema de finançament és molt poc.”

La pro­fes­sora de la UB veu amb bons ulls l'aposta de l'equip de Mon­toro per des­a­gre­gar al detall les xifres, “quanta més infor­mació i trans­parència, millor”, afirma, però es mos­tra crítica amb el fet que els CPT apos­tin només per les dades en base al flux bene­fici. “Jo sem­pre he entès les balan­ces fis­cals com un ins­tru­ment per mesu­rar la redis­tri­bució ter­ri­to­rial feta per l'actu­ació d'un govern cen­tral, i el que mesura l'impacte econòmic sobre un ter­ri­tori d'aquesta actu­ació és el mètode flux mone­tari”, des­taca Espasa.

De nou, torn de rèplica. De la Fuente nega la major, “aquest és l'argu­ment de l'excusa ofi­cial però ni tan sols és veri­tat”. L'eco­no­mista defensa que hi ha mol­tes des­pe­ses que gene­ren l'impacte econòmic no on es fan, sinó on es pro­du­eix el bé en qüestió. “Un exem­ple molt clar són els medi­ca­ments, l'admi­nis­tració fa la des­pesa en els ciu­ta­dans però qui se'n bene­fi­cia en dar­rera instància són Cata­lu­nya i Madrid que és on estan els labo­ra­to­ris far­macèutics que pro­du­ei­xen els medi­ca­ments”.

De la Fuente rebutja que es pugui ter­ri­to­ri­a­lit­zar i que tin­gui sen­tit cal­cu­lar l'impacte econòmic d'una deter­mi­nada política sobre les dife­rents regi­ons. Espasa busca un exem­ple per demos­trar jus­ta­ment el con­trari. “Pen­sem en l'acadèmia mili­tar de Talarn (al Pallars Jussà); a Tremp estan encan­tats perquè els genera un impacte econòmic, l'altra cosa seria pre­gun­tar-se si els ciu­ta­dans de Talarn estan igual de pro­te­gits que els d'un altre lloc, però el que està clar és que es quei­xa­ran molt si Defensa tanca l'acadèmia.” Això, replica l'eco­no­mista del CSIC, “hau­ria de ser una con­si­de­ració de segon ordre, les deci­si­ons dels govern res­pecte a Defensa no es fan en funció de l'impacte econòmic sinó d'on es con­si­dera que hi ha més ame­na­ces per a la segu­re­tat, per això l'exèrcit espa­nyol està enfo­cat cap al sud”. Però més enllà de quin és el cri­teri en base al qual es fan les polítiques i les des­pe­ses, l'actu­ació dels governs, defensa Espasa, “tenen un impacte ter­ri­to­rial, tot i que l'objec­tiu no sigui d'entrada redis­tri­bu­tiu, i aquest impacte s'ha de conéixer”.

Un altre tema és l'efecte capi­ta­li­tat. De la Fuente admet que el mètode de càlcul del flux bene­fici dilu­eix l'efecte d'una admi­nis­tració cen­tra­lit­zada que loca­litza a Madrid la seu de la majo­ria d'orga­nis­mes ofi­ci­als. “No nego que ser la capi­tal tin­gui un pes, si la capi­tal no estigués on està Madrid seria un altre poble man­xec, però en algun lloc s'ha de posar”. I a l'hora d'ava­luar si el pastís està ben repar­tit i si el govern actua de manera rao­na­ble, afe­geix “no es pot fer amb aquesta lògica”.

A diferència del rebuig que mos­tra De la Fuente pel mètode del flux mone­tari, Espasa parla dels dos mètodes de càlcul com a com­ple­men­ta­ris, si bé alerta de l'arbi­tra­ri­e­tat que segons ella pot gene­rar l'anàlisi en base al bene­fici. “Com impu­tem aquest bene­fici? Una sub­venció a l'oli d'oliva, per exem­ple, qui bene­fi­cia més, el pagès o qui com­pra l'oli? Els assig­nem un 50% a cada un o fem un 80% 20%? Resulta massa dis­cre­ci­o­nal.”

El debat entre el flux bene­fici o el flux mone­tari té molt a veure també amb on es posa l'accent de l'anàlisi, i si es fa sobre l'indi­vidu o sobre el ter­ri­tori. Per al coor­di­na­dor del grup dels CPT, “el ter­ri­tori no exis­teix, només la gent que hi viu”. Plan­te­jar doncs les balan­ces fis­cals com una com­pa­ra­tiva entre regi­ons no té sen­tit. “Aquesta no és la pre­gunta, la pre­gunta ha de ser si estan ben repar­ti­des les càrre­gues i els bene­fi­cis”, apunta. Espasa replica. “Però és que les per­so­nes viuen en un ter­ri­tori i en funció de com esti­gui trac­tat aquest ter­ri­tori afec­tarà d'una manera o una altra aques­tes per­so­nes.”

L'experiència inter­na­ci­o­nal.

És difícil extra­po­lar el debat al con­text inter­na­ci­o­nal. Hi ha rela­ti­va­ment poca experiència en la publi­cació de balan­ces fis­cals i cada país o orga­nisme que les ha publi­cat ha seguit les seves pròpies vari­a­bles, però en tot cas Espasa defensa que la pràctica inter­na­ci­o­nal ha optat majo­ritària­ment per l'ela­bo­ració de les balan­ces en base a les dues meto­do­lo­gies, la de flux bene­fici i la de flux mone­tari. “Però no és cert que hi hagi cap forma estan­dar­dit­zada accep­tada inter­na­ci­o­nal­ment, cadascú ha optat per la que li ha sem­blat més adi­ent, per exem­ple al Regne Unit les ela­bora Oxford Eco­no­mics, una con­sul­tora fora dels orga­nis­mes ofi­ci­als, i només les fa en base al flux bene­fici, i en canvi als EUA, l'equi­va­lent el feia també un orga­nisme pri­vat, la Tax Foun­da­tion, i ho feia només en base al flux mone­tari”, des­taca De la Fuente. “Et pot agra­dar més un mètode que un altre però no té sen­tit rebut­jar-ne un, són com­ple­men­ta­ris”, res­pon la pro­fes­sora de la UB.

Però en aquest punt el res­pon­sa­ble dels nous CPT no està dis­po­sat a fer cap con­cessió. De la Fuente només admet l'interès per publi­car les balan­ces fis­cals en base al flux mone­tari “si el que es vol és que la xifra del dèficit et surti més alta”. I de fet, apunta aquest eco­no­mista del CSIC, el que importa no és la xifra, la suma total, sinó cada un dels seus com­po­nents. A més, De la Fuente nega que es pugui avançar que la xifra d'aquest saldo fis­cal per a Cata­lu­nya en els CPT sigui d'11.000 mili­ons d'euros. “Jo no he donat cap xifra, només he avançat que el resul­tat no dife­rirà gaire del que apun­ta­ven les balan­ces fis­cals del 2005 en base al flux bene­fici”, des­taca l'eco­no­mista.

El que té clar De la Fuente és que les dades no dona­ran argu­ments per defen­sar que Cata­lu­nya pateix un pro­blema d'infra­fi­nançament. “Cata­lu­nya està en la mit­jana espa­nyola de finançament per habi­tant ajus­tat i a mi estar en la mit­jana no em sem­bla estar mal­trac­tat.” Això sí, De la Fuente admet que “no té sen­tit i cal cor­re­gir” que Cata­lu­nya perdi posi­ci­ons per l'ani­ve­lla­ment. “Pas­sem de la ter­cera posició en ter­mes de capa­ci­tat fis­cal, és a dir, pels ingres­sos que som capaços de gene­rar amb els nos­tres impos­tos, a la desena posició després d'apli­car una sèrie de fons que en la seva majo­ria només tenien el sen­tit d'acon­ten­tar tot­hom”, indica Espasa. Però accep­tant que la cai­guda de posi­ci­ons no resulta accep­ta­ble –“el nor­mal és que si jo gua­nyo més que tu abans d'IRPF això segueixi sent així després”, admet De la Fuente–, les opi­ni­ons sobre els efec­tes de l'ani­ve­lla­ment tor­nen a ser dis­pars. Per a l'eco­no­mista del grup de Mon­toro està bé bus­car una igua­lació com­pleta “perquè tots els ciu­ta­dans hem de tenir dret a uns ser­veis bàsics iguals”. Per a Marta Espasa aquest sis­tema “desin­cen­tiva els ter­ri­to­ris recep­tors de voler millo­rar”.

Els dos eco­no­mis­tes aga­fen aire. Saben, espe­ci­al­ment De la Fuente, que quan d'aquí a un mes publi­quin els CPT la polèmica es tor­narà a dis­pa­rar.

vells coneguts

Pugna intensa però amb ‘fair play'

Ángel de la Fuente i Marta Espasa no són precisament dos desconeguts. Al cap i a la fi tampoc no hi ha tants experts a l'Estat que hagin destinat bona part de la seva recerca a l'estudi de les balances fiscals. Són vells coneguts i saben bé quins són els arguments que es trobaran al davant, allà on poden coincidir i, sobretot, allà on no es posaran d'acord. Perquè punts de discòrdia n'hi va haver molts, però sempre amb respecte. Aquell respecte que sovint es perd quan qui parla són els polítics. El mateix que ha fet que un exercici de transparència que hauria de ser de normalitat en una democràcia, s'hagi convertit en una mena de circ.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.