Economia

De la innovació a l'emprenedoria

La creativitat és una característica innata que cal preservar i impulsar perquè es transformi en projecte de futur

La fira British Invention Show reconeix els petits invents sorgits dels premis Minimiba

Molts tenen sempre la innovació a la boca des que el país es va endinsar en una crisi ferotge. Invoquen la innovació en pro de la competitivitat i de la prosperitat econòmica del país. Tot i això, els qui s'han plantejat actuar per impulsar i promoure l'esperit innovador des d'edats primerenques encara són pocs. I han estat aquests qui ja han comprovat que en ments petites hi ha força imaginació i creativitat, llavors de la futura emprenedoria que ja han rebut reconeixement internacional.

El Museu d'Idees i Invents de Barcelona (Miba, www.mibamuseum.com), l'agència J. Isern de Patents i Marques i el taller creatiu Bermac el 2011 van posar en marxa la primera edició dels premis Minimiba amb la intenció de fomentar la creativitat, la innovació i l'emprenedoria entre nens de 5 a 12 anys. El concurs premia un invent per mes lectiu, d'octubre a juny. La innovació va ser tan alta que van decidir exposar les peces a la British Invention Show, la fira d'inventors més prestigiosa del món –que no té en compte l'edat dels participants–, celebrada al Barbican Exhibition Center de Londres. La Turbina Solar, amb unes aspes que aprofiten l'energia solar i eòlica, invent d'Eudald Vehi, d'11 anys, va ser premiada amb un dels quatre màxims guardons, el Diamond Award.

Patentats durant un any

L'agència J. Isern s'encarregada de redactar els informes tècnics i la documentació dels invents i, a més, patrocina les patents de les idees guanyadores amb una validesa d'un any. D'altra banda, el taller creatiu Bermac construeix els prototips reals. Per Jorge Isern, un dels socis de l'agència de patents i marques, el desenvolupament del concurs “implica una aproximació dels nens a una visió de projecte de futur o projecte empresarial” i per aquest motiu “ha de tenir una patent viable”.

La segona edició del concurs, que es va celebrar l'any passat, va incorporar un programa d'educació en la creativitat i innovació. Hi van participar fins a 5.000 nens i el resultat va superar totes les expectatives: 3 dels invents que es van tornar a presentar al British Invention Show de Londres van ser reconeguts amb el tercer premi, el Double Gold Award.

Dijous passat el director del Miba, Pep Torres, i el seu equip van presentar l'última acció: The inventor's Box, una “eina de precisió”, segons ells, creada específicament per despertar i consolidar en els nens la visió creativa i una actitud proactiva i emprenedora, assenyalant el fracàs com l'excusa més gran per continuar avançant. El Miba fa reflexions importants als més menuts. Ells són el futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia