Viñals Soler obre mercat al nord d'Àfrica per vendre la carn halal
REFERENT. L'escorxador, ubicat a Argentona, serveix al 90% de les carnisseries del Maresme i exporta també a Portugal, Itàlia i França. CONTROL. El 80% del bestiar que sacrifiquen es cria en granges pròpies o associades
La feina a l'escorxador Viñals Soler d'Argentona, al barri de Sant Miquel del Cros, comença de bon matí. A les quatre es posa en marxa el primer torn, el dels tècnics que sacrificaran el bestiar boví que arriba de les granges i que serà tallat i trossejat segons la demanda. Unes hores més tard començarà el procés amb els xais. És una cadena que no s'atura i que setmanalment suposa uns 3.500 caps de bestiar. El gerent de l'empresa, tercera generació en el negoci carni, Toni Viñals, recorda que els orígens es remunten a l'avi, Antoni Viñals Mitjans, que tenia una carnisseria a Mataró i que va passar de comprar bestiar per autoabastir els seus locals i dur-lo a l'escorxador municipal a ampliar el negoci portant carn a altres establiments de la capital del Maresme i de la veïna Argentona. “L'any 1965 es van autoritzar els escorxadors privats i el meu pare va trobar els terrenys actuals i hi va aixecar les primeres instal·lacions”, recorda Viñals.
Malgrat que des del començament Viñals Soler s'ha especialitzat en la carn de xai i la de boví, l'any 1975 va posar en marxa amb uns socis un escorxador de porcs que pocs anys després es va tancar. Toni Viñals explica que es va vincular al negoci de ben jove –“no m'agradava estudiar”, diu– i que ha estat testimoni directe de l'evolució de l'empresa des dels 17 anys. A la primera nau on se sacrificaven vaques i xais se li va afegir una altra al davant per separar els animals. El 80% de les granges que subministren el bestiar a Viñals Soler són pròpies o associades. “Només treballen per a nosaltres.” Són a la demarcació de Girona i Lleida, amb un 60% del total. El control dels animals és total i permet “garantir la qualitat i el servei”.
Diversificar el negoci.
Segell propi.
El futur del negoci depèn, segons avança Toni Viñals, de mantenir el mateix nivell de producció i de mantenir-se en el mercat nacional i trobar nous client a l'exterior. “Parlem d'un creixement en exportació raonable, que puguem fer sense problemes i amb el convenciment que podrem oferir la mateixa qualitat”, afirma.
Viñals Soler obre mercat al nord d'Àfrica per vendre la carn halal