Empreses

Viñals Soler obre mercat al nord d'Àfrica per vendre la carn halal

REFERENT. L'escorxador, ubicat a Argentona, serveix al 90% de les carnisseries del Maresme i exporta també a Portugal, Itàlia i França. CONTROL. El 80% del bestiar que sacrifiquen es cria en granges pròpies o associades

El consum de carn de boví ha baixat de 26 quilos anuals per persona a 14

La feina a l'escorxador Viñals Soler d'Argentona, al barri de Sant Miquel del Cros, comença de bon matí. A les quatre es posa en marxa el primer torn, el dels tècnics que sacrificaran el bestiar boví que arriba de les granges i que serà tallat i trossejat segons la demanda. Unes hores més tard començarà el procés amb els xais. És una cadena que no s'atura i que setmanalment suposa uns 3.500 caps de bestiar. El gerent de l'empresa, tercera generació en el negoci carni, Toni Viñals, recorda que els orígens es remunten a l'avi, Antoni Viñals Mitjans, que tenia una carnisseria a Mataró i que va passar de comprar bestiar per autoabastir els seus locals i dur-lo a l'escorxador municipal a ampliar el negoci portant carn a altres establiments de la capital del Maresme i de la veïna Argentona. “L'any 1965 es van autoritzar els escorxadors privats i el meu pare va trobar els terrenys actuals i hi va aixecar les primeres instal·lacions”, recorda Viñals.

Malgrat que des del començament Viñals Soler s'ha especialitzat en la carn de xai i la de boví, l'any 1975 va posar en marxa amb uns socis un escorxador de porcs que pocs anys després es va tancar. Toni Viñals explica que es va vincular al negoci de ben jove –“no m'agradava estudiar”, diu– i que ha estat testimoni directe de l'evolució de l'empresa des dels 17 anys. A la primera nau on se sacrificaven vaques i xais se li va afegir una altra al davant per separar els animals. El 80% de les granges que subministren el bestiar a Viñals Soler són pròpies o associades. “Només treballen per a nosaltres.” Són a la demarcació de Girona i Lleida, amb un 60% del total. El control dels animals és total i permet “garantir la qualitat i el servei”.

Diversificar el negoci.

De sacrificar inicialment els animals per vendre'ls tallats per la meitat als clients, s'ha passat a un sistema més especialitzat marcat per la demanda d'un mercat canviant. “A principis del 2000 ja vam notar que creixia una demanda més concreta, que volia un animal amb un especejament especial”, afirma Toni Viñals, que posa l'exemple de la carn que surt tallada i envasada en safates, majoritàriament per a les grans àrees comercials, que cobreix les necessitats d'un comprador que vol disposar-ne amb rapidesa i sempre que ho vulgui. A l'especejament se li van afegir posteriorment els elaborats, com són les botifarres, les hamburgueses o la carn picada, entre d'altres. Aquesta diversificació de la demanda té relació amb els canvis en la tipologia dels clients de l'escorxador. “Ara ens movem en un 50% de carnisseries tradicionals, servim al 90% dels establiments del Maresme, un 30% d'àrees comercials i un 20% d'exportació a mercats propers, com són Portugal, Itàlia i França”, puntualitza el gerent. És en aquest darrer àmbit on s'ha concentrat el creixement de l'empresa, que l'any passat va ser d'un 15%. “En el mercat nacional no podem créixer més, perquè el consum de carn de boví ha baixat aquests darrers anys i ha passat de 26 quilos anuals per persona a només 14”, comenta. Fa dos anys van començar a sacrificar animals seguint el ritual halal, al qual obliga la llei islàmica, i van aconseguir el segell de la Junta Islàmica d'Espanya. “Des de llavors hem estat exportant aquesta carn a França i fa un any vam aconseguir tancar un contracte per dur-la fins a Algèria, on ens està funcionant molt bé”, assegura. Toni Viñals veu possibilitats de creixement en el mercat del nord d'Àfrica en els propers mesos expandint-se a Tunísia, “i quan sigui possible anirem al Marroc”.

Segell propi.

L'escorxador Viñals Soler va obtenir l'any 2000 l'autorització tant del departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat com del Ministeri de Sanitat i Consum de la marca de qualitat carnrosada®. “Es tracta d'una vedella amb la certificació que assegura la qualitat i la puresa d'un producte que no ha estat sotmès a cap engreix il·lícit i que s'ha manipulat seguint les més estrictes normes sanitàries”, assenyala el gerent.

El futur del negoci depèn, segons avança Toni Viñals, de mantenir el mateix nivell de producció i de mantenir-se en el mercat nacional i trobar nous client a l'exterior. “Parlem d'un creixement en exportació raonable, que puguem fer sense problemes i amb el convenciment que podrem oferir la mateixa qualitat”, afirma.

Viñals Soler és una indústria càrnia familiar amb més de 100 anys d'història. Ubicada en el barri de Sant Miquel del Cros d'Argentona, sacrifica uns 3.500 caps de bestiar, boví i oví, a la setmana i és un referent per a les carnisseries tradicionals de la zona del Maresme.
Facturació
45 M€
Treballadors
125
Any de fundació
1968


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia