Economia

13.000milions recaptats il·legalment

La justícia europea declara il·legal el “cèntim sanitari” i obliga l'Estat a retornar-lo

El Tribunal de Luxemburg acusa el govern espanyol de no haver actuat “de bona fe”

Una altra bufetada europea al bricolatge legislatiu espanyol. El Tribunal de Luxemburg va declarar ahir il·legal el nyap del “cèntim sanitari” sobre els hidrocarburs i va exigir la devolució dels almenys 13.000 milions recaptats de manera irregular entre el 2002 i el 2011. Els jutges van donar finalment la raó a l'empresa catalana Transports Jordi Besora, de Montblanc, que exigia el retorn dels 45.632,38 euros pagats. Un total de 84 empreses més s'han afegit a la reclamació.

El “cèntim sanitari”, segons el dictamen del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), vulnera la directiva comunitària d'impostos especials, perquè no té un objectiu específic no pressupostari. En altres paraules: només servia per recaptar impostos per finançar el traspàs de competències de la sanitat pública a les autonomies, en comptes de desincentivar el consum d'hidrocarburs i protegir el medi ambient, per exemple. El dret europeu no permet gravar doblement un mateix producte, com ara la gasolina, si no és amb una finalitat concreta, que no sigui només recaptar diners.

El Ministeri d'Hisenda espanyol va reaccionar massa tard: l'1 de gener del 2013, mirant d'evitar l'enèsim ridícul europeu, va incloure el “cèntim sanitari” en l'impost sobre els hidrocarburs –fent-lo pagar igualment però complint amb el dret comunitari–. L'Estat, fins i tot, va demanar que la sentència no tingués efectes retroactius i no l'obligués a retornar els 13.000 milions, amb l'excusa que això podria tenir “repercussions econòmiques greus”, empitjorant el dèficit públic, i “posant en perill el finançament de la sanitat pública a les autonomies”.

El TJUE tomba les al·legacions i acusa l'Estat i les autonomies que van aplicar l'impost de no haver actuat “de bona fe”, en “mantenir el tribut més de deu anys”, ignorant les advertències de Brussel·les. El tribunal ja havia fet un dictamen semblant el 2000 i la Comissió Europea va avisar de la il·legalitat i va obrir expedient sancionador el 2003.

LA XIFRA

45.632
euros
reclama Transports Jordi Besora, de Montblanc, pel “cèntim sanitari” pagat entre el 2005 i el 2008.

El Tribunal de Justícia de la UE desmenteix Montoro

La Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España (Fenadismer) celebra la sentència del TJUE, davant “l'actuació deliberada de l'Estat en haver mantingut durant més de deu anys la vigència de l'impost contrari al dret comunitari”. Per Fenadismer, l'import a reclamar podria assolir els 2.300 milions.

Mas-Colell: “No corregirem errors de disseny d'altri”

El Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) es va apressar ahir a desmentir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que va afirmar que la sentència “està desautoritzant” la Comissió Europea (CE), que va ser –segons ell– qui va autoritzar el govern espanyol i les comunitats autònomes a implantar la mesura del “cèntim sanitari”, quan en realitat ja deixava clar que aquest gravamen era il·legal. Segons el TJUE, la CE “va concloure clarament que la introducció d'un impost sobre els hidrocarburs d'import variable segons les comunitats autònomes, com proposaven les autoritats espanyoles, era contrària al dret de la Unió”.

Els transportistes podrien reclamar 2.300 milions

El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, va advertir ahir que el govern no està disposat a assumir les possibles indemnitzacions a què es refereix la sentència del TJUE. “No estem en condicions de treure diners a la sanitat per corregir errors de disseny que no vam fer nosaltres”, va afirmar.

L'advocada: “Pot ajudar a salvar moltes empreses”

L'advocada que ha guanyat el cas contra el “cèntim sanitari”, Irene Mallol, de Tarragona, confia que la sentència “ajudi a salvar moltes empreses del transport, un sector molt castigat”. A la reclamació iniciada per Transports Jordi Besora, empresa de Montblanc, s'hi han sumat un total de 84 companyies més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El sector de la garrofa planta cara a la marginalitat

Barcelona
Montserrat Peñarroya
Experta en màrqueting digital i negocis digitals, autora d’”Estratègies d’èxit per a empreses culturals”

“L’associació ajuda l’empresa cultural a sobreviure”

Sabadell
DE MEMÒRIA

Virtuts

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Informació especial

La compatibilitat del delegat de protecció de dades amb altres càrrecs

Rebled Bellvehí Advocats
Informació especial

Ensopegar amb la mateixa pedra

Advocada del despatx Lleal Tulsà Assessors
Unió Europea

L’economia europea creix una dècima per sota del previst

tecnologia

El cap de Telegram diu que l’acusen de “delictes comesos per tercers”

barcelona
Economia

Aval del BCE a l’opa del BBVA sobre el Banc Sabadell

barcelona

JARC estima pèrdues de fins al 90% a la vinya de la Terra Alta per la sequera

gandesa