Empreses

Inkemia reprèn l'operació per fer una nova seu a Parets

L'empresa espera tenir 20 ‘start-up' sota el seu paraigua l'any 2022. Ultima la posada en marxa de les filials al Brasil i Colòmbia

La companyia té 63 patents aprovades i 87 més en procés d'avaluació

Els resultats econòmics d'Inkemia-IUCT s'han mantingut plans en els dos darrers anys, però les previsions per al 2014 apunten a un increment de la facturació. També s'espera un creixement de l'activitat, tant gràcies al negoci de la mateixa companyia com per la previsió d'incorporar nous projectes emprenedors sota el paraigua del grup. Tot això ha fet que aquest grup de pimes dedicades a l'R+D es decideixin a reprendre l'operació per construir una nova seu.

En realitat, no es tracta d'un projecte nou. Fa uns anys, Inkemia-IUCT va adquirir uns terrenys a Parets del Vallès amb la intenció de projectar-hi unes instal·lacions que, en el futur, esdevinguessin el centre d'operacions del grup empresarial. Llavors van topar amb l'esclat de la crisi immobiliària, i el temor que seria difícil aconseguir finançament per a la construcció del nou edifici va portar els responsables de la companyia a deixar en stand-by l'operació. Ara, en previsió del creixement, han decidit reprendre-la i trucar a la porta d'entitats financeres per aconseguir els entre cinc i set milions d'euros que creuen que necessitaran per sufragar el projecte. De moment, segons diu el seu president, Josep Castells, l'acollida és bona. Tot i això, no s'atreveix a posar data per a l'inici de les obres i encara menys per al trasllat.

Nous mercats.

Aquest no és l'únic projecte que té entre mans Inkemia-IUCT. El grup català ultima la posada en marxa de filials al Brasil i Colòmbia, que preveu que estiguin en funcionament aquest semestre. Seran els dos primers passos en la seva expansió internacional. Però no els últims, segons el president de la companyia. Castells assegura que el capítol de la internacionalització s'emportarà part del capital que s'aconsegueixi amb una ampliació anunciada per l'empresa fa un parell de setmanes.

“Podem anar a països en creixement o a països punters i d'alt nivell tecnològic”, comenta Castells, que afegeix que la potenciació de la internacionalització de l'empresa té com a objectiu últim incrementar la proporció de clients d'altres països.

A més de l'expansió internacional, la companyia té posat el focus en el co-desenvolupament de nous projectes emprenedors en l'àmbit de la recerca i la innovació. Aquesta activitat la fa a través de IUCT Emprèn, que participa en projectes sorgits des de la mateixa empresa (spin-off) o en iniciatives que inicien la seva activitat a fora, però que el grup considera interessants.

Des que va iniciar aquesta estratègia l'any 2012, el grup empresarial català ha aplegat sota el seu paraigua quatre start-up: Plasmia, Phyture Biotech, Enemce Pharma i Biodan Sciences, en què la participació d'Inkemia-IUCT s'acosta al 25%. A més, busca la col·laboració d'altres socis financers o industrials. La voluntat de l'empresa és ajudar a desenvolupar una xarxa de petites empreses d'alt nivell tecnològic i arribar a ser partícips de 20 projectes l'any 2022.

El president d'Inkemia argumenta que el fet de tenir a prop aquesta xarxa pot ajudar a crear moltes sinergies de les empreses amb la companyia matriu i entre elles mateixes. Amb tot, Castells és conscient que l'èxit no està assegurat en tots els casos. “Voler encertar al 100% és no saber en quin món et poses”, declara, en referència al fet que el desenvolupament de nous projectes tecnològics implica un risc elevat que no reïxin.

Innovació a l'ADN.

Inkemia-IUCT va ser fundada el 1997 per tres professionals del món de la recerca que havien treballat fonamentalment en l'àmbit universitari a diferents països europeus i als EUA. La seva experiència els feia pensar que sovint la recerca més bàsica no estava orientada a donar resposta als problemes de la indústria i de la societat, i van creure que hi havia una veta de mercat. Així és que es van decidir a llançar una empresa que aportés un valor afegit a la indústria en el terreny de la recerca i la innovació.

Des d'aquest model inicial de prestadora de serveis en R+D, i malgrat que l'activitat original és la que continua aportant més ingressos, el negoci s'ha eixamplat. Inkemia-IUCT també fa projectes a mida per a altres companyies, participa en projectes europeus, presta serveis tecnològics, assessora altres empreses en matèria de R+D+I i ofereix formació, a més de participar en nous projectes emprenedors.

El denominador comú de totes les branques d'activitat és, segons Castells, el coneixement. El president del grup empresarial defineix Inkemia-IUCT com un negoci que treballa amb un únic producte, el coneixement, però que aquest s'explota per vies molt diferents.

Set anys després de la fundació, Inkemia-IUCT té 63 patents aprovades -87 més en procés d'avaluació- i ha desenvolupat 8 plataformes tecnològiques. Els seus clients provenen sobretot dels sectors químic, famacèutic i alimentari. La majoria es concentren al voltant dels dos centres de treball de la companyia: un 60% a l'àrea de Barcelona -la seu central és a Mollet del Vallès- i un 30% a la de Madrid -també té instal·lacions a Tres Cantos-.

Nascut gràcies a tres professionals del món de l'R+D, aquest grup de pimes va generar interès a l'Escola Sant Gervasi, que es va convertir en màxima accionista (sobre un 40%). La resta es reparteix entre un grup de directius i comandaments de l'empresa i inversors externs. La societat matriu cotitza al MAB.
Facturació
5,3 M€
Treballadors
70
Any de fundació
1997
Entre dos models

Cooperatius i al MAB

Si Inkemia-IUCT és innovadora per l'activitat que desenvolupa, no ho és menys pel seu model. I és que l'empresa conjuga dos aspectes aparentment tan oposats com el cooperativisme i el recurs als mercats borsaris -la cooperativa Escola Sant Gervasi n'és la principal accionista i Inkemia cotitza al Mercat Alternatiu Borsari (MAB) des de 2012-. Castells explica que la participació de les persones a la companyia -principi del cooperativisme- és molt important, però que, pel tipus d'activitat, es necessiten molts recursos, fet que els va fer buscar suport financer en el MAB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.