Empreses

Tamesol preveu doblar la facturació al 2014 consolidant-se a fora

MÒDULS FOTOVOLTAICS. L'empresa de Campllong aposta enguany per Alemanya, el Regne Unit i els EUA, i preveu una ampliació de capital

Abans que acabi l'any hi podria haver una cadena de producció a Campllong
Tot just hem començat, però es preveuen tres anys molt forts

Tamesol, empresa de Campllong dedicada a la producció de mòduls fotovoltaics per generar electricitat, preveu doblar aquest 2014 la seva facturació gràcies a la consolidació als mercats alemany, anglès i nord-americà. Si els càlculs es confirmen, l'empresa passarà dels 12 milions del 2013 al 25 milions d'euros de facturació el 2014. Però no només això, segons explica el gerent de Tamesol, Patxi Otamendi, si l'empresa aconsegueix assolir el 75% de les previsions, abans de finalitzar l'any s'instal·larà una cadena de producció a la seu de Campllong. “Crec que no tindrem problema a arribar a aquest percentatge”, afirma Otamendi.Fins ara, tota la producció de Tamesol era a fora: una primera cadena de producció a la Xina des del 2009 -comença la marca pròpia- i dues cadenes addicionals de producció descentralitzada a Taiwan i Malàisia.

Aquesta tendència de fabricar fora de fa quatre cinc anys, però, està canviant: “Els costos aquí baixen, i allà, la mà d'obra puja”. “Fa quatre, cinc anys, el salari normal a la Xina era de 200 euros, ara és de 700”, explica el gerent de Tamesol que afegeix que els costos de mà d'obra cada cop repercuteixen més.

Paral·lelament, i en funció també de com evolucioni el 2014, Tamesol té previst fer una ampliació de capital que permeti a l'empresa fer un salt a escala internacional encara més important, diu Otamendi, per permetre'ls establir-se “en condicions” en més de dos mercats a la vegada.

POLÍTICA ENERGÈTICA.

La trajectòria de Tamesol va lligada a la política energètica estatal.L'empresa de Campllong va néixer el 2006, dos anys després de la normativa elèctrica estatal incentivés molt les energies renovables. Entre el 2006, 2007 i 2008, explica Patxi Otamendi, hi havia una demanda molt important a l'Estat d'aquests productes. De fet, l'any 2008 es calcula que l'Estat espanyol necessitava quatre vegades la producció mundial de mòduls fotovoltaics. “L'any 2008 hi va haver una bombolla molt important, molts parcs es van quedar fora de connexió. No s'esperava tanta demanda, però, a finals del 2008, el mercat espanyol mor.” La causa; el canvi de normativa. Va ser en aquest moment quan Tamesol va fer el salt a l'exterior i això fa que, des del 2009, l'empresa gironina pràcticament no facturi a l'Estat. De fet, en el darrer exercici, el mercat estatal era només d'un 2%.

EL SALT A L'EXTERIOR.

“L'any 2009 ens vam veure obligats a sortir a fora”, relata Otamendi que, tot seguit, afegeix que els primers passos van ser complicats per les característiques pròpies de cada país. “Va ser un any d'aprenentatge i l'any següent vam començar a recollir fruits”. Itàlia va ser el primer mercat exterior. Al 2010 van subministrar-hi 15.000 mòduls fotovoltaics i van arribar a facturar entre 7 i 9 milions d'euros. Però el mercat italià també cau al 2011 per un canvi en la normativa elèctrica i Tamesol entra en nous mercats, entre ells, Romania.

Així s'arriba al 2013, l'any més important, fins ara, de Tamesol. A banda de Romania, l'empresa comença a treballar a Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units.

LA CERTIFICACIÓ.

L'aterratge en aquests tres territoris durant l'any passat ha estat un pas fonamental per a la consolidació i fort creixement de Tamesol. Un pas que no hauria estat possible sense l'obtenció dels certificats locals necessaris per operar en cada país.

La certificació anglesa li va permetre, l'any passat, signar un acord per al subministrament de panells fotovoltaics en una població anglesa a Northamptonshire. “El mercat anglès és molt especial, el 2013 tot just hem començat però es preveuen tres anys molt forts”, diu el gerent de Tamesol, que explica que tot i no ser un “mercat madur” té uns incentius molt importants del govern a causa de la manca de sol. El projecte, que consisteix en el subministrament de 150.000 mòduls, suposa 18 milions euros de facturació.

Pel que fa al mercat alemany, aquest “el més madur”, segons el gerent de Tamesol.

L'accés al mercat és factible gràcies a l'obtenció dels certificats locals. Tamesol hi va començar a treballar l'any passat i enguany s'hi preveu consolidar gràcies a la participació, entre d'altres, a la fira Intersolar, que se celebra al juny i que és la trobada mundial més important en fotovoltaica. “Treballem molt el màrqueting on-line i l'off-line a través de fires. És l'estratègia per abordar un nou país”, manifesta Otamendi qui, pel que fa al mercat dels EUA, afirma que ara és el més important a escala mundial.

La consolidació en aquests tres mercats i especialment el projecte anglès és el que fa preveure a l'empresa doblar la facturació aquest any 2014 i, en cas d'aconseguir-ho, traslladar la cadena de producció a la nau de 2.500 m² de Campllong. “Tot ho fem des d'aquí, i abordant també els països des d'aquí”, conclou.

Des del seus inicis, Tamesol ha subministrat un milió de mòduls fotovoltaics i té presència en més d'una vintena de països. A la nau de Campllong hi ha 15 treballadors, directes de fàbrica n'hi ha 53 més i, de manera indirecta, 200 més.
FACTURACIÓ
12 M €
TREBALLADORS
68
ANY DE FUNDACIÓ
2006

Procés de certificació

Una de les principals apostes de Tamesol per aquest 2014 té a veure amb el procés de certificació per a l'entitat asseguradora Solarif. Actualment l'empresa passa un procés d'auditoria molt important per aconseguir aquest certificat, que segons explica Otamendi, garanteix que al client que, en cas que algun dia l'empresa fes fallida, mantindria la garantia de 25 anys dels mòduls fotovoltaics. “Això implica un esforç molt important en l'aspecte intern en qüestió de processos, control de qualitat...”, afirma Otamendi, que afegeix que ja fa sis mesos que Tamesol treballa en aquesta certificació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.