La cooperativa de Pira s'incorporarà a Cellers Domenys
L'entitat resultant ha passat de tractar 12 milions de quilos de raïm a 25 en set anys
La cooperativa de Pira s'integrarà a final de juny a Cellers Domenys, una cooperativa de primer grau que ha fet un salt considerable els darrers set anys ja que ha aglutinat les cooperatives de Sant Jaume dels Domenys, Banyeres del Penedès, la Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort i Rodonyà. Amb aquesta incorporació, la nova entitat gestionarà més de 2.200 hectàrees de vinya, més de 200 d'olivera, i superarà els 450 socis.
“Cellers Domenys som una sola cooperativa perquè tots els socis, al marge de la seva procedència, som iguals i tenim els mateixos drets i obligacions”, diu Lluís Roig, gerent d'aquesta entitat, que té els serveis centrals a Sant Jaume dels Domenys. Per al gerent, una de les prioritats és “l'optimització dels recursos” i explica que “amb el procés esglaonat de concentració mitjançant la fusió, liderada per Sant Jaume dels Domenys, hem passat d'entrar 12 milions de quilos de raïm a 25 en set anys”. En l'actualitat, Cellers Domenys està integrat per tres cooperatives del Baix Penedès, dues de la Conca de Barberà i una de l'Alt Camp, tot i que, tal com insisteix Lluís Roig, ara “som una sola cooperativa”.
Amb l'entrada de Pira la nova entitat tindrà més consistència. La previsió és que el pròxim 27 de juny hi hagi una assemblea de la junta de Cellers Domenys per aprovar la integració de la nova entitat de Conca de Barberà. La idea és que dos o tres dies després els socis de Pira facin la mateixa operació.
Ara per ara no hi ha previstes més integracions al grup però tampoc no es pot descartar que en el futur se'n produís alguna altra. Cellers Domenys també té un acord de col·laboració amb la cooperativa de Calafell.
Vins comanglora.
Aquesta presentació, que es va fer al Palau de l'Abat del monestir de Santa Maria Poblet, significarà un abans i un després per al nou celler perquè ara una de les estratègies consistirà a potenciar també l'exportació, cosa que amb la producció de vins de granel no era possible.
Altres marques de la cooperativa són Les Tres Naus per al cava, el Capvespre, destinat als vins joves, i també el Gorg del Glaç, per a altres varietats.
En total, la cooperativa forma part de cinc denominacions d'origen: DO Cava, DO Penedès, DO Conca de Barberà, DO Catalunya i DO Siurana, aquesta per a l'oli.
La plantilla de la cooperativa és de 26 treballadors. El gerent diu que al marge de l'elaboració de vi i oli també estan orgullosos de la resta de seccions. Destaca les tres agrobotigues de la cooperativa, així com el servei d'adobs i sobretot la secció de crèdit, “una peça clau per a l'aspecte financer de l'entitat”.
Un dels atractius de la cooperativa és que conserva alguns edificis modernistes, com el de Rocafort de Queralt, dissenyat per l'arquitecte Cèsar Martinell.
La cooperativa de Pira s'incorporarà a Cellers Domenys