Economia

Tot a punt per a la nit del foc a les poblacions gironines

Més petards a la venda, espectacles pirotècnics i nombroses revetlles organitzades auguren una nit de festa arreu de la demarcació

Els pastissers preveuen vendre unes 125.000 coques

Els petards, les coques, el cava i la revet­lla tri­ada. Tot és ja a punt avui perquè, aquest ves­pre, milers de giro­nins sur­tin al car­rer per cele­brar la revet­lla de Sant Joan, la nit del foc, la nit més curta de l'any, el sols­tici d'estiu. L'oferta és abun­dant perquè pràcti­ca­ment tots els muni­ci­pis cele­bren, d'una manera o altra, aquesta festa que atrau grans i petits ja sigui en revet­lles par­ti­cu­lars o popu­lars.

Fins a 106 punts de venda de petards a la demar­cació, entre case­tes i locals i un total de sis espec­ta­cles pirotècnics que uti­lit­za­ran entre deu i cent qui­los de bar­reja explo­siva, dues actu­a­ci­ons de tra­bu­cai­res i diver­sos cor­re­focs repar­tits pel ter­ri­tori garan­tei­xen la dosi espe­rada de pólvora, soroll i foc. I tot sense obli­dar les dese­nes i dese­nes de fogue­res que s'encen­dran, en molts casos, amb l'arri­bada de la flama del Canigó, que donarà el tret de sor­tida de mol­tes de les cele­bra­ci­ons. Així, per exem­ple, l'Agru­pa­ment Escolta i Guia Sant Pere de Figue­res ja va pujar al cim del Canigó per reco­llir la flama que arri­barà avui a la ciu­tat, o des de Camp­devànol, on també van a cer­car la flama.

Coques de bri­oix

Una 'cele­bració que, com no pot ser d'altra manera, va ínti­ma­ment rela­ci­o­nada també amb un àpat: la coca de Sant Joan. El gremi de pas­tis­sers de Girona pre­veu que es ven­dran unes 125.000 coques, una xifra simi­lar a la dels altres anys i amb uns preus que, des de fa tres anys, es man­te­nen i ron­den els 15 euros. El pre­si­dent del gremi, Josep Costa, explica que és la tra­di­ci­o­nal coca de bri­oix amb fruita i pinyons la més sol·lici­tada, però que, tot i això, els pas­tis­sers n'ela­bo­ren de tot tipus per poder satis­fer les deman­des de la gent i així, també n'hi ha de xoco­lata, de cabell d'àngel, de crema, de grei­xons. Per a tots els gus­tos.

Un cop tri­ats els petards i la coca, només cal deci­dir on cele­brar la revet­lla. L'oferta a les comar­ques giro­ni­nes és molt àmplia: des de Girona capi­tal fins al poble més petit. A Girona ciu­tat, la colla cas­te­llera dels Mar­recs de Salt dóna el tret de sor­tida als actes més tra­di­ci­o­nals, amb la poste­rior arri­bada de la flama del Canigó i el ball de gegants a la plaça del Vi. El Folc de Sant Joan torna un any més als jar­dins Fora Mura­lla, men­tre que al parc de les Ribes del Ter, la revet­lla popu­lar Foc a la Feixa! tindrà l'espec­ta­cle de foc dels Dia­bles de l'Onyar. Més dia­bles també seran els pro­ta­go­nis­tes dels cor­re­focs i espec­ta­cles de foc pre­vis­tos a Olot, Sant Joan de les Aba­des­ses, Ribes de Fre­ser, Banyo­les o Bla­nes on, per pri­mer cop, fins a una quin­zena d'enti­tats i col·lec­tius ha unit esforços per tirar enda­vant una gran festa, al pas­seig del Mar, que inclourà tallers per la mai­nada, sopar popu­lar i, fins i tot, l'encesa d'una este­lada amb 800 espel­mes. Seguint amb el foc, s'han pro­gra­mat cas­tells d'arti­fici tant a pobla­ci­ons cos­ta­ne­res com ara Platja d'Aro, Roses i Cas­telló d'Empúries com de mun­ta­nya, com ara Cam­pro­don i Vila­llonga de Ter. O el cas­tell de focs al barri de Fon­ta­jau de Girona, on se cele­bra la festa major.

LA XIFRA

125.000
coques
són les que els pastissers gironins calculen que es vendran a la demarcació aquesta vigília de Sant Joan.

Les bruixes tornen a Llers

Llers és terra de bruixes i el dia de Sant Joan es convertirà de nou en un poble embruixat ple d'activitats al voltant de l'esoterisme i el fenomen de la bruixeria. La plaça del Ramal serà el punt central de la fira Fes-te bruixa a partir de què aniran sorgint una vintena d'activitats i des d'on es podrà passejar per uns carrers ambientats amb encanteris i fets fantàstics. Es podrà visitar la fira esotèrica, d'herbes i productes naturals, artesania i alimentació. I hi haurà tallers de manualitats, així com contes i rondalles per als més petits, i conferències i música per a totes les edats. Un grup de dones del poble s'ha posat al capdavant de l'organització amb la intenció de convertir la fira en una jornada que permeti fer volar la imaginació i recuperar llegendes de Llers. Totes les associacions col·laboren en els actes de la fira. Els Gra-Llers i Festorum de 5 posaran música als carrers del poble; Carme Joan, coneguda com La bruixa de Llers, parlarà dels mites de les bruixes; s'estrenarà el ball de bruixetes i el ball de bruixes, ja cap al fosc, tancarà la jornada amb un ritual màgic en què podrà participar tothom.

Les dones d'aigua de Sant Joan les Fonts

La nit de Sant Joan també ofereix la possibilitat, des fa onze anys, de gaudir de l'espectacle gratuït La nit de les dones d'aigua, que se celebra sota el pont medieval de Sant Joan les Fonts, just al costat del riu Fluvià. Es tracta d'un espectacle únic de dansa i teatre que explica la màgica i misteriosa llegenda de les dones d'aigua de Sant Joan, amb l'aparició d'uns éssers fantàstics protectors de les aigües i els rius i acompanyats de follets i fades dels boscos del poble. Més de 40 persones participen en aquest espectacle, la majoria, voluntaris de Sant Joan, però també de poblacions properes. L'espectacle, que va ser creat l'any 2004 per l'àrea de promoció municipal de Sant Joan les Fonts, s'ha anat professionalitzant i, any rere any, reuneix més i més espectadors, bona part d'ells arribats de fora de la zona. L'espectacle es clourà amb un piromusical amb el Rèquiem de Mozart i, tot seguit, hi ha previst un ball de revetlla amb l'orquestra Maracaibo. La nit de les dones d'aigua s'emmarca dins la programació de la festa major d'aquesta població de la Garrotxa, que s'allarga fins al 25 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.