Focus

El sector carni creix i arriba a l'àsia

Mentre a Espanya les xifres cauen a nivells de l'any 2009, la producció catalana augmenta

Catalunya té un pes del 34,1% del total de la producció a l'Estat i un 44,8% en el porcí
L'exportació de carn catalana ha crescut
10 vegades més
que l'espanyola
L'orientació internacional sí obre mercat i això ho van intuir bé les empreses

Pro­deca és una empresa pública que s'encar­rega d'ofe­rir a la indústria ali­mentària cata­lana ser­veis de pro­moció comer­cial exte­rior i suport al procés d'inter­na­ci­o­na­lit­zació. Està ads­crita al depar­ta­ment de la Gene­ra­li­tat on es ges­ti­o­nen els assump­tes d'agri­cul­tura i ali­men­tació i, per tant, amb supo­sat conei­xe­ment de causa asse­gura que “la indústria càrnia és el prin­ci­pal sec­tor agro­a­li­men­tari de Cata­lu­nya, amb uns ingres­sos d'explo­tació que superen els 4.000 mili­ons d'euros, i unes ven­des netes de més de 3.600 mili­ons d'euros”. En el mateix con­text afe­geix que el sec­tor carni dóna ocu­pació a 21.000 per­so­nes i que Cata­lu­nya exer­ceix una posició de lide­ratge en el con­junt de l'Estat espa­nyol.

L'informe econòmic anual de la Fede­ració Cata­lana d'Indústries de la Carn (Fecic) con­firma el paper pro­ta­go­nista que té a l'Estat l'acti­vi­tat càrnia cata­lana i posa en relleu que, també en aquest ter­reny, hi ha diferències entre el que passa a una banda i a l'altra del riu Sénia. Queda palesa una “divergència de la pro­ducció entre Espa­nya i Cata­lu­nya” perquè, men­tre que a l'Estat espa­nyol la pro­ducció acusa una tendència a la baixa, a Cata­lu­nya la corba dibuixa una tra­jectòria alcista.

En con­cret, en clau espa­nyola s'enca­de­nen dos exer­ci­cis de dava­llada i el 2013 s'observa una reducció del -1,02% de la pro­ducció de carn de les dife­rents espècies, cosa que repre­senta 57.279 tones de menys en com­pa­ració amb el 2012. En números totals la pro­ducció queda lleu­ge­ra­ment per sobre dels 5,5 mili­ons de tones, el pit­jor índex des de l'any 2009. Apli­cant-hi la lupa, s'apre­cia que el porcí (prin­ci­pal vari­a­ble pro­duc­tiva amb un pes del 62% sobre el total) cau un -0,7%, que el vacum perd un -1,59%, que també la carn de xai perd un -2,3% i, encara en major mesura, la carn de cavall baixa fins al -26,2%.

País carnívor.

A Cata­lu­nya, en canvi, la pro­ducció càrnia va regis­trar el 2013 un incre­ment de l'1,96% en com­pa­ració amb el 2012. Es vore­gen ja els 2 mili­ons de tones (1.984.675, per ser exac­tes) i és el porcí el que impulsa el crei­xe­ment. De fet, si s'atén a l'estruc­tura de la pro­ducció s'observa que el 75% del total produït cor­res­pon al sec­tor porcí, que el milió i mig de tones de carn de porc que es van pro­duir a Cata­lu­nya l'any pas­sat supo­sen un aug­ment intera­nual del 3,32% i que, de retruc, reper­cu­tei­xen en un aug­ment de quasi dos punts per­cen­tu­als en la pro­ducció glo­bal. Els lleu­gers des­cen­sos regis­trats en les aus (un pes del 17% en la pro­ducció) i en el vacum (un pes d'un 6%) no són sufi­ci­ents per fer per­dre pis­to­nada a l'empenta que dóna el porcí a les xifres.

Les xifres ator­guen a Cata­lu­nya un 35,8% sobre el total de la pro­ducció càrnia de l'Estat espa­nyol i des­ve­len una crei­xent pui­xança cata­lana perquè l'any 2011 el pes era del 34,1%. La Fecic posa de mani­fest que si la lec­tura se cen­tra exclu­si­va­ment a ana­lit­zar el com­por­ta­ment de la carn de porc, la quota de pro­ta­go­nisme s'engreixa fins sl 44,8% del total de la pro­ducció a l'Estat.

Porcs amb pas­sa­port.

La Fecic cons­tata la diferència de com­por­ta­ment entre la indústria càrnia cata­lana i l'espa­nyola i des­taca que “es man­te­nen les tendències contràries ja detec­ta­des el 2011 i rati­fi­ca­des el 2013”. Josep Collado és el secre­tari gene­ral de la Fecic i dóna algu­nes pis­tes per acla­rir els perquès del crei­xent domini: “Cata­lu­nya puja perquè ha sabut apos­tar per la inter­na­ci­o­na­lit­zació. El porcí repre­senta el 90% de les expor­ta­ci­ons de carn que sur­ten de l'Estat espa­nyol i Cata­lu­nya ges­ti­ona el 70% d'aques­tes expor­ta­ci­ons.”

La doble aposta que suposa tenir fe en la ren­di­bi­li­tat del porcí, per una banda, i la con­fiança que el mer­cat exte­rior repre­senta una excel·lent opor­tu­ni­tat de negoci, per l'altra, ha estat la fórmula de l'èxit del sec­tor carni català. “A la resta de l'Estat la pro­ducció està ori­en­tada a satis­fer el con­sum intern i, en canvi, nosal­tres tenim empre­ses que tenen el 80% o el 90% de la seva pro­ducció ori­en­tada als mer­cats inter­na­ci­o­nals”, explica Collado. Deta­lla que “la demanda externa és el que estira la pro­ducció perquè el con­sum intern està estan­cat, en recessió. L'ori­en­tació inter­na­ci­o­nal sí ser­veix per obrir mer­cat i això ho van saber intuir molt bé les empre­ses. Van veure limi­ta­ci­ons en el mer­cat intern perquè el con­sum de carn per càpita ja era molt ele­vat i les capa­ci­tats de crei­xe­ment limi­ta­des. Entre 2009 i 2013 les ope­ra­ci­ons d'expor­tació han cres­cut més de 200.000 tones, men­tre que a Espa­nya l'incre­ment ha estat de menys de 20.000 tones”.

El secre­tari gene­ral de la Fecic es refe­reix al salt inter­na­ci­o­nal fet pel sec­tor porcí, que el 2009 venia a fora 730.000 tones i l'any pas­sat va expor­tar-ne 837.000. A Espa­nya la rees­truc­tu­ració expor­ta­dora ha estat menor perquè entre 2009 i 2013 hi ha una diferència de només 19.000 tones (de 383.000 tones s'ha pas­sat a 402.000).

Ara bé, no tot són flors i vio­les quan es vol ven­dre a fora perquè el 2013 repre­senta una petita sotra­gada enmig la tendència alcista regis­trada des de 2009. Les expor­ta­ci­ons cata­la­nes van desac­ce­le­rar-se un -5,4% res­pecte al 2012 (també a Espa­nya va haver-hi una cai­guda del -4,3%). La Fecic ho atri­bu­eix a un fet cir­cums­tan­cial, com és el “tan­ca­ment del mer­cat rus”. Rússia va començar per no com­prar carn pro­ce­dent del Bra­sil i els Estats Units, al·legant un aug­ment dels preus, però el vet com­pra­dor també es va fer exten­siu a pro­duc­tes pro­vi­nents de la Unió Euro­pea, una mesura de pressió davant de la posició de la UE en el con­flicte de Rússia amb Ucraïna.

Més enllà de les con­clu­si­ons que en tre­gui la Fecic, car­re­gar tota la culpa al vet rus gri­nyola quan s'observa que Rússia només repre­senta un 4% de les expor­ta­ci­ons de carn cata­lana. El mer­cat rus, de fet, està a la cua de les ven­des a l'exte­rior, al dar­rere de com­pra­dors com el Japó, Polònia o el Regne Unit. Un rànquing de ven­des que lide­ren França (42%), Itàlia (15%), Ale­ma­nya (9%) i la Xina (un 6%). Pre­ci­sa­ment la Xina (vegeu peça) és un dels objec­tius mar­cats amb ver­mell pel poten­cial com­pra­dor que té.

Per altra part, es dóna la cir­cumstància que la dinàmica expor­ta­dora alcista sí es con­serva en el vacum. Les ven­des a l'exte­rior de carn de vede­lla crei­xen per ter­cer any con­se­cu­tiu i mar­quen un aug­ment intera­nual del 12,3%. L'embran­zida fa repun­tar un 0,5% els sacri­fi­cis de bes­tiar a Cata­lu­nya, men­tre que a Espa­nya seguei­xen caient un -3,8%.

Tran­quil·litat apa­rent.

Per bé que el porcí sigui la gallina dels ous d'or per al sec­tor i pugui fer pen­sar que el mínim con­tra­temps dis­pa­rarà les alar­mes, la Fecic no apa­renta pre­o­cu­pació pel sotrac en les expor­ta­ci­ons ni tam­poc tre­mola quan con­firma l'aug­ment de les impor­ta­ci­ons de carn de porc a Cata­lu­nya. El 2013 l'arri­bada de carn de països estran­gers (prin­ci­pal­ment França) va aug­men­tar un 6,2%. La diferència de cotit­za­ci­ons del preu de la carn és la causa que pro­pi­cia que, en deter­mi­nats moments, la indústria càrnia trans­for­ma­dora uti­litzi pro­ducte estran­ger en detri­ment de la carn autòctona. “Depèn del preu inte­rior, si és més o menys car res­pecte dels preus inter­na­ci­o­nals”, apunta Josep Collado que, no obs­tant, asse­gura que “les impor­ta­ci­ons estan bas­tant esta­bi­lit­za­des, es solen moure al vol­tant de les 50.000 tones anu­als”.

Més pre­o­cu­pació hi ha en el sec­tor oví. La pro­ducció de carn de xai cau en picat des de 2010 i l'any pas­sat els sacri­fi­cis van dava­llar un -8,7%. Josep Fri­guls és el pre­si­dent d'Ana­fric, una asso­ci­ació que reu­neix 200 empre­ses del sec­tor carni i que, per volum de pro­ducte, és l'asso­ci­ació més repre­sen­ta­tiva en oví i cabrum a àmbit esta­tal. Fríguls exposa que la pro­ducció de carn de xai “està estan­cada”. Explica que “s'asso­cia a un pro­ducte de luxe perquè és una carn més cara. En una situ­ació de crisi econòmica el con­su­mi­dor con­clou que la carn de xai no és una pri­o­ri­tat i opta per d'altres més econòmiques, com la carn de porc i el pollas­tre”. Caro­lina Cucu­re­lla, res­pon­sa­ble de l'àrea tècnica de l'asso­ci­ació, cor­ro­bora la limi­tada presència que té en les llars la carn de xai: “Té una pene­tració d'un 17% i, en canvi, el porc deu vore­jar el 98%.” L'expor­tació (Itàlia, França i Tunísia són recep­tors de xai fresc) és la taula de sal­vació a la qual es vol afer­rar aquest sec­tor, però l'endar­re­ri­ment que arros­sega és un ele­ment pena­lit­za­dor.

1.984.675

És el total de la producció càrnia que es va registrar a Catalunya l'any passat. Representa un increment de l'1,96% respecte a l'any anterior. L'exportació alimenta el sector i li fa mostrar un comportament divergent amb Espanya, on la producció encadena dos exercicis de caiguda i l'any passat va perdre un -1,02%.

El negoci de sadollar la gana del gegant xinès

Estrènyer llaços amb la Xina, un mercat devorador de carn de porc, és clau per consolidar el creixement exterior del sector carni català. A dia d'avui la Xina en compra 55.300 tones cada any i ja ha esdevingut el principal mercat fora de la Unió Europea. Les relacions catalanoxineses no s'aturen perquè les operacions de venda registren una taxa de creixement del 10% anual.

Les despulles (fetges, orelles, peus, etc.) troben una fàcil penetració en el mercat xinès. Explica Josep Collado, de la Fecic: “A casa nostra són peces de poc valor comercial però per ells són més apreciades.” Destaca l'oportunitat que això suposa per al sector carni: “L'estratègia és entrar en els mercats on cada producte tingui més valor comercial. Si et limites a quedar-te aquí, aquestes peces només les pots vendre com a menjar per a gossos, per fer pinsos, però en canvi, trobar un mercat òptim per a cada tipus de tall canvia radicalment el compte de resultats d'un escorxador.”

En el marc del 20è Congrés Mundial de la Carn, celebrat el mes passat a Pequín, el president de la Fecic, Jaume Blancafort, va signar un acord de col·laboració amb el president de la China Meat Association (CMA) per intensificar les relacions comercials i els contactes empresarials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia