L'empresa de Torelló Cata es queda amb Fagor
La catalana presenta oferta per a totes les divisions de la cooperativa basca i garanteix la continuïtat de les marques Fagor, Edesa, Aspes i Splendid
Cata es compromet a generar 700 llocs de treball directes i 1.250 d'indirectes
El titular del jutjat Mercantil número 1 de Sant Sebastià ha adjudicat els actius de Fagor Electrodomèstics a l'empresa catalana amb seu a Torelló (Osona) Cata. La firma ha presentat una oferta de 42,5 milions d'euros i 705 llocs de treball directes, 14,5 milions d'euros més que el grup algerià Cevital. Cata ha presentat oferta per a totes les divisions de la cooperativa basca que es troba en concurs de creditors i garanteix la continuïtat de les marques Fagor, Edesa, Aspes i Splendid. Des de l'empresa torellonenca han destacat la importància de la compra perquè “es mantindrà el centre de decisió a Catalunya i a l'estat espanyol” i han avançant que es crearan “sinergies industrials” entre les dues empreses.
A banda dels 42,5 milions d'euros per la compra de Fagor, Cata s'ha compromès a generar 700 llocs de treball directes i 1.250 d'indirectes. La proposta del seu competidor, el grup algerià Cevital, sumava 28 milions d'euros i oferia 500 llocs de treball directes i un miler d'indirectes. A més, l'oferta de Cata inclou totes les unitats productives i línies de negoci de Fagor, mentre que l'oferta de Cevital es limitava a l'adquisició de tres plantes basques i proposava traslladar a Algèria les línies de producció de rentadores, rentaplats i neveres.
Fonts de l'empresa han explicat que la proposta industrial de Cata preveu “crear llocs de treball al País Basc i reforçar els de Catalunya”. En aquest sentit, des de la firma han explicat que les sinergies industrials que es crearan entre la planta de Torelló i Fagor desembocaran en “sinergies productives”. Amb tot, des de Cata han deixat clar que les dues empreses funcionaran independentment una de l'altra amb centres de decisió a Catalunya i al País Basc.
La intenció del grup de Torelló és iniciar l'activitat de Fagor el més aviat possible i treballen amb la idea d'engegar a principis de setembre, tot i que els productes no sortirien al mercat fins a l'octubre. Les plantes de Fagor es troben aturades des de l'octubre de 2013, moment en què l'empresa va entrar en concurs de creditors. Fonts de la companyia Cata han informat que les negociacions per adquirir Fagor van iniciar-se el mes de desembre de 2013.
El jutge de Sant Sebastià ha pres la decisió d'atorgar Fagor Electrodomèstics a Cata després d'analitzar els informes dels cinc administradors concursals. Segons l'empresa de Torelló, quatre d'aquests informes “eren molt clars que l'empresa havia de ser atorgada a Cata”.
Una empresa amb més de seixanta anys d'història
Cata Electrodomèstics es va fundar l'any 1947 a Torelló (Osona) i els seus orígens es troben en l'extracció d'aire domèstica. Amb tot, l'any 1995 van introduir a la seva gamma de productes les campanes extractores i van entrar dins del món de la cocció amb la vitroceràmica, el forn, les plaques d'inducció, el microones, la vitroceràmica, les plaques de gas, les aixetes i les piques.
L'empresa té la seu central a Torelló, on també hi té una fàbrica, i fa dos anys va crear dues noves fàbriques a la Xina. A la planta catalana hi treballen 150 persones, mentre que a les xineses hi ha uns 2.000 treballadors. Segons fonts de la companyia, a Torelló s'hi fabriquen els productes de gamma alta, mentre que al país asiàtic s'hi fan els productes de gamma mitja o econòmica.
En aquests moments l'empresa està present a més de 180 països i té una facturació anual de 120 milions d'euros. Cata forma part del grup CNA, que també engloba les marques Nodor (adquirida l'any 2004) i Apelson (incorporada al grup l'any 1999). D'una banda, Nodor es dedica a la fabricació de campanes, plaques, forns, vinoteques, piques, aixetes i diversos accessoris; mentre que Apelson fabrica una àmplia gamma d'equipament per a la cuina com campanes extractores, forns, microones, plaques d'inducció i vitroceràmica.