Primers escollits del segell Girona Excel·lent
Trenta-un productes agroalimentaris de la demarcació, triats per un jurats d'especialistes, estrenen el distintiu de qualitat impulsat per la Diputació i la Cambra de Comerç de Girona
Els primers productes agroalimentaris distingits amb el nou segell de qualitat Girona Excel·lent, presentats ahir, són dos tipus de fesols, cinc de foie gras, cinc d'arròs, quatre d'anxoves, un de poma, dos de galetes, deu de vins i dos d'olis. El veredicte del jurat es va donar a conèixer a Santa Pau, en un acte en què els promotors de la iniciativa (la Diputació i la Cambra de Comerç de Girona, amb la col·laboració de la Generalitat) van anunciar la imminent posada en marxa de campanyes de divulgació d'aquests productes i l'ampliació de la convocatòria a dos grups d'aliments més: les carns i les llets, que se sumaran als vuit d'aquesta primera edició.
La selecció s'ha fet en tres sessions, a Figueres, Girona i, ahir, a la casa rural can Batlle, de Santa Pau, a càrrec d'un jurat tècnic format per l'enginyer tècnic agrícola Víctor Casanovas, el periodista i escriptor Salvador Garcia-Arbós, l'IRTA, el cuiner Pep Noguer, l'escriptor i historiador Jaume Fàbrega i el mestre cellerer Agustí Ensesa, així com d'un grup de cuiners i sommeliers de restaurants amb estrella Michelin, entre els quals hi havia els germans Roca. En nom de tots ells, Salvador Garcia-Arbós va recalcar que els tastos s'havien fet a cegues, un detall que Joan Roca també va destacar quan, en la seva intervenció, va elogiar la seriositat de la iniciativa.
Tant el president de la Diputació, Joan Giraut, com el de la cambra, Domènec Espadaler, van elogiar la qualitat dels productes agroalimentaris gironins i van ratificar el seu compromís de potenciar-los i donar-los a conèixer arreu.
En aquest sentit, es va avançar que estaran presents en les pròximes fires de la demarcació i que, seguidament, s'elaborarà una guia que inclourà, d'una banda, les fitxes de tots els productes Girona Excel·lent, i de l'altra, entrevistes a tots els xefs gironins amb estrella, en què es recomanaran altres productes de la terra de la màxima qualitat. D'aquesta manera –afirmen els organitzadors–, tots aquells productes artesans, de producció molt limitada, de caducitat curta, molt arrelats al territori, que hagin quedat fora de les bases del concurs però que siguin excel·lents, tindran també el seu reconeixement.
Els escollits
Els distingits són, en la família de fesols, el gra petit i el setsetmanera, tots dos de l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau; en la de foie gras, el fetge d'ànec amb figues, d'ànec amb tòfones i fetge de celler d'ànec fresc d'ànec dels Pirineus, el paté i el foie gras del celler de Collverd de l'Ànec SA; en arrossos, els bomba, Carnaroci i Nembo d'Arròs l'Estany de Pals, i el semillargs i l'integral d'Arròs Molí de Pals; en anxoves, les anxoves en sal i les Premium d'Anxoves de l'Escala, les anxoves en salmorra d'Anxoves Callol i Serrats, i les anxoves filet d'Anxoves de Roses; en pomes, la Red Delicius de la IGP Poma de Girona; en galetes, les Organic Teules de Trias i la caixa d'ametllets de Galetes Camprodon; en vins, el blanc dels Aspres 2013 i el s'Alou 2011 de Vinyes dels Aspres; el Vd'O 6.11 i el blanc de Gresa del celler Vinyes Olivardots, el Camí de Cormes del celler Roig Parals, el Seneus 2012 del celler Av. Bodeguers, el Finca Malaveïna del grup Peralada, el Vella Lola Negre del celler Vella Lola; el Bell-lloc negre jove 2013 de Finca Bell-lloc i el Torre de Capmany del celler Pere Guardiola; i en olis, l'Oli de Pau d'Empordàlia, i Serraferran oli d'oliva verge extra d'Oli de Ventalló.