Economia

El celler Gelamà enceta una nova línia d'escumosos

Recupera el mètode tradicional de fermentació en àmfora

El celler Gelamà, de Vilajuïga, enceta una nova línia d'escumosos fermentats en àmfora. El celler commemora aquest any el 75è aniversari de la seva última ampolla d'escumós i afronta el repte d'obrir aquesta nova línia que recupera els mètodes tradicionals d'elaboració vitícola i els paràmetres de la producció ecològica.

Els escumosos que ara es volen fer fermentar en àmfora seran amb varietats autòctones de l'Empordà.

L'enòleg i propietari del celler, Roger Rius, i amb el suport de Josep Mitjans, propietari i enòleg del celler Loxarel, Gelamà introdueix les àmfores al celler, un envàs noble utilitzat ja pels romans i que va ser substituït per cubs de ceràmica, les bótes de fusta i les tines d'acer inoxidable.

El celler Gelamà prové d'una antiga família de senyors feudals establerta a l'Empordà que es dedicava a l'explotació de muntanyes i boscos i a cobrar el delme. Entre les seves propietats hi havia també la finca on hi ha l'actual celler. El primer vi escumós es va començar a elaborar l'any 1927, quan el celler era propietat de Josep Maria Falgàs. L'escumós, elaborat amb pinot noir, monastrell i macabeu, va veure la llum l'any 1928. Quan va esclatar la guerra, la família es va exiliar a França i el celler es va convertir en un refugi antiaeri i hospital militar.

El 2007, Roger Rius va reobrir el celler i en aquest moment, coincidint amb el 75è aniversari, s'ha marcat l'objectiu d'obrir un nou camí, a partir de l'elaboració de vins amb varietats autòctones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia