Grècia proposa un nou rescat de dos anys i una reestructuració del deute
El govern d'Alexis Tsipras planteja un acord amb el Mecanisme Europeu d'Estabilitat per cobrir les seves necessitats financeres
L'executiu assegura que buscarà “una solució viable per continuar a l'euro”
El govern de Grècia ha proposat a la Unió Europea (UE) un nova proposta d'assistència financera de dos anys a través del Fons Europeu d'Estabilitat que permeti cobrir les necessitats del país. A més, l'executiu d'Alexis Tsipras vol que s'elabori un pla de reestructuració del deute.
L'oferta arriba després dels últims contactes entre la Comissió Europea (CE) i el govern grec, hores abans que expirin l'actual rescat i el termini de pagament de 1.500 milions d'euros que Atenes ha de fer al Fons Monetari internacional (FMI).
La proposta presentada aquest dimarts a la tarda en un comunicat no és una extensió del rescat actual, sinó que implica crear-ne un de nou, que es convertiria en el tercer rescat grec. La diferència, però, és que en aquest cas es faria a través del recentment creat fons de rescat europeu, el Fons Europeu d'Estabilitat, i no inclouria l'FMI. Aquest fons, dissenyat per l'Eurozona arran precisament de la crisi del deute, serveix per fer front a situacions problemàtiques dels estats membres.
En paral·lel, Atenes també planteja un pla de reestructuració del seu deute, que ja arriba, gairebé, al 180%.
En relació amb la consulta, l'executiu de Syriza assegura que des del principi van deixar clar que el referèndum sobre l'acord amb els creditors convocat per al proper diumenge “no és el final, sinó la continuació de les negociacions” per aconseguir un pacte “millor per al poble grec”. “Grècia segueix a la taula de negociació”, afirma el text. “El govern grec buscarà fins al final un acord viable dins de l'euro”, remarca.
En canvi, la CE i països com Alemanya, França o Itàlia interpreten la consulta en clau de ‘sí' o ‘no' a l'euro.