Economia

De Guindos desdramatitza ara una quitança del deute grec i prioritza els ajustos

El ministre d'Economia i aspirant a l'Eurogrup vira cap al pragmatisme després que Rajoy donés per fet el ‘Grexit' amb el no

“Estem en els últims segons”, alerta

Del maximalisme d'avisar que “si Tsipras guanya el referèndum Grècia no té cap altra alternativa que sortir de l'euro” (Mariano Rajoy dixit el 30 de juny) a apostar per la continuïtat grega i ara desdramatitzar fins i tot una quitança del deute. En només set dies i ja amb el no grec, el govern espanyol ha fet un gir copernicà cap al pragmatisme i ahir era el titular d'Economia i aspirant a l'Eurogrup, Luis de Guindos, qui es mostrava segur que ara la reestructuració del passiu no és una prioritat perquè l'essencial és la concreció d'un tercer programa de reformes per a un rescat.

En l'enfocament que Rajoy aplicava a Grècia hi pesa la proximitat de les eleccions generals, que es faran al novembre o al desembre i en les quals Podem podria beneficiar-se de la lluita entre el govern de Syriza i la troica. Amb el no instal·lat, és De Guindos qui assumeix la veu oficial –a diferència del monolingüe Rajoy arriba més àgilment a les cancelleries perquè ho fa també en anglès– del minut a minut del laberint grec.

Si bé recalca que Grècia té “tot el dret del món” a demanar un tercer pla de rescat i que els seus socis “escoltaran amb atenció”, De Guindos alerta del pes del rellotge. “Pràcticament estem sense temps: estem en els últims segons d'aquesta situació, el temps té cada vegada un valor més essencial i n'hem perdut molt”, va alertar en to d'urgència. L'ara president de l'Eurogrup i rival del ministre espanyol, l'holandès Jeroen Dijsselbloem, prometia fer “tot el possible per mantenir la zona euro unida”, però exigia un pla “creïble”.

Mentre que en el to de De Guindos admetent fins i tot una quitança hi pesa la seva aspiració de presidir l'Eurogrup, una votació que es resoldria dilluns, curiosament Rajoy comet lapsus que evidencien que no recorda l'abast del deute espanyol. “Grècia deu molts diners, més del 90% del seu PIB, és com si a Espanya deguéssim 900.000 milions d'euros, que és una xifra astronòmica”, va dir dilluns al vespre en una entrevista a Telecinco. El cert, però, és que amb ell a La Moncloa el deute espanyol escala a 1.046.192 milions (1,04 bilions), el 98% del PIB.

Tsipras s'adreça a l'Eurocambra

El primer ministre de Grècia, Alexis Tsipras, intervindrà avui en el debat sobre la crisi grega que es fa a l'Eurocambra. Després del canvi fet en la cartera d'Economia, on el ja membre dels negociadors Euclid Tsakalotos relleva el mediàtic Iannis Varufakis, el discurs de Tsipras és esperat a Brussel·les per conèixer de viva veu el full de ruta grec. La intervenció de Tsipras davant l'Eurocambra és una conseqüència de la invitació cursada pel seu president, el socialdemòcrata alemany Martin Schulz, dilluns i a la qual el primer ministre grec responia ahir. En el debat al Parlament Europeu hi intervindran també els presidents de la Comissió, Jean-Claude Juncker, i el Consell, Donald Tusk.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.