Economia

El deute municipal va de baixa

El 87% dels ajuntaments van retallar el deute o el van mantenir a zero el 2014

Tarragona, Valls i Amposta van contractar més crèdits

Ja són 23 els municipis que no tenen cap deute amb els bancs

L'endeutament als ajuntaments del Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre té una tendència a la baixa. Segons les dades sobre deute viu del Ministeri d'Hisenda per reflectir l'estat dels comptes municipals el 31 de sembre del 2014, la gran majoria dels ajuntaments van dedicar l'exercici passat a amortitzar deute i van evitar la contractació de més crèdits i préstecs.

Concretament, el deute global de tots els ajuntaments de la demarcació pujava a 966.067.000 euros a final de l'any passat, un 6,6% menys que el 31 de desembre del 2013, quan ascendia a 1.034.037.000 euros. Amb aquestes noves xifres, la nova mitjana de deute per habitant a tota la demarcació se situa en 1.206,13 euros.

Els que l'augmenten

Tan sols 23 dels 184 ajuntaments analitzats pel Ministeri d'Hisenda a la demarcació van augmentar el nivell d'endeutament durant l'any 2014, l'últim exercici complet abans de les darreres eleccions municipals. Un 87,5% dels municipis, per tant, o bé van reduir el deute que tenien o el van mantenir.

Entre els principals ajuntaments que van decidir demanar més diners als bancs hi ha el de Tarragona, que es va endeutar per valor de tres milions més durant el 2014. És, per tant, el municipi que en xifres globals va augmentar més el seu endeutament. En aquest reduït grup de poblacions que van optar per contractar més crèdits també hi ha el de Valls (693.000 euros més), Amposta (362.000 euros més), Riudoms (355.000 euros més) i les Borges del Camp (353.000 euros més).

A zero

Pratdip és l'únic ajuntament que el 2013 no tenia cap deute pendent de pagament i que l'any passat va optar per acudir als bancs per obtenir més recursos. Per tant, el municipi ha passat a tenir un endeutament de 41.000 euros, que repartit entre la seva població suposa un deute de 59,85 euros per habitant.

El nombre d'ajuntaments sense cap deute pendent, però, va créixer durant l'exercici passat, i ja són un total de 23, un 53% més que el 2013, quan van ser quinze. D'aquests, hi ha nou ajuntaments que justament va ser l'any passat quan van aconseguir posar a zero els deutes pendents amb els bancs: Arbolí, Ascó, la Bisbal de Falset, Blancafort, Constantí, la Galera, el Milà, la Riba i Rocafort de Queralt.

D'aquests, Ascó va ser el municipi que va fer un esforç sanejador més gran, ja que l'any 2013 encara tenia pendent un deute d'un valor total de 2,2 milions d'euros. No obstant això, el fet de no haver de recórrer als bancs per al finançament municipal continua sent una situació minoritària a la demarcació i que tan sols es dóna en el 12,5% dels ajuntaments, segons les dades del Ministeri d'Hisenda.

Diputacions i consells

Pel que fa als òrgans supramunicipals, la Diputació de Tarragona també s'afegeix a la tendència general de reducció de l'endeutament, i passa d'unes obligacions pendents de més de 73 milions el 2013, a 62,7 milions a final del 2014, un 14% menys. Tot i així, encara continua sent la segona diputació catalana amb més deute, darrere Barcelona.

Els deu consells comarcals del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre també retallen en crèdits pendents de tornar, però amb excepcions. És el cas del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, que va passar de deure als bancs 1,6 milions d'euros el 31 de desembre del 2013 a augmentar força les seves obligacions un any després, amb 2,5 milions.

Un altre Consell Comarcal que l'exercici passat va veure com li creixia el deute és el de la Terra Alta, tot i que amb unes xifres globals de deute molt més reduïdes. Aquest ens supramunicipal ha passat de deure 129.000 euros, a tenir un deute acumulat de 280.000 euros, un augment del 117%.

Finalment, les tres entitats municipals descentralitzades (EMD) a la demarcació (Jesús, els Muntells i Picamoixons) també van aconseguir reduir el seu l'endeutament durant l'any passat.

3
milions d'euros
és l'augment del deute de l'Ajuntament de Tarragona, el que més va créixer el 2014.
1.206
euros per habitant
és la xifra mitjana de l'endeutament de tots els ajuntaments de la demarcació.

Reus és el més endeutat

Tot i que Reus també s'apunta a la tendència de reduir el deute, continua encapçalant el rànquing de municipi de la demarcació i és el més endeutat en termes globals, amb prop de 260 milions d'euros pendents de tornar als bancs. Si es pren la referència, però, de la mitjana del deute per habitant del municipi, la capital del Baix Camp també se situa en les posicions més altes, tot i que no és la primera, amb 2.474,78 euros de deute per habitant.

En aquest últim càlcul, però, són dos municipis de la Costa Daurada amb una situació financera delicada i sotmesos a plans de sanejament els que se situen com els més endeutats en relació amb la seva població. És el cas de Cunit, amb 2.697 euros de deute per habitant, que està seguit de molt a prop per Creixell, amb 2.617 euros de deute per habitant. L'Ametlla de Mar, amb 2.531, 29 euros per habitants de deute, també se situa en els primers llocs del rànquing.

El grup de municipis que superen el llindar dels 2.000 euros de deute per habitant es completa amb el Vendrell, amb una mitjana de 2.229, 28 euros, i Benifallet (2.086,77), tot i que aquest últim, amb un deute en termes globals baix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.