Economia

En marxa la cimera dels líders de l'euro sobre Grècia

L'Eurogrup acaba la seva trobada sense acord sobre el tercer rescat grec i deixa la qüestió en mans dels caps d'Estat i de govern

Els ministres d'Economia i Finances proposen donar tres dies al govern d'Alexis Tsipras perquè aprovi mesures que permetin obrir les negociacions

Els caps d'Estat i de govern dels països de la Zona Euro han començat aquest diumenge una cimera decisiva per a la continuïtat de Grècia a l'euro després que la reunió dels ministres d'Economia i Finances de (Eurogrup) hagi finalitzat sense tancar cap acord que permeti obrir les negociacions per concedir un tercer rescat a l'economia grega. La cimera està marcada l'amenaça d'una possible expulsió temporal de Grècia de l'euro, una opció que el govern alemany hauria aconseguit incloure en l'esborrany de conclusions de l'Eurogrup.

“L'Eurogrup ha acabat. Passem el testimoni a la cimera dels líders de l'euro”, ha dit el ministre de Finances de Finlàndia, Alexander Stubb. “La cimera de l'euro sobre Grècia acaba de començar”, ha anunciat poc després el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en un missatge a les xarxes socials.

A la seva arribada a la seu del Consell Europeu, on se celebra la cimera i que està a pocs metres del lloc on s'han reunit els ministres dels 19, el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha indicat que “s'ha avançat, però encara queden assumptes importants per resoldre”.

“Ara informaré als líders de com van les negociacions perquè puguin estudiar com arribar a un acord sobre el que encara està ha obert”, ha apuntat l'holandès. “Ara depèn d'ells”, ha afegit.

De la seva banda, Alexander Stubb ha assegurat que en la reunió s'han produït “progressos”. Ha explicat que l'Eurogrup ha acordat oferir a Grècia tres dies, fins al proper dimecres 15 de juliol, per aprovar una sèrie de lleis i reformes que permetin l'obertura de les negociacions per a un tercer rescat. Segons ha dit, la proposta inclou “condicions dures en la reforma laboral, les pensions, l'IVA i els impostos”, així com també “mesures dures en les privatitzacions”.

El ministre finlandès, que dissabte era un dels més reticents a obrir el meló del tercer rescat per les pressions internes al seu govern, ha assegurat que la proposta que hi ha sobre la taula és “molt bona” i “ambiciosa”. “Tenen un bon document i una bona base per negociar”, ha conclòs.

El ministre grec de Finances, Euclides Tsakalotos, no s'ha pronunciat sobre la negociació a l'Eurogrup i, al final de la reunió, s'ha traslladat fins al Consell Europeu per sumar-se a la delegació encapçalada pel seu primer ministre, Alexis Tsipras.

Tsipras: Podem arribar a un acord aquesta nit si ho volen totes les parts”

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha assegurat aquest diumenge que els líders de l'Eurozona poden arribar a un acord avui mateix.

“Sóc aquí preparat per arribar a un compromís honest. Devem això a la gent d'Europa que vol una Europa unida i no dividida. Podem arribar a un acord aquesta nit si ho volen totes les parts”, ha assegurat Tsipras a l'arribada a la seu del Consell Europeu, on aquest diumenge se celebra una crucial cimera dels líders dels països de la Zona Euro.

L'optimisme del cap de govern grec sobre els resultats de la trobada contrasta amb la posició de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que ha advertit que, després del referèndum de diumenge passat, s'ha perdut la “confiança” en Atenes i que no farà un pacte “a qualsevol preu”.

De fet, segons avança el Wall Street Journal, Alemanya hauria proposat que si el govern de Tsipras no fa més reformes i retallades Grècia surti de l'Eurozona durant un període temporal d'almenys cinc anys, durant els quals podria reestructurar el seu deute i rebre “assistència tècnica i humanitària” de la resta de socis.

Aquesta plantejament ha indignat els països més propers a Grècia, que adverteixen que no es pot humiliar aquest país.

El president francès, François Hollande, ha estès la mà a Tsipras dient que “França ho farà tot” per evitar un Grexit (sortida de Grècia de l'euro). “No es tracta de si el Grexit és temporal o no, sinó de si hi ha Grexit o no. Siguem clars, o Grècia es manté dins l'euro o en surt”, ha advertit.

Segons el president francès, si Grècia marxa de l'Eurozona “Europa recularia, no avançaria”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.