Economia

Girona té el 40% dels pisos turístics registrats a Catalunya

La demarcació va ser pionera a establir un procés de regularització i ja se n'han donat d'alta més de dinou mil

Des del 2012 s'han obert 131 expedients i s'han imposat 89 multes

Lloret, Roses
i Castelló és on
hi ha més pisos donats d'alta
Les multes imposades van des de 3.000 fins a 16.000 euros
Es calcula que els pisos registrats a Girona són més o menys la meitat

Quatre de cada deu pisos regularitzats a Catalunya són a la demarcació de Girona. Concretament, segons dades facilitades ahir per Ferran Roquer, director dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació a Girona, a les comarques gironines ja hi ha actualment 19.307 habitatges i pisos d'ús turístic que s'han registrat, una xifra que suposa el 41,5% del total de Catalunya. Unes xifres que la situen com a líder destacada en aquest àmbit, i supera de molt Barcelona, que tot i la seva envergadura té només fins ara 14.171 pisos declarats.

I és que la demarcació de Girona ha liderat des de l'inici la regularització d'aquest tipus de negocis amb “la voluntat de dotar de condicions de seguretat” el sector turístic gironí. Quan el 2012 la nova llei de turisme va establir que tots aquells habitatges que tinguessin ús turístic –amb una finalitat lucrativa– havien d'estar donats d'alta en un registre, els serveis territorials de Girona van ser pioners a l'hora d'establir un procediment de regularització que, atenent els resultats assolits, ha estat replicat en altres demarcacions. Segons va explicar ahir Roquer, disposen d'un grup d'inspectors de turisme que no només es dediquen a detectar pisos il·legals sobre el terreny, sinó també a fer comprovacions a internet. La persecució i la difusió dels avantatges de tenir la situació regularitzada han estat clau. I també la col·laboració d'alguns dels municipis turístics. Roquer va destacar, per exemple, ahir un acord recent amb l'Ajuntament de Lloret –el poble amb més pisos turístics registrats– perquè quan es detecti algun pis sospitós s'avisi la Generalitat, que comprovarà si està donat d'alta.

Lloret és, de fet, el municipi gironí on hi ha més pisos registrats, un total de 2.201, xifra que suposa el 11,4% del total de la demarcació. De fet, entre Lloret, Roses (2.178) i Castelló d'Empúries (1.482) acaparen el 30% del total de pisos turístics donats d'alta a la demarcació i el 12,6% de tot Catalunya. També destaquen els 892 habitatges turístics donats d'alta a Llançà, els 626 de Tossa, els 619 de Platja d'Aro i els 493 de Blanes. Pel que fa a la ciutat de Girona, n'hi ha 159.

“Garantia de qualitat”

L'objectiu de la regularització, segons va destacar ahir Roquer, va ser donar unes garanties de qualitat als consumidors, ja que si lloguen un pis que està registrat té una cèdula d'habitabilitat i està legalitzat. “És important perquè compleixin unes condicions d'habitabilitat. En alguns casos se n'havien llogat fins i tot sense finestres”, va assenyalar. Així, quan un propietari o agència vol llogar pisos a turistes, ha d'informar l'Ajuntament i registrar-los com a habitatges d'ús turístic. En el moment d'inscriure's al registre han de pagar una taxa municipal que va en funció de la zona on estigui l'apartament i dels metres quadrats que tingui. Llavors els ajuntaments donen d'alta l'activitat i comuniquen les dades de l'habitatge a la Direcció General de Turisme, que incorpora la informació al Registre de Turisme de Catalunya.

Un altre dels aspectes de la regularització que va destacar Roquer va ser que els pisos registrats han de cobrar com la resta d'establiments turístics als clients la taxa turística, el 70% de la qual va a la Generalitat i el 30% a l'Ajuntament, que ho ha de destinar a polítiques de difusió i promoció del turisme.

Expedients i sancions

Roquer va opinar que la progressió de pisos que s'estan registrant fa indicar “que no hi ha tants pisos il·legals com es pensava inicialment” i que actualment la regularització podria estar “al voltant de la meitat” dels habitatges turístics totals que hi ha a Girona, tot i que és molt difícil de determinar. Pel que fa a la seva persecució, va assenyalar que des del 2012 fins ara s'han obert un total de 131 expedients sancionadors (alguns per més d'un habitatge) a la demarcació, 89 dels quals ja s'han resolt amb sanció. Les multes imposades a Girona han anat dels 3.000 als 16.000 euros, tot i que la llei fixa que es pot arribar fins als 30.000.

LES FRASES

Tenim més pisos turístics registrats que a Barcelona perquè hem estat proactius i ho hem impulsat
Eudald Casadesús
delegat del govern de la generalitat a girona
Alguns ajuntaments hi han apostat fort i ens han ajudat a augmentar el nombre total
Ferran Roquer
director tErritorial d'empresa i ocupació a girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.