Economia

Vilassar de Mar arrossega un deute de 37,2 milions

El govern en minoria presenta un pla de xoc que inclou, entre d'altres, un preconcurs de creditors per a la societat municipal

Vol ajustar el pressupost de la població“sense augmentar la pressió fiscal a la ciutadania”

Situació complicada i complexa, la que viu Vilassar de Mar a nivell de les finances municipals. I és que l'equip de govern en minoria (ERC i GxV) va anunciar ahir la posada en marxa d'un pla de xoc per fer front als 37,2 milions de deute que arrossega el consistori, dels quals 34 milions provenen de deute bancari. Aquests 21,5 milions vénen directament de l'Ajuntament, mentre que prop de 12,5 milions més són deute generat per la SA Municipal, empresa que a grans trets s'encarrega de dur a terme les obres que es fan al municipi maresmenc. A nivell percentual, aquestes xifres fan que el consistori vilassarenc arribi a tenir un endeutament d'aproximadament el 170%, quan el límit establert no pot superar el 110%.

Una de les primeres mesures que posarà en marxa aquest pla de xoc financer serà la sol·licitud d'un preconcurs de creditors de la SA Municipal, ja que aquesta empresa no té liquiditat per pagar el que deu. A més, el deute d'aquest organisme no és només bancari, ja que també inclou uns 437.847 euros d'Hisenda (avui per avui en fase d'embargament) i amb els proveïdors per un import de més de 2,8 milions d'euros, cosa que en total fa pujar el deute de la SA Municipal a més de 15,7 milions d'euros. Una altra mesura que l'Ajuntament vol tirar endavant és l'inici de converses amb les entitats bancàries per la negociació dels interessos dels crèdits. I és que l'Ajuntament preveu, durant aquest any, haver de pagar als bancs més de 2,5 milions d'euros pels préstecs que té concertats, dels quals més d'un milió d'euros provenen d'assumir un préstec de la SA de 14,5 milions d'euros. Per saber com s'ha arribat a aquesta situació d'endeutament, ja s'ha encarregat una auditoria de l'empresa municipal.

D'altres mesures més immediates que s'han engegat per aturar el forat econòmic han estat l'eliminació del sou del gerent de la SA Municipal –prop de 70.000 euros bruts anuals– i l'eliminació de les dietes que cobren els membres de govern que formen part del consell d'administració d'aquesta empresa. La funció de gerent recau ara en el regidor d'Hisenda, Josep Solé (ERC). La comprovació i estudi de tots els contractes amb les empreses externes i el procés per cobrir el lloc d'interventor municipal –vacant des del maig– també seran altres mesures amb les quals l'Ajuntament vol començar a encarrilar el problema. Finalment, el govern també mirarà d'ajustar el pressupost municipal “sense augmentar la pressió fiscal”.

“Volem renegociar alguns serveis sense que se'n pugui ressentir la ciutadania”, va assegurar l'alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot (ERC), que va definir l'estat de l'economia municipal com a “pitjor del prevista”. En aquest sentit, l'alcalde va qualificar la situació de “complexa, tant a nivell econòmic com jurídic”, i va reconèixer que ara “s'han de prendre mesures dràstiques”. Del Clot no va amagar que “aquesta qüestió econòmica pot afectar el mandat” però va assenyalar que “és una solució final que busca la viabilitat tant de SA com de l'Ajuntament”.

No obstant això, Del Clot es va mostrar convençut de “poder complir amb el programa electoral”, tot i que va admetre que “potser fins al darrer any de mandat no es podran escometre les actuacions previstes”.

LA XIFRA

170
per cent d'endeutament
té actualment l'Ajuntament de Vilassar de Mar, quan el màxim establert és del 110%.

LA FRASE

Volem renegociar alguns serveis sense que se'n pugui ressentir la ciutadania
Damià del Clot
Alcalde de Vilassar de Mar

El mercat municipal ha fet disparar el forat

Tot i que no li va voler atribuir el 100% d'aquest deute, l'alcalde de Vilassar de Mar sí que va imputar a l'anterior govern de CiU “un percentatge elevadíssim” de la situació financera municipal actual. De fet, una de les obres que es va fer durant el mandat convergent va ser el mercat municipal de Sant Joan, una de les operacions que, segons el nou govern, ha fet disparar el forat econòmic. A més de l'obra del mercat, que inclou també més d'un centenar d'aparcaments i una vintena de pisos, s'apunta a tres projectes més anteriors a aquest. Es tracta de la promoció de pisos de protecció oficial de Les Pinedes, que inclou 57 habitatges, sis locals i 80 aparcaments; la nau de la zona industrial on s'allotja la policia local i la brigada municipal, i l'aparcament subterrani de la plaça Vicenç Casanovas, amb més de 200 places. “Aquestes obres han estat deficitàries, però sobretot la del mercat municipal ha estat la que ha generat més pèrdues”, va assenyalar el regidor responsable d'Hisenda, el republicà Josep Solé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.