El govern negociarà l'aplicació retroactiva d'ajuts a la veda
La directora general de Pesca, Àngels Seira, confia que la polèmica es podrà reconduir a benefici del sector pesquer
El document marc per fer efectives les subvencions s'aprovarà amb més d'un any i mig de demora
La directora general de Pesca del govern, Àngels Seira, negociarà amb el Ministeri de Medi Ambient l'aplicació retroactiva de les ajudes corresponents a la veda d'aquest estiu i l'anterior. La Generalitat pretén així treballar amb l'Estat per tal que es puguen fer efectius els pagaments procedents del fons europeu marítim i de pesca (FEMP) per a aquelles embarcacions que ja han fet parades els dos darrers anys, vedes que no s'han cobrat perquè l'anomenat programa operatiu que estableix les bases per rebre els ajuts encara està pendent que sigui aprovat pel ministeri. El document marc deuria haver entrat en vigor l'1 de gener del 2014, moment en el qual s'iniciava l'actual període pesquer amb l'horitzó del 2020, però acumula més d'un any i mig de retard. Segons ha confirmat la secretaria general de Pesca de l'Estat, els pescadors ho tindran difícil per reclamar ara les ajudes endarrerides que corresponen a vedes prèvies a l'aplicació d'aquest programa operatiu.
Tot i això, Àngels Seira va confiar ahir, durant una visita a Tortosa, que la situació es podrà reconduir. “Volem reivindicar la necessitat d'incloure la retroactivitat en les ajudes a les vedes una vegada que el programa operatiu estiga enllestit”, va expressar després d'haver mantingut diverses reunions amb el sector a la Delegació del Govern. Segons va puntualitzar la directora general de Pesca, “la Unió Europea preveu que els fons que es destinen a actuacions, i no a inversions, puguen desenvolupar-se durant tot un període, tant de forma retroactiva com a posteriori”.
Pel que fa al sector pesquer, principal afectat, el president de la Federació de Confraries de Tarragona, Eusebio Rosales, va reconèixer ahir que “la gent està desenganyada perquè hi ha molta incertesa sobre la qüestió”. El representant sectorial va avançar que les negociacions es reprendran després de les eleccions generals. Rosales va recordar que les embarcacions no havien tingut cap problema abans del 2014, quan el repartiment dels ajuts corresponia a la Generalitat. “Si els fons de pesca continuaren en mans del govern, no tindríem cap problema”, va expressar el pescador.
Criteris científics
Un altre dels aspectes controvertits pel que fa a les declaracions polítiques dels darrers dies és la justificació per la qual es duen a terme les vedes. En declaracions a aquest mitjà, el secretari general de Pesca del Ministeri de Medi Ambient, Andrés Hermida, va afirmar que “el programa regirà les parades en funció de criteris científics i de recuperació de les espècies, i no només comercials”. El comentari de l'alt càrrec de l'Estat no ha estat ben rebut ni per la Generalitat ni pel sector.
Àngels Seira va reivindicar ahir que les vedes a Catalunya “no s'han fet només per criteris comercials” i va instar el govern estatal a “buscar l'equilibri entre els beneficis econòmics i de regeneració dels recursos per tal de promoure les vedes i aplicar els ajuts”.
Pel que fa als pescadors, des de la federació de confraries sempre s'ha defensat que les parades es duen a terme mirant únicament la situació dels caladors. “Sempre que parem, ho fem amb l'objectiu de permetre la regeneració de la fauna”, va recordar Eusebio Rosales.
LA FRASE
LA FRASE
Dues vedes seguides amb incertesa
La del mes de setembre ha estat la segona tornada a la mar que els pescadors de Sant Carles de la Ràpita han dut a terme amb sensació d'incertesa. Després de la parada corresponent a l'estiu, els responsables de les embarcacions van tornar a la mar sent conscients que potser no recuperarien les pèrdues ocasionades després de dos mesos sense activitat. De mitjana, una d'aquestes embarcacions deixa d'ingressar entre 6.000 i 7.000 euros per la falta de feina durant l'estiu, segons han xifrat fonts del mateix sector. La problemàtica va començar amb l'aplicació del nou període per al sector, marcat entre el 2014 i el 2020, atès que, des d'un primer moment, va ser el govern estatal el que va decidir centralitzar el repartiment de les ajudes. Fins ara, l'aplicació dels fons europeus corresponia a la Generalitat.